Лідерами з кількості матеріалів в друкованих виданнях Херсонщини, що мають ознаки замовності, у період 17‑23 червня є кандидати у народні депутати по одномандатним округам (53 матеріали). Політичні партії розміщували матеріали набагато менше (16 матеріалів).

Варто зазначити, що лише 4 політичні сили мають в газетах Херсонщини більше одного матеріалу. Лідерами є «Батьківщина» та Радикальна партія Олега Ляшка. Дещо менше опозиційні політичні сили – «Опозиційний блок» та «Опозиційна платформа – За життя». Одиничні матеріали розмістила «Європейська Солідарність» та «Українська стратегія» Володимира Гройсмана.

Щодо контенту, то він суттєво різнився. Так, матеріали щодо «Батьківщини» більше фокусувались на підкресленні контактів та взаємодії між лідеркою Юлією Тимошенко та новообраним Президентом Володимиром Зеленським (наприклад, статті «На зустрічі Юлії Тимошенко з Президентом Володимиром Зеленським обговорили, які зміни необхідні країні», «Об’єднання Тимошенко та Зеленського це спусковий скачок змін»).

У матеріалах зі згадками Радикальної партії Олега Ляшка використовувалися соціологічні дані та підкреслювалося «перетікання» підтримки виборців від «Батьківщини» до Радикальної партії (статті з заголовками «Виборець Тимошенко йде до Ляшка», «Американські соціологи зафіксували стрімке падіння рейтингу Тимошенко»).

Так само, як і «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» намагається своїми об’ємними матеріалами (на повну сторінку) наголосити на високих шансах отримання посади Прем’єр-міністра для свого лідера Юрія Бойка. «Опозиційна партія» сконцентрувалась на презентації свого списку, «Європейська солідарність» на безвізі, а «Українська стратегія» на запитаннях розвитку середнього класу в Україні.

Кандидати  у одномандатні округи, попри значно більшу кількість матеріалів, не відзначались високим рівнем оригінальності чи акценту на певні локальні проблеми. Виключенням став кандидат по 185-му округу та чинний народний депутат Сергій Хлань, який сфокусовано розміщував матеріали про наповнення балки водою у Нижньосирогозькому та Іванівському районах (статті «Процес наповнення балки пішов», «Іванівці будуть з водою»).

Чинні народні депутати та одночасно кандидати обрали стратегію інформування про результати власної роботи – серія однотипових матеріалів та інфографіки від Сергія Хланя (185-ий округ) (матеріали «З турботою про людей», «Ефективна робота»),  матеріалів про звітну прес-конференцію Олександра Співаковського (182-ий округ) та звітній форум Івана Вінника (184-ий округ).

Лідерами з розміщення матеріалів з ознаками передвиборчої агітації є 184-ий та 185-ий округи, що пояснюється їх розміром та кількістю вже зареєстрованих кандидатів (5 чоловік). Мінімальна кількість матеріалів з ознаками агітації припадає на 183-ій виборчий округ – 1 матеріал.

Відносно тематики і підходів до підготовлених матеріалів, то вони достатньо типові – фокус на соціально-економічних проблемах (наприклад, матеріали «Діти та молодь – наше майбутнє. Павло Філіпчук», «Ініціатива Ігоря Колихаєва – юридична допомога має бути доступніше», «Вегандз Мясникян: безкоштовна діагностика – має бути») та презентації себе (статті «Павло Філіпчук: Я один з вас», «Выбор – 2019: Украина нуждается в молодых перспективных политиках. Игорь Семенчев»).

Як зазначає координатор довготермінового спостереження Громадянської мережі ОПОРА в Херсонській області медіа моніторинг матеріалів з ознаками передвиборчої агітації кандидатів у народні депутати свідчить про системне ігнорування норми Закону «Про вибори народних депутатів»  щодо маркування передвиборчої агітації. Ні офіційна реєстрація кандидатом, ні навіть тексти, де прямою мовою вказується, що політик балотується, у більшості випадків не приводять до відповідного маркування. Виключенням стали  газети обласного центру – «Новий день» та «Гривна», які більшу частину матеріалів маркували, та газета Нижньосірогозького району «Червоний промінь», де такі матеріали маркувались позначкою «Реклама».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)