Поліція Житомирщини відкрила кримінальне провадження за фактом реєстрації так званого «двійника» кандидата в народні депутати по виборчому окрузі №64 (м. Коростень). Там балотуються два кандидати із схожими прізвищами – Анатолій Арешков та Володимир Арешонков.

Про це під час пресконференції ОПОРИ  розповів начальник Головного управління Національної поліції у Житомирській області Вячеслав Печененко.

«Поліція відкрила кримінальне провадження про факти реєстрації на одному з округів «двійників», яким за участь у цій кампанії виплачені кошти зацікавленими особами. У нас є заявник, сьогодні в ЦВК працюють наші співробітники, вилучають ряд документів, вилучають фінансові документи. Тому що одне з основних підтверджень, це що не сама людина платила за себе гроші, а  просто на його прізвище проплату зробили інші люди, бо ті двійники не мали фінансової можливості подати свою кандидатуру, не те що приймати участь у виборах. За них це роблять, роблять свідомо, порушуючи законодавство України про вибори.  Ці «двійники» громадяни України, мешканці Житомирщини, до яких звернулись з пропозицією за грошову винагороду, прийняти участь, щоб його прізвище було в бюлетені, я думаю, що за них не будуть проводити рекламну кампанію, саме головне – попасти в бюлетень. Це дає можливість розпорошити увагу виборців і відтягнути голоси від реального кандидата з тим же прізвищем. Відповідальність за це: від 5 до 7 років», – розповів Вячеслав Печененко.

14 червня ЦВК зареєструвала кандидатом чинного народного депутата від округу №64 Володимира Арешонкова. 23 червня на сайті з'являється інформація про реєстрацію кандидатом Анатолія Арешкова.  

У коментарі ОПОРІ кандидат в депутати Володимир Арешонков розповів, що з приводу цієї ситуації звертався до ЦВК. 

«Я особисто звертався в ЦВК з приводу, на мою думку, не дуже прозорої та бездоганної процедури реєстрації кандидата, який має спільне зі мною прізвище, тільки я Арешонков, а він Арешков. І він сам з Волині, зовсім з іншої області, немає ніякого відношення ні до нашого округу, ні до області. Людина, яка під час і попередніх виборів, як на мене підпрацьовує заробітчанином. І він зареєструвався по нашому округу.  Я так для себе зрозумів, що це з метою, щоб ввести в оману виборців. Я звернув увагу на те, що в плані технічному, при реєстрації він у своїх анкетних даних написав, що представник «Слуги народу», я знаю, що партія «Слуга народу» висунула зовсім іншу людину у нас по округу. І я вважаю, що це перше, що вводить виборців в оману. Тому я написав в ЦВК звернення, вони розглянули і прийняли рішення, що неточності дрібні і не впливають суттєво і зареєстрували. Далі, він буде пояснювати виборцям свою позицію, я буду теж пояснювати і вже право людей голосувати чи не голосувати. Я вітаю дії поліції, щоб вибори проходили в законний спосіб без порушень. Нехай розбираються», – зазначив Володимир Арешонков. 

В особистих відомостях про кандидата Арешкова на сайті ЦВК зазначено, що він є керівником роботи з громадськістю ПП «Слуга народу», безпартійний, проживає в селі Прилуцьке, Ківерцівського району Волинської області, балотується шляхом самовисування.  На сайті ЦВК зазначено, що на виборах народних депутатів 2012 року Анатолій Арешков був у списку кандидатів від партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» під  №128.

Отримати коментар Анатолія Арешкова ОПОРІ не вдалося. У відкритому доступі контакти кандидата відсутні. У мережі Facebook останні оновлення на сторінці Арешкова були в грудні 2012 року. 

На сайті партії «Слуга народу» вказано, що кандидатом від партії по округу №64 є Вячеслав Сігачов. У коментарі ОПОРІ координатор «ЗЕ! Команди» в області Євген Яремчук розповів, що і в інших округах України є кандидати від приватного підприємства «Слуга народу». «У Дніпропетровській та Київській областях в кожному окрузі є по такому кандидату від приватного підприємства «Слуга народу». Це технологія, яка по всій Україні діє, її за гроші пропонують», ‑ зазначив Євген Яремчук. 

За інформацією на сайті ЦВК, у деяких округах Дніпропетровської та Київської областей зареєстровані кандидати, у біографії яких вказано місце роботи або ТОВ «Слуга народу», або ПП «Слуга народу», або ПП «Слуга народу».

По ВО №65 (м. Новоград-Волинський) документи для реєстрації подавав  ще один «двійник» раніше зареєстрованого кандидата, нардепа Володимира  Литвина. Однак, ЦВК відмовила йому в реєстрації.

«До Центральної виборчої комісії 20 червня 2019 року надійшла заява громадянина України Литвина Володимира Миколайовича про самовисування разом з іншими документами щодо реєстрації його кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 65 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня2019 року... На порушення вимог пункту 2 частини другої статті 55 Закону в поданій Литвиним В.М. автобіографії не вказано відомостей щодо громадської роботи (у тому числі на виборних посадах). За таких обставин передбачений пунктом 2 частини другої статті 55 Закону документ вважається не поданим...Центральна виборча комісія   постановляє: 1. Відмовити в реєстрації кандидата в народні депутати України Литвина Володимира Миколайовича, висунутого в порядку самовисування в одномандатному виборчому окрузі № 65 на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року...», – йдеться у постанові ЦВК № 1268.

Координатор громадського спостереження Громадянської мережі ОПОРА у Житомирській області зауважив: «Це є не нова технологія впливу на виборчий процес. Ми розуміємо, що не можна заборонити людям з однаковим прізвищем балотуватися. Але дуже дивно, коли в одномандатному виборчому окрузі таких людей знаходиться наприклад 4. Там де запекла боротьба між декількома основними конкурентами, де перемога це може бути декілька сотень голосів, отаким чином відтягнуті у такий спосіб голоси, вони можуть когось просто зробити переможцем. Дуже позитивно, що поліція намагається розслідувати ці кейси, тому що у 2012 році коли це було масово і популярно, це було складно робити». 

Як повідомляла ОПОРА, в Ушомирській об'єднаній територіальній громаді (ОВО №64, м. Коростень) Житомирської області під час святкування Дня села стався конфлікт між представниками Благодійного фонду Сергія Пашинського,  та організаторами свята, яке проходило за підтримки чинного нардепа та кандидата Володимира Арешонкова. 

 
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)