Впродовж першого місця парламентської виборчої кампанії у друкованих виданнях та інтернет порталах Рівненщини, а також соціальній мережі Facebook опубліковані матеріали, що мають ознаки «чорного піару». Зокрема, такі публікації стосуються кандидатів у народні депутати Юрія Вознюка, Олега Осуховського, Василя Яніцького та Сергія Литвиненка.

Юрій Вознюк

У друкованих засобах масової інформації та соціальній мережі Facebook опубліковані матеріали щодо народного депутата та кандидата у нардепи по 153 виборчому окрузі (м. Острог,  Гощанський, Корецький, Острозький, Рівненський райони).

У місцевій газеті «Рівне Експрес» №24 від 13 червня опубліковано матеріал «Парламентські вибори 2019: у Вознюка – антирейтинг, в інших – невизначеність». У публікації коротко описано про діючих народних депутатів у Рівненській області, однак найбільше інформації, що мають негативне забарвлення, щодо нардепа та зареєстрованого кандидата у народні депутати Юрія Вознюка:

  • «Щодо його роботи на окрузі, то вона здебільшого зводилася до встановлення дитячих майданчиків, які за бюджетні кошти купували у фірми його дружини Зоряни Вознюк ТзОВ «Тіволі-Ленд». Працювала нехитра схема. Юрій піарився на «добрих справах», а дружина заробляла»;
  • «Юрій Володимирович системно пробивав дно і в парламентській роботі…»;
  • «[Щодо діяльності Олександра Дехтярчука] У Верховній Раді, на відміну від Юрія Вознюка, практично не фальшивив, зі своїми виборцями зустрічався…».

Крім цього, у соціальній мережі Facebook «АнтиЖулік» опубліковані матеріали з ознаками «чорного піару» щодо кандидата у народні депутати Юрія Вознюка. Сторінка створена 21 червня 2019 року. Серед низки публікацій шість «авторських» матеріалів звинувачувального характеру конкретно проти Юрія Вознюка, решта публікацій – репости інших змі.

Олег Осуховський

Матеріал з назвою «Осуховський та його націоналістично-фінансова піраміда» опубліковано щодо кандидата у народні депутати по 152 виборчому окрузі (м. Рівне) Олега Осуховського опубліковано у:

«Як бути при владі й згрібати електоральні вершки невдоволених, називати себе націоналістами і вести боротьбу з «корупціонерами на посадах», які твої ж побратими займають? Дисонує? Але не для представників ВО «Свобода» у Рівненській області. Ці хлопці вміло сидять однією дупою на двох стільцях і планують це робити навіть після зміни влади в Україні», - йдеться у матеріалі.

Василь Яніцький

Про ще одного чинного нардепа та кандидата у народні депутати по 155 виборчому окрузі (місто Вараш, Володимирецький, Дубровицький, Зарічненський, Рокитнівський райони) Василя Яніцького розміщений  матеріал з ознаками «чорного піару».

На сторінці у соціальній мережі Facebook «Вараш Вечірній» опублікований допис від 8 червня про зустріч Василя Яніцького з митрополитом Анатолієм.

«Васілій, депутат від БПП, який має унікальну здатність служити лише власним інтересам, а не власному народові, за кільканадцять місяців протистоянь на владному олімпі Вараша жодного разу не втрутився у проблемні питання міста, щоб воно нарешті вийшло із затяжної кризи», - пише у дописі.

Сергій Литвиненко

Щодо кандидата у народні депутати по 156 виборчому окрузі (Березнівський, Костопільський, Сарненський райони) Сергія Литвиненка розміщений матеріал з ознаками «чорного піару»: на інформаційному порталі «Рівненські новини» від 22 червня опублікований матеріал з назвою «На Рівненщині від «Слуги народу» балотується кандидат, що «псує повітря».

«На думку міських депутатів епіцентром неприємного запаху являється магістральний канал, що проходить територією, яка межує зі спиртзаводом і який забруднюється відходами цього підприємства, оскільки утилізація проводиться шляхом відкритого зливу до даного каналу відпрацьованої води після впливу високого температурного режиму. … Кажуть, що Литвиненко таким чином економить кошти, при цьому стан здоров’я місцевих мешканців його мало хвилює», - наведено у публікації.

У ч. 1 ст. 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України» йдеться, що передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України.

Також згідно з ч. 10 ст. 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», забороняється розповсюдження завідомо недостовірних або наклепницьких відомостей про партію - суб'єкта виборчого процесу або про кандидата у депутати, недостовірний або наклепницький характер яких встановлено у судовому порядку.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.