29 червня спостерігачі ОПОРИ у Миколаївській області провели «рейд» по містам Миколаїв, Вознесенськ і Первомайськ та порахували рекламні конструкції, на яких передвиборна агітація розміщена без вихідних даних. В результаті було виявлено 115 білбордів та 19 сіті-лайтів.

Так, в Миколаєві найменше всього білбордів без вихідних даних було у Корабельному районі – 8: по 4 реклами партій «Європейська солідарність» та «Опозиційний блок».

Трохи більше – у Заводському районі – 10: 4 білборди кандидата-мажоритарника по 127 округу Ігора Дятлова «Перемен требуют наши сердца», 3 білборди – партії «Європейська солідарність», та по 1 білборду партій «Опозиційна платформа – За життя», «Опозиційний блок» і кандидата-мажоритарника по 128 округу від «Опозиційної платформи – За життя» Анатолія Дворника.

«Рекордсменами» по кількості білбордів без вихідних даних були Інгульській (48 білбордів) та Центральний (30 білбордів та 19 сіті-лайтів) райони міста Миколаєва. Так, в Інгульському районі незаконно агітували за «Європейську солідарність» (14 білбордів), «Опозиційну платформу – За життя» (6 білбордів), «Опозиційний блок» (12 білбордів), «Батьківщину (1 білборд), а також кандидата-мажоритарника по 128 округу Анатолія Дворника (5 білбордів) і кандидата-мажоритарника по 127 округу Ігоря Дятлова (10 білбордів).

У Центральному районі міста найбільше агітаційної продукції без вихідних даних – у «Опозиційного блоку» (8 білбордів і 13 сіті-лайтів), по 11 – у «Європейської солідарності» (1 сіті-лайт та 10 білбордів) і кандидата-мажоритарника по 127 округу Ігора Дятлова (11 білбордів), а 6 рекламних конструкцій без вихідних даних – у «Опозиційної платформи – За життя» (5 сіті-лайтів та 1 білборд).

По Вознесенському району та місту Вознесенськ зафіксовано 5 білбордів без вихідних даних: 3 борди партії "Опозиційний блок" та 2 борди партії "Європейська солідарність".

12 білбордів партії «Опозиційна платформа – За життя» без вихідних даних були зафіксовані у самому місті Первомайськ, ще один – у Первомайському районі. Є один білборд «Європейської солідарності», на якому не було необхідних вихідних даних.

Частина 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняє виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Відповідне розповсюдження передвиборчої агітації може мати склад порушення статті 212-13 КУпАП. 

За усіма виявленими фактами спостерігачі ОПОРИ звернулися до поліції з відповідними заявами. В Центральному, Корабельному, Заводському, Інульському, Вознесенському ВП ГУНП в Миколаївській області заяви були прийняті. В Первомайському ВП спостерігачка ОПОРИ зустрілась з в.о. начальника капітаном Зейная Насіровим, який повідомив, що поліція самостійно вже зафіксувала ці порушення і відпрацьовує.  

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)