19 червня у місті Краматорськ відбулось навчання «Ефективна поліція - забезпечення законності виборчого процесу» для співробітників Національної поліції за ініціативою Громадської мережі ОПОРА. Тренерами виступили представники ОПОРИ: координатор спостереження за виборами у Луганщині  та радник з юридичних питань.

У навчанні взяли безпосередню участь представники поліції превенції та співробітники слідчого відділку з Луганської та Донецької областей.

Присутні  розглянули теоретичну частину (відповідні статті законодавства) та вивчали практичні відеоматеріали виборчих правопорушень, що базувались на реальних кейсах та алгоритмах.

Речниця поліції Донецької області Олександра Гаврилко у коментарі ОПОРІ зазначила: 

«Подібні навчання дозволяють вдосконалити навички дій правоохоронців у разі фіксації правопорушень у сфері виборчого законодавства. Окрім того, тісна взаємодія з громадянськими організаціями, що покликані забезпечити чесні та прозорі вибори, дає більш потужний результат при забезпеченні правопорядку під час виборчого процесу»

Крім того, співробітники поліції вивчали, як краще співпрацювати з громадськими спостерігачами, представниками медіа під час виборів.

«У нашому суспільстві дуже важлива фіксація виборчих порушень не тільки достроковими спостерігачами від Громадянської мережі ОПОРА, а й співробітниками правоохоронних органів. Тільки тоді можна казати про те, що порушень у виборчому законодавстві буде менше. Наша спільна мета, аби парламентські  вибори пройшли чесно, демократично та прозоро. Для цього ми й проводимо тренінги, аби навчити поліцію адекватно реагувати на звернення виборців та спостерігачів. Маю надію, що через кілька років ми змінимо політичну культуру, адже вже зараз можемо спостерігати за підвищенням рівня обізнаності співробітників поліції щодо документування порушень й взаємодії органів та громадськістю», - зазначив під час навчання тренер, представник ОПОРИ 

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.