Представник Громадянської мережі ОПОРА звернувся до Центральної виборчої комісії за роз’ясненнями щодо порядку застосування Закону України «Про вибори народних депутатів України» та Закону України «Про статус народного депутата» у випадках, коли правові норми даних нормативно-правових актів суперечать одна одній. Також він попросив ЦВК пояснити, чи поширюються вимоги щодо ведення передвиборної агітації на кандидата, який водночас є народним депутатом.

24 червня координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області звернувся до ЦВК щодо виявлених фактів порушення рівності прав і можливостей кандидатів у депутати та ймовірного порушення виборчого законодавства. Зокрема у його зверненні йде мова про проведення передвиборчої агітації кандидатами, які є чинними народними депутатами.  

«Деякі кандидати розповсюджують друковані матеріали через зовнішню рекламу та друковані засоби масової інформації, які, відповідно до частини 1 та 3 статті 68 Закону України «Про вибори народних депутатів», мають ознаки агітаційних, адже на них зазначені ім’я та прізвища кандидатів, а також розміщені їхні фотографії. Депутати можуть здійснювати свою діяльність відповідно до частини 12 статті 24 та частини 2 статті 7 Закону України «Про статус народного депутата» і таким чином інформувати про це виборців. У такому випадку гроші на інформування використовують не з їхніх виборчих фондів. Проте відповідно до статті 3 частини 5 пункту 4 Закону України «Про вибори народних депутатів України» рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується забороною використання кандидатами у депутати, партіями - суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів. Також відповідно до частини 1 статті 45 даного Закону проведення виборів депутатів здійснюються виключно за рахунок коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення виборів депутатів, та коштів виборчих фондів кандидатів», – зауважив він.

Окрім цього, друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А матеріали в друкованих засобах масової інформації повинні публікуватись на підставі угоди, що укладається від імені кандидата у депутати розпорядником поточного рахунку з редакцією (видавцем) друкованого засобу масової інформації.

Також відповідно до частини 7 статті 17 Закону України «Про статус народного депутата» народний депутат має право брати участь з правом дорадчого голосу у роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів. А відповідно до частин 3,4 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняється використовувати приміщення органів державної влади та органів місцевого самоврядування для проведення передвиборчої агітації, та забороняється публічна оцінка діяльності кандидатів під час проведення заходів, організованих органами державної влади, органами влади Автономної Республіки Крим, органами місцевого самоврядування, державними чи комунальними підприємствами, закладами, установами, організаціями. Отже виникає правова колізія та неузгодженість між двома нормативно-правовими актами.

«Враховуючи вищезазначене, керуючись положеннями статей 14, 15 Закону України «Про Центральну виборчу комісію», звертаюся до Вас із проханням роз’яснити порядок застосування Закону України «Про вибори народних депутатів України» та Закону України «Про статус народного депутата» у випадках суперечності правових норм даних нормативно-правових актів однакової юридичної сили, а також роз’яснити чи поширюються вимоги щодо ведення передвиборної агітації на кандидата і водночас народного депутата?» – написав у зверненні до ЦВК представник ОПОРИ.

 
За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.