У Дніпрі, Кривому Розі, Новомосковську та П’ятихатках спостерігачі ОПОРИ зафіксували друковану агітаційну продукцію кандидатів в народні депутати України та політичних партій, які беруть участь у виборах, без вихідних даних та звернулись до правоохоронців.

У містах Дніпро, Нікополь, Новомосковськ, Кривий Ріг та П’ятихатки спостерігачі ОПОРИ зафіксували білборди з матеріалами політичної реклами кандидатів у народні депутати України. На вказаних білбордах відсутня інформація щодо замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установи, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Також, в містах Нікополь та Апостолове спостерігачі ОПОРИ виявили розповсюдження газет без вихідних даних.

За всіма виявленими ймовірними порушеннями законодавства спостерігачі ОПОРИ звернулись до правоохоронців.

Так, 26 червня в місті Нікополь спостерігач ОПОРИ виявив розміщенні білборди з символікою політичних партій «Європейська солідарність» та «Опозиційна платформа - за життя». На білбордах з політичною рекламою не було виявлено даних щодо установи, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Також, в агітаційному наметі неподалік розповсюджувалась газета «Слово Ляшка» без необхідних вихідних даних. Спостерігач звернувся до правоохоронців.

25 червня в місті Апостолове Дніпропетровської області (37 виборчий округ) спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційний намет з написом «Ляшко». В наметі двоє чоловіків розповсюджували інформаційний бюлетень політичної партії Радикальна партія Олега Ляшка «Слово Ляшка». Отримавши  екземпляр видання,  спостерігачі звернули увагу на відсутність вихідних даних на сторінках газети. Тож, спостерігач ОПОРИ звернувся до правоохоронних органів щодо ймовірного порушення виборчого законодавства.

Як зазначають спостерігачі, розповсюдження газет не припинялось навіть в той час, як на місце подій прибула поліція. На питання представників ОПОРИ, чому поліція не реагує на можливе правопорушення, слідчий відповів,  що наразі дзвонить своєму начальнику, який займається виборчим процесом і можливими порушеннями, і тільки після його вказівок вони будуть приймати запобіжні заходи.

Через три години, отримуючи талон-повідомлення єдиного обліку про прийняття і реєстрацію заяви про правопорушення, спостерігачу ОПОРИ повідомили, що газети без вихідних даних вилучили.

Нагадаємо, раніше ОПОРА повідомляла про розповсюдження агітаційних матеріалів, ймовірно з-поза меж виборчого фонду.

25 червня спостерігачка ОПОРИ в Дніпрі виявила білборд «Разом ми сила. Андрій Білецький. Національний корпус». На зазначеному білборді відсутні вихідні дані, тож, спостерігачка звернулась до правоохоронців щодо ймовірного порушення виборчого законодавства.

Спостерігач ОПОРИ виявив неподалік Дніпровської міської ради білборди «Захистимо землю – захистимо Україну. Радикальна партія Ляшка» та «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська солідарність. Михайло Забродський». Обидва білборди розміщені без вихідних даних. Спостерігач зареєстрував відповідні заяви в поліції.

У Кривому Розі 25 червня спостерігачка виявила білборд з написом «Сила і честь. Микола Кобзар. Ветеран Афганістану та війни на сході України. Округ №33» без вихідних даних. Білборд з написом «Захистимо європейське майбутнє України. Європейська Солідарність» також розміщено без вихідних даних. За обома фактами розміщення політичної реклами без вихідних даних після офіційної реєстрації суб’єктів виборчого процесу спостерігачка звернулась до правоохоронців.

24 червня спостерігач Громадянської мережі ОПОРА в місті Дніпро виявив білборди  без вихідних даних «Опозиційна платформа - За життя» та «Українська стратегія Гройсмана».

22 червня спостерігачка ОПОРИ зафіксувала в місті Новомосковськ білборд без зазначених вихідних даних з написом «Зі святом святої Трійці. Народний депутат України Вадим Нестеренко». Центральна виборча комісія зареєструвала Вадима Нестеренка кандидатом у народні депутати 20 червня 2019 року. За даним фактом спостерігачка звернулась із заявою до правоохоронних органів.

В цей же день, 22 червня спостерігачами ОПОРИ було зафіксовано білборд без вихідних даних з написом «Захистимо землю – захистимо Україну. Радикальна партія Ляшка».

17 червня в місті П’ятихатки спостерігачка ОПОРИ звернулась до правоохоронців щодо виявленого нею білборда із написом «Вірю в світле майбутнє. Олег Кришин». На білборді також зображено немовля та державний герб України – Тризуб. На вказаному білборді відсутня інформація щодо замовника агітаційних матеріалів, установи, яка здійснила друк, її тираж, інформація про осіб, відповідальних за випуск.

Олег Кришин був зареєстрований кандидатом у народні депутати України 14 червня 2019 року у виборчому окрузі №34.

Координатор громадського спостереження ОПОРИ в Дніпропетровській області пояснив: «Відповідно до Закону, з моменту набуття статусу суб’єкта виборчого процесу партія чи кандидат в депутати зобов’язаний дотримуватись вимог фінансування агітаційної діяльності з виборчого фонду, а примірники друкованої агітаційної продукції мають бути подані до ЦВК. Нагадуємо кандидатам та кандидаткам вже зареєстрованим та тим, що тільки збираються реєструвати свої кандидатури, необхідно дотримуватись норм законодавства».

Відповідно до пункту 23 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)