27 червня в Полтаві представники ОПОРИ провели тренінг для представників поліції відносно ефективного реагування на порушення виборчого законодавства. Захід відвідали 65 правоохоронців.

Представники поліції були розбиті на дві групи – представники відділу превенції та слідчі. Кожна з груп мала свої особливості в навчанні. Тоді як для поліції превенції акцент робився на протидії та реагуванні відносно адміністративних правопорушень, слідчі покращували знання відносно кримінальних порушень виборчого законодавства. При цьому, кожна з груп під час тренінгу мала дві частини – теоретичну, в які акцентувалась увага на відмінності законодавства «Про вибори народних депутатів» та Закону «Про вибори Президента», а також моделювались практичні ситуації.

«Так як маже всі присутні були задіяні і під час президентської виборчої кампанії, і зважаючи на те, що часу пройшло досить мало, ми намагались показати відмінності між законодавством. Також нашою ціллю було надати правоохоронцям необхідні інструменти, котрі допомагали б зробити їхню роботу більш ефективною. Також досить приємним є факт, що представники поліції не просто відвідали цей захід, а проявляли інтерес та активність під час суперечливих моментів. Це демонструє їхню зацікавленість в тому, щоб покращити роботу поліції в даному напрямку», – зауважив тренер ОПОРИ.

За словами заступника начальника Козельщинського відділу поліції майора поліції Романа Ніколаєнка, найбільша користь від тренінгу в розборі практичних ситуацій.

«Досвід роботи по виборах в мене досить немалий. В минулих роках брав участь в роботі і в охороні дільниць. Зараз більше організовую безпосередньо охорону порядку під час виборчого процесу в своєму районі. Емоції від тренінгу досить позитивні. Все було доступно і розбирались саме ті ситуації, котрі є найбільш шаблонними. Після цього дійсно стає простіше працювати та доводити до своїх підлеглих як саме діяти в тій, чи іншій ситуації. Наразі для поліції найскладніше це поєднувати їхню звичайну діяльність по дотриманню правопорядку та контроль за виборчим процесом, тому такі заходи дозволяють оновити та покращити набуті до цього знання», – розповів Роман Ніколаєнко.

Нагадаємо, ОПОРА планує провести тренінг для близько 1700 правоохоронців по всій Україні.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.