Станом на 14 червня спостерігачі ОПОРИ фіксують у виборчих округах Житомирської області зовнішню рекламу із зображеннями та лозунгами ймовірних кандидатів у народні депутати. Лідирує по кількості такої реклами одномандатний виборчий округ №62 (м. Житомир).

По місту розміщенні білборди із зображенням Петра Порошенка і написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся. Європейська солідарність»,  «Лідерство це відповідальність. Гройсман», «Українська стратегія Володимир Гройсман».  Такі ж борди та сітілайти зафіксовані і в інших округах, зокрема ВО №63 (м. Бердичів),  №64 (м. Коростень),  №65 (Новоград-Волинський), ВО №66 (м. Малин) та №67 (м. Чуднів). 9 червня на з’їзді партії «Європейська Солідарність» голова партії Петро Порошенко представив першу десятку майбутніх кандидатів. На сайті партії у розділі «кандидати» Петро Порошенко під номером 1. Володимир Гройсман 7 червня на  з'їзді своєї партії «Українська стратегія Гройсмана» також представив першу десятку зі списку своєї партії, де він іде першим у списку.  

Розміщені по місту сітілайти та білблорди  із зображенням Андрія Білецького та написом: «Андрій Білецький Національний корпус». 9 червня ВО «Свобода», «Національний корпус», «Правий сектор», «Українська Добровольча Армія», ОУН та Конгрес Українських Націоналістів заявили, що  йдуть на вибори до Ради спільним списком. До першої п'ятірки списку увійшов засновник і перший командир полку «Азов», лідер партії «Національний корпус» Андрій Білецький.

Є білборди вже зареєстрованого кандидата Анатолія Пешка. На плакатах фото кандидата з медичними працівниками та вітання представників різних медичних закладів міста. Матеріали не містять вихідних даних. ОПОРА буде звертатися до поліції з приводу порушення законодавства щодо ведення агітації.

У ВО №64 (м. Коростень) активну благодійну та інформаційну діяльність веде Сергій Пашинський. З літа 2018 року в області, а зокрема в Коростенському, Олевському, Лугинському, Овруцькому районах активізувала свою роботу Благодійна організація «Благодійний фонд Сергія Пашинського». У Коростені розміщені білборди з написом «Після виборів все тільки починається. Благодійний фонд Сергія Пашинського».

Жителям округу безкоштовно роздавали аптечки з емблемою фонду. У квітні перед Великодніми святами – продуктові набори та друковану продукцію з вітаннями.

В окрузі №66 (м. Малин) з'явилася друкована продукція ймовірного кандидата в депутати Віталія Журавського. Зокрема, плакат з написом: «Покінчили з Порошенком, покінчимо з бідністю. Голова ГО «Дістало» Віталій Журавський».

Станом на 14 червня ЦВК зареєструвала 7 кандидатів у народні депутати від Житомирської області, , які балотуються шляхом самовисування: ВО №62 (м. Житомир) – Анатолій Пешко, та Олег Грамотенко.  ВО №63 (м. Бердичів) – Ігор Романський. ВО №65 (Новоград-Волинський) – Олександр Гонгальський. ВО №66 (м. Малин) – Олексій Данілов та Віталій Петренко. ВО №67 (м. Чуднів) – Віктор Развадовський.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Фактичне зростання активності потенційних кандидатів у округах розпочалося близько року тому. При цьому, на окремих округах мажоритарники активно працювали всю каденцію – і в контексті благодійної роботи фондів і щодо залучення та реалізації субвенцій соціально-економічного розвитку. Це не сприяє конкуренції на виборчій кампанії та не зовсім вписується у завдання та обов’язки народних депутатів. Також, варто зазначити, що з наступного дня після реєстрації Центральною виборчою комісією кандидатів вони мають вести свою агітаційну роботу виключно з коштів виборчих фондів. І вся зовнішня реклама має бути замінена на нову оплачену з відповідного фонду».

На сайті Центральної виборчої комісії  6 червня опублікували роз’яснення для політичних партій, які висуватимуть кандидатів, та осіб, які балотуватимуться кандидатами в депутати з приводу передвиборної агітації. «Передвиборна агітація є одним із найбільш важливих етапів виборчого процесу. Її проведення повинно відповідати основним засадам і принципам виборів, зокрема принципу законності, політичного плюралізму,  рівності прав і можливостей кандидатів, партій та інших суб'єктів процесу, публічності та відкритості, неупередженості органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування...Партії, кандидати в депутати від яких зареєстровані в багатомандатному виборчому окрузі, та кандидати в депутати, які зареєстровані в одномандатних виборчих округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію з наступного дня після прийняття Комісією рішення про реєстрацію їх кандидатами (частина перша статті 70 Закону України "Про вибори народних депутатів України"). Під час виборчого процесу позачергових виборів народних депутатів України 21 липня передвиборна агітація закінчується о 24 годині 19 липня 2019 року. Ведення передвиборної агітації до початку і після закінчення визначених Законом строків забороняється», – йдеться у повідомленні.

Відповідно до частини 1 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів України»: «Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб'єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України».

У частині 3 цієї статті зазначено: «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб'єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб'єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою».

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)