Для голосування в Донецькій області понад п'ять тисяч виборців тимчасово змінили місце голосування на виборах народних депутатів України. Понад півтори тисячі донеччан за даними, оприлюдненими на сайті Державного реєстру виборців голосуватимуть в інших областях.

Правом тимчасової зміни місця голосування на цих виборах, на відміну від президентських, скористатися легше. Тепер лише потрібно особисто звернутися з мотивованою заявою у Відділ ведення Державного реєстру виборців з паспортом та заявою, жодних інших документів, як було раніше, вже не потрібно подавати.  29 травня 2019 року Постановою № 910 Центральна виборча комісії скасувала необхідність документально підтверджувати необхідність зміни місця голосування. Це значно спростило виборцям, які в день голосування перебуватимуть не за місцем реєстрації («пропискою»), можливість реалізувати своє право голосу. Раніше не всі охочі могли скористатися правом тимчасової зміни місця голосування, оскільки певна частина таких виборців не мала змоги документально підтвердити таку необхідність.

Для тимчасової зміни місця голосування необхідно звернутися особисто з заявою до Відділу ведення державного реєстру виборців за місцем реєстрації або місцезнаходженням виборчої дільниці, яку є необхідність визначити місцем його голосування. Змінити місце голосування на парламентських виборах можна до 15 липня 2019 року включно. При поданні заяви виборець має пред’явити паспорт громадянина України (у вигляді книжечки або у вигляді картки).

Питання тимчасової зміни місця голосування у Донецькій області є особливо важливим враховуючи проживання (перебування) значної кількості внутрішньо переміщених осіб з тимчасово непідконтрольних територій Донецької і Луганської областей. Внутрішньо переміщені особи можуть звернутися до відділів Держреєстру виборців за фактичним місцем проживання або за місцем знаходження виборчої дільниці, на якій вони мають намір проголосувати. За даними Державного реєстру виборців, станом на 26 червня правом тимчасової зміни місця голосування загалом в межах України скористалося 20 209 виборців. З них тимчасовим місцем голосування Донецьку область визначило 1 672 виборців, 5 549 донеччан визначили своє тимчасове місце голосування в інших областях.

Тимчасове місце голосування у Київській області наразі обрала найбільша кількість мешканців Донеччини - 559. Найменше жителів Донецької області голосуватиме у Тернопільській та Рівненській областях – наразі по 12 виборців у кожній з областей.

Не слід забувати, що виборці які тимчасово змінили місце голосування, можуть віддати свій голос лише за партійний список, за кадитата в одномандатному окрузі вони проголосувати не матимуть можливості. Частиною 10 статті 2 Закону України «Про вибори народних депутатів України» передбачено, що громадянин України, якому тимчасово змінено місце голосування (без зміни виборчої адреси) на іншу виборчу дільницю поза межами одномандатного округу, до якого такий виборець віднесений на підставі відомостей Державного реєстру виборців про його виборчу адресу, має право голосу на виборах депутатів лише у загальнодержавному окрузі.

Реалізація цього права забезпечується включенням виборця до списку виборців на відповідній виборчій дільниці із зазначенням, що такий виборець отримує лише бюлетень для голосування у загальнодержавному окрузі.

На даний час відсутня можливість встановити точну кількість ВПО, які є постійними мешканцями Донеччини і мають намір реалізувати право голосу на виборах саме у Донецькому регіоні. Проте згідно порівняльної таблиці по регіонах, яка оприлюднена на офіційному сайті Державного реєстру виборців, 1 тисяча 355 виборців Донеччини змінили місце голосування саме у Донецькій області. Отже, можна зробити припущення, що великий процент цих виборців можуть мати статус ВПО.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Громадське спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради на підконтрольній Україні території Донецької області здійснює ГО «Точка доступу» в рамках загальнонаціональної кампанії Громадянської мережі ОПОРА.