Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала перебіг виборчої кампанії на Івано-Франківщині за місяць до проведення виборів до Верховної Ради України. Про те, як працюють виборчі комісії, як триває агітація кандидатів, які порушення зафіксовані в області розповів на пресконференції 26 червня координатор спостереження ОПОРИ за виборами на Івано-Франківщині. Захід відбувся за участі представників поліції.

На Івано-Франківщині на позачергових виборах народних депутатів України працюватимуть  7 окружних виборчих комісій у складі 126 осіб. Усі ОВК області провели перші засідання впродовж 1-3 червня і набули повноважень із дотриманням законодавства.  Виникли певні проблеми у реєстрації окружної виборчої комісії №86 як юридичної особи - комісія не була зареєстрована у встановлені терміни. Наразі комісія зареєстрована і порушення строків не вплинуло на роботу комісії.

В ОВК проведено  25  замін членів ОВК, найчастіше змінювали своїх представників політичні партії: «Партія Зелених України», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Правий сектор». Ці заміни за спостереженнями ОПОРИ не вплинули на роботу комісій.

В червні в Івано-Франківській області 344 виборця тимчасово змінили місце голосування без зміни виборчої адреси

Агітація потенційних та зареєстрованих кандидатів

Зареєстровані та потенційні кандидати у загальнодержавному виборчому окрузі та одномандатних округах традиційно здійснювали політичну рекламу та агітацію через зовнішні носії реклами (білборди та сіті-лайти), на шпальтах друкованих та онлайн-ЗМІ, а також через розповсюдження друкованих агітаційних матеріалів і зустрічі з виборцями.

Найактивнішими у плані агітації були політичні партії, які зареєстрували кандидатів у загальнодержавному виборчому окрузі: політична партія «Голос», ВО «Свобода», «Європейська солідарність», «Українська стратегія Гройсмана», партія «Слуга народу» ВО «Батьківщина», «Радикальна партія Олега Ляшка».

Серед потенційних та зареєстрованих кандидатів найбільш активними були : Оксана Савчук (83 округ), Володимир Гергелюк (84 округ), Богдан Станіславський (84 округ), Роман Вірастюк (84 округ), Роман Кобильник (85 округ) , Олександр Шевченко (83 округ), Василь Попович (84 округ),  Андрій Кузь (86 округ),  Віктор Шевченко (85 округ), Михайло Іваночко (87 округ) , Анатолій Дирів ( 86 округ), Олег Понайда (86 округ),  Олег  Токарчук (88 округ), Андрій Іванчук (88 округ). 

Як розповів координатор спостереження, до нових форм агітації можна віднести створення ймовірних офіційних сторінок у Фейсбуці кандидатів Святослава Никоровича (округ №87) Анатолія Диріва (округ №86), Василя Поповича (округ №84), Богдана Станіславського (округ №84) та Ігоря Фріса (округ №84). Також велопробіг на підтримку Оксани Савчук – із троїстими музиками на відкритому багажнику авто та прапорами і банерами з написами «Савчук Оксана. Команда Марцінківа».

«Відзначимо також активну залученість міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа на підтримку Оксани Савчук. Прізвище мера фігурує на усій агітаційній продукції Савчук, також Марцінків розповідає про свою підтримку кандидатки у відео, розміщеному на його сторінці у Фейсбуці», ‑ сказав.

Наймасовішим порушенням виборчого законодавства з початку виборчої кампанії стало розповсюдження на білбордах передвиборної агітації без вихідних даних та ймовірно не за кошти із виборчих фондів. Спостерігачі ОПОРИ на Прикарпатті подали до поліції 40 заяв з приводу білбордів, (сітілайтів), розміщених із ймовірними порушеннями. Ці порушення стосуються білбордів із зображеннями та письмовими згадками про  політичні партії:  ВО «Свобода», «Голос», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Українська стратегія Гройсмана» та кандидатів зареєстрованих в одномандатних округах Оксани Савчук, Богдана Станіславського та Тараса Виноградника. На білбордах Станіславського та Виноградника були необхідні вихідні дані, ОПОРА звернулася до поліції  щодо перевірки фінансування їх агітації за кошти виборчого фонду.

Також зафіксовано агітацію в громадському транспорті у Івано-Франківську за кандидатку Оксану Савчук, що суперечить Закону «Про вибори народних депутатів». У червні зафіксовано випадок пошкодження реклами з політичним підтекстом тоді потенційної кандидатки Оксани Савчук в Івано-Франківську.

З початку кампанії  в області на користь кандидатів працювали благодійний фонд «Покуття» (Андрій Іванчук, округ №88) та благодійний фонд Олександра Шевченка (округ №83).

Співпраця з поліцією

Співпраця ОПОРИ та поліції продовжується серією спільних навчань. Так 25-го червня  у Івано-Франківську відбувся тренінг для працівників поліції. Тренери та експерти ОПОРИ навчали поліцейських   особливостям виборчого законодавства, а також розповіли про профілактику, виявлення та фіксацію виборчих порушень. У червні відбувся спільний виїзд спостерігачів ОПОРИ, працівників патрульної  поліції та дільничого Івано-Франківського відділу поліції щодо виявлення та фіксації виборчих порушень.

Як розповів під час пресконференції Володимир Голубош, начальник Нацполіції в Івано-Франківській області, станом на сьогодні поліція зареєструвала 35 повідомлень щодо 66 фактів порушення виборчого законодавства. За 8 фактами складені адмінпротоколи – це стосується білбордів із агітацією за кандидатів, розміщених без вихідних даних та/або не за кошти виборчих фондів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)