За перший місяць після офіційного старту  кампанії позачергових виборів народних депутатів України, представники ОПОРИ зафіксували на вулицях населених пунктів Житомирської області понад 150  випадки Розміщення друкованої агітаційної продукції з ймовірним порушенням вимог законодавства.. У кожному окрузі зафіксована агітація партії «Європейська солідарність» та «Українська стратегія Володимира Гройсмана». Протягом другої половини червня  до поліції подали 29 заяв.

Лідирує за кількістю таких випадків  одномандатний виборчий округ №62 (м. Житомир). Зафіксовано 24 сітілайти та 130 білбордів кандидатів, які не містять інформацію про установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск, та замовника відповідних матеріалів. Потенційно, виготовлення такої  агітації фінансувалося не з виборчого фонду, адже значна частина таких матеріалів розміщена до відкриття самих фондів партій чи реєстрації кандидатів.  

Відповідно до частини 6 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Передвиборна агітація здійснюється за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на забезпечення ведення передвиборної агітації відповідно до цього Закону, коштів виборчих фондів партій, кандидатів у депутати в одномандатних округах. Кандидати у депутати, зареєстровані у загальнодержавному окрузі, можуть здійснювати передвиборну агітацію за кошти виборчого фонду партії. Використання власних коштів партій, кандидатів у депутати чи коштів з інших джерел для проведення передвиборної агітації, у тому числі з ініціативи виборців, забороняється».

Найбільше по місту матеріалів з написами  «Лідерство це відповідальність. Гройсман», «Українська стратегія Володимир Гройсман». Виборчий список партії «Українська стратегія Володимира Гройсмана» Центральна виборча комісія зареєструвала 21 червня.  Також виявлені білборди із  зображенням Петра Порошенка та лозунгами «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність», «Захистимо Європейське майбутнє України. Європейська солідарність»

Розміщені по місту сітілайти та білблорди  із зображенням кандидата у списку партії ВО «Свобода» Андрія Білецького та написом: «Андрій Білецький Національний корпус». 

Кандидат в депутати Олег Грамотенко агітує з сітілайтів та  білбордів, які не містять вихідних даних. 13 червня він офіційно зареєстрований ЦВК, балотується шляхом самовисування.  Є борди  ще одного зареєстрованого кандидата-самовисуванця Анатолія Пешка та  агітація партії ВО «Свобода» та «Опозиційна платформа».

З 18 по 22 червня до поліції представник ОПОРИ подав 14 заяв.

У ВО № 63 (Бердичів) спостерігачі ОПОРИ фіксують білборди кандидата в депутати Олександра Ревеги з написом: «Ревега з вами і для вас». Також борди з написами «Українська стратегія. Володимир Гройсман» та «Захистимо Європейське майбутнє України. Європейська солідарність». До поліції подано 3 заяви. 

У ВО №64 (м. Коростень) спостергігач ОПОРИ виявив понад 20 випадків зовнішньої друкованої продукції кандидатів в депутати без вихідних даних. До поліції подано 5 заяв. Традиційні, як і в інших округах борди «Українська стратегія. Володимир Гройсман»  та «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність»,  «Засвітився» на білбордах кандидат в депутати Сергій Пашинський. Зареєстрований 18 червня. У Овручі та Коростені розміщені білборди з написами  «Після виборів все тільки починається. Благодійний фонд Сергія Пашинського».

У ВО №66 (м. Малин) спостерігач ОПОРИ подав до поліції 5 заяв про факти агітації без вихідних даних. Були зафіксовані білборди партій Володимира Гройсмана, Петра Порошенка та радикальної партії Олега Ляшка. Також розміщені матеріали без вихідних даних кандидата в депутати Віталія Журавського. 

По ВО №67 (м. Чуднів) виявлені агітаційні матеріали з написом:   «Українська стратегія. Володимир Гройсман» та «Ліквідуємо 250 депутатів. Радикальна партія Олега Ляшка», «Захистимо мову – захистимо Україну. Радикальна партія Олега Ляшка».  Спостерігач ОПОРИ подав до поліції 2 заяви. 

Керівник відділу комунікації Головного управління Національної поліції в Житомирській області Алла Ващенко у коментарі ОПОРІ розповіла: 

«По всіх шести округах надійшли такі заяви, вони зареєстровані відповідно в кожному територіальному підрозділі. Триває перевірка обставин, рішення по них ще не прийняті».

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «На разі ми фіксуємо десятки випадків ймовірного порушення законодавства у кожному з шести округів області, як партіями так і кандидатами. Кожен виявлений випадок аналізується, опрацьовується та подається відповідна заява до поліції. Найбільш розповсюджені – агітація не з виборчого фонду та без вихідних даних».

Відповідно до частини 7 статті 69 закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А  згідно з частиною 23 статті 74 даного Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

У частині 1 статті 48 Закону зазначено: «Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі зобов'язані відкрити рахунок свого виборчого фонду не пізніш як на десятий день з дня реєстрації Центральною виборчою комісією. Розмір виборчого фонду партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані в загальнодержавному окрузі, не може перевищувати дев’яноста тисяч розмірів мінімальної заробітної плати».

Як повідомляла ОПОРА, в середині червня спостерігачі ОПОРИ фіксували у виборчих округах Житомирської області зовнішню рекламу із зображеннями та лозунгами ймовірних кандидатів у народні депутати.  Під час пресконференції ОПОРИ 25 червня  начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області В’ячеслав Печененко  розповів, що за місяць до поліції надійшло 41 звернення стосовно порушень виборчого законодавста.

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)