У Дніпрі, на відкритті «Коворкінгу змін» партії «Голос» спостерігачі ОПОРИ виявили агітаційні матеріали, виготовленні, ймовірно, не за кошти виборчого фонду партії. Спостерігачі склали заяву до правоохоронців.

21 червня о 19:00 спостерігачі ОПОРИ в Дніпрі відвідали відкриття «Коворкінгу змін» партії «Голос». Як зазначають спостерігачі, на заході було розкладено друковану агітацію у вигляді інформаційного бюлетеню  «Голос. Партія справжніх змін» №1 від 12 червня 2019. 

У бюлетені відсутня інформація про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Нагадаємо, список партії «Голос» був зареєстрований Центральною виборчою комісією 19 червня 2019 року. Таким чином, ймовірно, наклад інформаційного бюлетеню було надруковано не за кошти виборчого фонду партії.

Працівники Соборного відділення поліції на місці події прийняли заяву від спостерігача ОПОРИ та взяли пояснення у регіонального координатора партії «Голос» Віталія Жеганського.

Як стало відомо спостерігачу ОПОРИ, слідчо-оперативна група не змогла вилучити наклад газети на місці подій.

Нагадаємо, частина 6 стаття 68 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» передбачає, що передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах.

Відповідно до  частини 23 статті 70 забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Зазначені діяння можуть мати ознаки адміністративного правопорушення передбаченого статтею 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Здійснення передвиборної агітації особою, участь якої у передвиборній агітації заборонена законом, проведення передвиборної агітації поза строками, встановленими законом чи в місцях, що заборонені законом, здійснення передвиборної агітації у формах і засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення передвиборної агітації, крім випадків, передбачених статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, а так само агітація в день проведення референдуму — тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від тридцяти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від п’ятдесяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.