Спостерігачі ОПОРИ проаналізували, які зміни відбулися в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України № 127-132, починаючи від дня формування ОВК і по 22 червня включно.

Так, відповідно до Постанов ЦВК найбільше ротацій було проведено в окружній виборчій комісії № 130, де замінили 10 членів ОВК.  По п’ять членів ОВК замінили в ОВК № 129 і № 131.  Разом із тим по три члени ОВК змінились в окружних виборчих комісіях № 127, №128 і №132.  Лише в двох комісіях відбулися заміни в керівному складі: в ОВК № 127 замінили секретаря комісії Тетяну Кирієнко від партії «Народний фронт» на Людмилу Сову від цієї ж політичної сили, а в ОВК № 129 відбулась заміна секретаря ОВК Оксани Клименко від Української партії «Зелена планета» на Юрія Агаркова від політичної партії «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ».

Найбільшу кількість замін у цей період зробили політична партія «Нова політика» та Об’єднання «Самопоміч» (по чотири члени ОВК). Три члени ОВК замінила «Інтернет-партія України».  По дві заміни в складі ОВК зробили Радикальна партія, «Громадянська позиція», Українська партія «Зелена планета». Наступні політичні сили замінили по одному члену ОВК: «БПП «Солідарність», Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ»,  «Народний фронт»,  ВО «Батьківщина», ВО «Свобода», «Єдина країна», «Відродження», політична партія «Правий сектор», Конгрес українських націоналістів, «Сила людей», «Сила і Честь», «Європейська солідарність».

Відповідно до частини 3 пункту 2 статті 37 Закону України «Про вибори народних депутатів України», повноваження члена окружної, дільничної виборчої комісії припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, у зв'язку з внесенням подання про заміну члена виборчої комісії суб'єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

За коментарями звертайтеся:
 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)