5 845 осіб беруть участь у балотуванні на сьогодні. Про це розповіла голова ЦВК Тетяна Сліпачук під час сьогоднішнього брифінгу в Комісії.

«Конституційний суд України поставив крапку в питанні проведення парламентських виборів», - зазначила голова ЦВК Тетяна Сліпачук. За її словами, майже 90% заяв кандидатів були подані в останні три дні відведеного строку, імовірно, якраз через очікування рішення КСУ.

Під час брифінгу вона також навела статистичну інформацію про зареєстрованих наразі суб’єктів виборчого процесу. Так, загалом кількість зареєстрованих політичних партій становить 24. На сьогодні у балотуванні беруть участь 5 845 осіб. 2 674 внесені до списків партій, а 3 171 кандидують в одномандатних виборчих округах (з них – висунуті партіями 1 436, самовисуванці 1735).

Середній вік кандидатів становить 42 роки. Вік найстаршого – 82, а наймолодшого – 21. Відсоток кандидаток становить 22,51%, а кандидатів 77,49%. Майже 92% кандидатів мають вищу освіту: вища – 91,44%, середня спеціальна – 2,02%, загальна середня – 3,05%, професійно-технічна – 3,42%.

Також голова ЦВК розповіла, як комісія може побачити ознаки кандидатів-двійників. За її словами, в них часто не працюють телефони – неможливо сконтактувати, документи списані «під копірку» з документів інших кандидатів, в автобіографії забувають змінювати дані з «оригіналу» на свої. Часто застава сплачена не ними, а третіми особами, що є порушенням. За її словами, дві найбільш розповсюджені категорії місця роботи серед кандидатів: керівники ТОВ або тимчасово безробітні. Це також допомагає комісії потенційно побачити, чи кандидат може бути двійником, чи це реальний кандидат з таким самим прізвищем, як в іншого кандидата.

Але не всі тезки та однофамільці є клонами. Сліпачук зазначила: «Наприклад, 71 округ – два кандидати Поповича, 78 округ – два кандидати Пономарьова. Але в цих випадках усі вони активні та публічні. Тому не всі люди з однаковими прізвищами це клони. Також комісією на різних округах зареєстровано 8 кандидатів із прізвищем Зеленський, але іншими іменами та по-батькові. Це не клони, а реальні люди, які напередодні не змінювали своїх прізвищ, їхні родичі, вказані в автобіографії, теж носять це прізвище».

«Крім того, ми побачили багато об'єднань, які використовували найменування наявних політичних сил, що є технологією обману виборців. Такі технології мають бути віддані на розсуд судів», - зазначила Тетяна Сліпачук

Вона додала, що на сьогодні ЦВК має 32 позовні заяви з різної тематики: залишено без розгляду 4, задоволена 1, на розгляді 27, відмовлено 8, апеляція 1, ще немає рішень 16. З цих заяв 2 позови стосуються реєстрації політичних партій – Комуністична партія України та «Рух нових сил» Міхеїла Саакашвілі.

«На нашу думку, рішення суду щодо зобов'язання повторного розгляду реєстрації партії «Рух нових сил» не відповідає положенням законодавства про партії та про народних депутатів, тому вирішили подавати касаційну скаргу», – зазначила Сліпачук. Вона також нагадала, що зобов’язати судом зареєстровати кандидата чи партію неможливо. Судовим рішенням можна лише зобов'язати ЦВК повторно розглянути питання реєстрації.

Секретар ЦВК Наталія Бернацька розказала про формування виборчих комісій: «На сьогодні працюють всі окружні виборчі комісії, які сформовані у складі 3563 осіб (1473 або 41% чоловіків, 2090 або 53% жінок). Проблемою є велика кількість замін. Вже замінена майже третина – 1110 осіб».

За її словами, у ЦВК наразі акредитовано в 47 ЗМІ (35 вітчизняних та 12 зарубіжних). Громадських об’єднань, які спостерігатимуть за виборчим процесом, зареєстровано 163. Від іноземних держав та організацій – 252.

Також Бернацька нагадала кандидатам, що агітація має відбуватися за кошти виборчого фонду: «Станом на 10:30 ЦВК отримала інформацію про відкриття рахунків щодо 8 політичних партій (але перерахувала лише 5 – прим. ОПОРИ): «Опозиційна платформа – за життя», «Голос», Радикальна партія, ВО «Свобода», «Громадянська позиція», ВО «Факел» та 410 кандидатів в одномандатних виборчих округах».

За її словами, середня по країні кількість кандидатів, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах, становить 16 осіб в окрузі. Рекордсменом за кількістю кандидатів-мажоритарників є 133 округ (Одещина) – 50. Найменше кандидатів в округах 46 (Донеччина), 177 та 178 (Харківщина), 188 (Хмельниччина) – по 6 кандидатів у другому бюлетені.

Заступник голови ЦВК Євген Радченко розповів, що на цей момент 20 209 осіб змінили місце голосування. З них 8% у межах округу, 92% будуть голосувати поза межами округу. ТОП-5 регіонів, де зареєстровані виборці, які змінили місце голосування: Донецька та Луганська області, місто Київ та Харківська область.

Він також розповів про орієнтовні заплановані витрати: секьюр-паки – 362 тис. грн; пломби – 563 тис. грн; журнали для ведення документації – 621 тис. грн; закони для комісій – 1 млн 120 тис. грн; бюлетені – 281 млн 845 тис. 240 грн. Загально 1 млрд 900 млн грн. Але наголосив, що це лише приблизні цифри.

Радченко зазначив, що основні причини для відмови в реєстрації кандидатам були: 1) застава (несплачена або сплачена третіми особами); 2) ненадання даних в заявах (у тому числі про згоду відмовитись від чинної посади в разі обрання); 3) ненадання даних в автобіографіях або їхня недостовірність; 4) неможливість підтвердити відомості про проживання на території України останні 5 років.

За його словами, сьогодні відбудеться жеребкування щодо номерів партій у бюлетені та затвердження форми бюлетенів. Але Радченко закликав партії не поспішати рекламувати свої номери у бюлетені, бо є імовірність пережеребкування. «Може бути пережеребкування, якщо через судові рішення доведеться включати деякі партії до бюлетеню», - зазначив Радченко.

«ЦВК вже на завершальному етапі підписання договорів щодо дуже важливих товарів – секьюріті-паків та виготовлення номерних пломб. Сьогодні оголошення торгів по тендерах: виготовлення інфоплакатів, бланки документів для діяльності комісій. Є учасники, тож рухаємося. Провели перемовини з поліграфкомбінатом щодо друку бюлетенів. Тож сьогодні розпочинаємо роботу над підготовкою бюлетенів», – зазначив він.

Євгеній Радченко також озвучив: «Ми думаємо, що встигнемо провести всі процедури, щоб не допустити передруку бюлетенів, особливо в загальнодержавному окрузі. Якщо суд дотримається строків розгляду справ щодо відмов двом політичним партіям, то немає підстав боятися необхідності передруку бюлетенів».

Крім того, він уточнив, що в одномандатних округах кандидати можуть відмовитись від балотування за 12 днів до виборів. «Тому ми очікуємо, що може бути частим використання штампу «Вибув». Але закликаємо всіх перевіряти інформацію про скасування чи відмову від балотування в ЦВК перед проштамповуванням бюлетенів», - зауважив він.

Повну відеоверсію брифінгу дивіться у записі нашої онлайн-трансляції:

Засідання ЦВК із жеребкуванням номерів партій у бюлетенях заплановане на 14:30. Стрім дивіться на нашій Facebook-сторінці.