У Києві спостерігачі ОПОРИ звернулись до поліції із проханням перевірити, чи  сітілайти «Української стратегії Гройсмана»  надруковані коштом виборчого фонду. 

Так, на вулиці Межигірській виявлено рекламне табло, де з одного боку була реклама «Української стратегії» без вихідних даних, а з іншого — новий плакат, на якому були перелічені тираж, замовник, відповідальна особа за друк та виконавець.  Але плакат з'явився ледь не одразу після реєстрації партії у Центральній виборчій комісії, в той час як спочатку політична сила мала б відкрити і зареєструвати виборчий фонд.

Спостерігачі ОПОРИ повідомили правоохоронцям про обидва випадки.

Політична реклама різних партій й раніше була розміщена по вулицях міста, але з моменту їх реєстрації вони стали суб'єктами виборчого процесу. Відповідно, поліграфію з їх логотипами і гаслами без вихідних даних мали б зняти. А ту, що має інформацію про замовника, тираж тощо — друкувати і розміщувати коштом виборчого фонду.

Координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Києві зазначив, що громадський контроль за використанням коштів політиками на виборах був би ефективнішим, якби інформація про виборчі фонди була б у відкритому доступі в режимі онлайн. «Зараз з такими випадками ми звертаємося до поліції», - зазначив він.

Нагадаємо, «Українська стратегія» - це політична сила діючого прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана. У Центральній виборчій комісії партія зареєструвалась 18 червня.

Друк поліграфії регулює стаття 69 закону «Про вибори народних депутатів»:

«Друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск».

Про зобов'язання фінансувати агітацію з виборчого фонду йдеться у 3 статті цього ж закону:

«Рівність прав і можливостей кандидатів у депутати, партій - суб'єктів виборчого процесу брати участь у виборчому процесі забезпечується (...)забороною використання кандидатами у депутати, партіями - суб'єктами виборчого процесу під час фінансування передвиборної агітації інших коштів, крім коштів виборчих фондів».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер