У Черкасах представники Громадянської мережі ОПОРА провели тренінг «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» для слідчих та управління превентивної діяльності. Загалом участь у навчанні взяв 51 працівник поліції з різних районів Черкаської області.

21 червня на навчання в обласний центр з’їхалися працівники правоохоронних органів з різних районів області. Загалом навчання пройшли 31 поліцейський превенції та 20 слідчих Національної поліції Черкаської області.

Тренінг проводили громадський омбудсмен з захисту виборчих прав у Харківській області та регіональний координатор Громадянської мережі ОПОРА.

Навчання було умовно поділене на теоретичну та практичну частини. У ході першої – правоохоронцям розповіли основні відомості про виборчий процес та його етапи, про політичну агітацію, подали приклади порушень, з якими стикається поліція. Під час другої частини відбувся розбір практичних кейсів із фото- та відеоматеріалами. Поліцейські давали оцінку, чи є у конкретному випадку порушення, у разі його наявності – аналізували, яким чином на нього варто реагувати. Своєрідний підсумок навчання – групова робота, в ході якої правоохоронці кваліфікували порушення та обирали необхідні варіанти дій.

«У Черкасах є одна відмінність, яку варто зараховувати в плюс черкаській поліції. Насправді слідчі – це досить складна аудиторія. Це люди, які мають юридичну освіту, які працюють з кримінальними правопорушеннями. Буває таке, що вони досить скептично ставляться до наших навчань. У Черкасах натомість ми побачили одразу зацікавленість від слідчих. Крім того, цікаво, що прийшли слідчі у формі - це позитивний сюрприз. Окрім того, вони активні: ставляють питання, дискутують, - є зворотній зв'язок, і це дуже добре».

«На тренінгу ми отримали інформацію про відповідальність за порушення виборчого процесу.  Наприклад, мені як слідчому, що працює в кримінальній сфері, особливо цікавими стали матеріали щодо виокремлення адміністративних правопорушень серед загальної кількості порушень і відмежування їх від кримінальної відповідальності», - коментує слідчий Черкаського районного відділення поліції Микола Коростильов. Він додає, що раніше вже працював на виборах, однак порушень фіксувати йому не доводилося.

«На тренінгу нас навчають, як діяти в різних ситуаціях, як правильно оформити документи, яке покарання може бути за вчинене правопорушення. Окрім того, доноситься інформація, що не потрібно бути байдужим до дрібних порушень: і слідчим, і працівникам, які будуть на дільницях», - розказує слідча Шполянського відділення поліції Ольга Макаренко. Вона зазначає, що попередніх виборах, працюючи на дільниці, уже фіксувала порушення, зокрема, спробу винести бюлетень та печатку. На винуватців були складені адміністративні протоколи.

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради України відбудуться 21 липня.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.