Житомиряни вважають, що народний депутат від їхнього округу має бути чесним, порядним, відповідальним, духовним, здійснювати мрії людей і ремонтувати дороги.  Про це у вуличному опитуванні ОПОРІ розповіли мешканці міста.

«Чесним, головне. Щоб поважав людей і їхній вибір. Щоб здійснював наші мрії і був з народом компетентним», – зазначила Крістіна.

«Народний депутат повинен вивчати слово Боже, це саме головне, тоді він буде відноситися до людей, як до своєї сім'ї, і до себе, і до близьких, і до рідні. Це саме головне, щоб в нього була духовність, щоб він навчився як поважати других, тоді і Україна буде процвітати», – розповіла Валентина.

Житомирянин Андрій вважає, що нардеп має виконувати обіцянки і зробити дороги.

«По-перше – чесним, по-друге – респектабельним, по-третє – повинен виконувати всі свої обіцянки. Він повинен вже зробити дороги, нарешті вже зробити не латки, а нормальні дороги і зробити хоча б дитячі майданчики у кожному дворі», – сказав Андрій.

«Чесним, порядним та відповідальним. Перш за все бути порядною людиною, тримати свого слова і працювати добре на благо громади», – розповів Олександр.

«Він повинен не бути сволотою. Думати трохи більше, ніж про свою кишеню і сім'ю. Повинен думати трохи масштабніше, про людей, які проживають на території, про місто, де люди ходять, на чому їздять, що їдять. Ось про що має думати депутат», – говорить Андрій.  

Також нардеп має бути здоровим і розбиратися в державній ситуації.

«По-перше, щоб він був здоровий. Трошки мав олії в голові. І розбирався в цій державній ситуації, яка повинна бути, не яка є, а яка повинна бути», – зазначає Василь.

«Думаю, що народний депутат має працювати на окрузі. Він повинен знати округ, вболівати, ходити по цих вулицях і спілкуватися з людьми. Такі кандидати є, я їх бачу, а є просто варяги, які прийдуть і під виглядом тої чи іншої партії схочуть засвітитися, але вони нічого не дадуть. Повинна бути своя людина, яку ти можеш прийти, взяти за шкірку і запитати: що ти зробив?», – вважає Віктор.

Нагадаємо, позачергові вибори до Верховної Ради відбудуться 21 липня. Офіційно виборчий процес стартував 24 травня. За інформацією Центральної виборчої комісії, станом на 21 червня в Житомирській області зареєстровані 28 кандидатів в народні депутати. У ВО №62 (м. Житомир) – 5 кандидатів: Олег Грамотенко, Віктор Недільський, Анатолій Пешко, Борислав Розенблат балотуються шляхом самовисування та Сергій Артьомов від політичної партії «Воля». ВО №63 (м. Бердичів) – 6 кандидатів: Віктор Вишньов, Сергій Марценюк, Ігор Романський, Віталій Семьонов, Станіслав Лужанський та Олександр Ревега. 4 кандидати вже зареєстровані по ВО №64 (м. Коростень): серед яких два нардепи Володимир Арешонко та  Сергій Пашинський,   Анатолій Лазаренко, Олександр Шуляренко. ВО №65 (м. Новоград-Волинський) є дані про 3 кандидати: Віктор Мельник, Олександр Гонгальський та віктор Весельський. Рекордсменом по кількості зареєстрованих кандидатів поки є ВО №66 (м. Малин) – 9 осіб: Олексій Данілов, Віталій Журавський, Анатолій Павленко, Віталій Петренко, Богдан Ходаковський, Валентин Ющенко, Валентин Сербін балотуються як самовисуванці,  Володимир Шатилович від партії «Громадянська позиція», Антон Соболівський від партії «Голос». У ВО №67 (м. Чуднів) – один кандидат: Віктор Развадовський.

Як повідомляла ОПОРА, сторінки народних депутатів з Житомирської області у мережі Facebook з кінця травня наповнені новинами про зустрічі з виборцями, вітання з професійними святами, встановлення дитячих  та спортивних майданчиків. Спостерігачі ОПОРИ проаналізували з відкритих джерел, чим займалися нардепи  протягом трьох тижнів після  офіційного старту виборчого процесу.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.