Після початку виборчої кампанії з дострокових виборів народних депутатів України за місяць зареєструвалися 17 кандидатів у народні депутати по одномандатних виборчих округах у межах Волині, а найактивніше кампанію вели чинні нардепии-мажоритарники. Водночас окружні виборчі комісії, хоч із деякими труднощами, запрацювали вчасно.

Про це 25 червня під час пресконференції «Перебіг виборчого процесу на Волині за місяць до виборів: моніторинг ОПОРИ» повідомила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами на Волині .

За її словами, рішення Конституційного суду позитивно вплинуло на активність учасників виборчої гонки та призвело до їх активізації.

«Коли стало зрозуміло, що виборчий процес неминучий  і вибори 21 липня відбудуться, штаби розгорнули кампанії та почали використовувати різні види активності»

Представниця ОПОРИ нагадала, що сьогодні, 25 червня, завершується процес реєстрації кандидатів. Таким чином, станом на ранок 24 червня в одномандатних округах на Волині зареєстрували 17 кандидатів.

«Зважаючи на те, що вчора ЦВК зареєструвала ще 170 кандидатів в одномандатних виборчих округах, очевидно, що кількість кандидатів на Волині теж збільшиться. Наразі в ОВО №19 зареєстровано 4 кандидати, в ОВО №20 та №21 – по 3, в ОВО № 22 – 4 і в ОВО №23 – 3 кандидати. Станом на зараз найактивнішими є чинні народні депутати, які появляють найбільше активності у своїх виборчих округах: в 19 ОВО це Ігор Гузь, в ОВО №20 – Сергій Мартиняк, в ОВО №21 – Степан Івахів, в ОВО № 23 – Ірина Констанкевич»

 

Серед кандидатів за списками партій волиняни є у списках лише восьми політсил – «Громадянської позиції» (10 волинян), Радикальної партії Олега Ляшка (7 волинян), Всеукраїнське об’єднання «Свобода» (9волинян), «Голос» та «Опозиційна платформа – За життя» (по 4 волиняни), «Українська стратегія Гройсмана» (2 волиняни) та «Об’єднання «Самопоміч» і Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» (по 5 волинян).

Щодо форм активності з боку потенційних та зареєстрованих  кандидатів, то спостерігачі ОПОРИ зафіксували близько ста білбордів із гаслами партії чи зображенням політиків. Йдеться про агітматеріали партій «Українська стратегія Гройсмана», «Європейська солідарність», «Національний корпус», «Свідомі», «Опозиційний блок», «Опозиційна платформа – За життя» та борди зареєстрованого в ОВО №20 кандидата Сергія Мартиняка.

У медіа протягом місяця виявили 26  сюжетів на телеканалах «Аверс» та «12 канал» на користь зареєстрованих кандидатів Ірини Констанкевич, Ігоря Гузя, Степана Івахіва та Тараса Шкітера.

«У друкованих ЗМІ наші колеги виявили 30 публікацій у районних та обласних газетах. Йдеться про тих самих  кандидатів, а також політичні партії «Батьківщина», Радикальна партія Олега Ляшка, «Європейська солідарність» та «Українська стратегія Гройсмана». В онлайн-ЗМІ виявили понад 100 публікація, які також стосувалися вказаних кандидатів», 

Нещодавно партії почали й «наметову» кампанію - таку форму використовують лише три політсили: Радикальна партія Олега Ляшка, ВО «Свобода», «Українська стратегія Гройсмана». Окремі кандидати беруть участь у масових заходах.

«Нещодавно у Луцьку відбувся масовий захід партії «Голос», у якому взяв участь лідер політичної сили та на якому була представлена місцева команда. Окрім того, окремі кандидати – чинні нардепи Ігор Гузь, Степан Івахів, Сергій Мартиняк та Ірина Констанкевич долучаються до заходів, організованих владою чи ініціативними групами в їх округах. Найчастіше вони бувають на святкуванні Днів міст, сіл, селищ»

За її словами, не всі кандидати ведуть передвиборну агітацію доброчесно, бо іноді поширюють маніпулятивну інформацією. Зокрема, один з таких випадків – «залучення» чинними нардепами коштів з державного бюджету на соціально-економічний розвиток своїх округів.

«Другий факт – це діяльність благодійних фондів кандидатів, які не припиняють активну роботу під час виборчого процесу і від імені цих фондів роздають виборцям різні подарунки. Тому чинні народні депутати, які вже є зареєстрованими кандидатами, часто на цьому «піаряться», - розповіла представниця ОПОРИ.

 

Крім того, виявили два випадки залучення громадських організації з метою агітації. Наприклад, у Луцькому районі зафіксували білборди із зображеннями та логотипом партії «Опозиційний блок», але замовником матеріалів вказували однойменну громадську організацію. Також у Луцьку активно використовують зовнішню рекламу з логотипом і назвою «Громадського Руху «Свідомі» і однойменної політичної партії, яку можна опосередковано пов’язати із зареєстрованим кандидатом.

Протягом місяця ОПОРА на Волині подала 6 заяв до правоохоронних органів щодо порушення порядку фінансування передвиборної кампанії. Йдеться про поширення агітметріалів без вихідних даних, стосовно яких неможливо встановити джерело фінансування. Також одна заява стосувалася бездіяльності ОВК №20, яка довгий час не могла працювати та унеможливила для ОПОРИ внесення подання для реєстрації спостерігачів.

 

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)