У Миколаєві та Вознесенську зареєстровані кандидати в народні депутати України Борис Козир, Анатолій Гасюк розмістили білборди без вихідних даних. Спостерігачі ОПОРИ повідомили  поліцію про порушення виборчого законодавства.

20 червня спостерігач ОПОРИ виявив сім білбордів кандидата в народні депутати Бориса Козиря на території Центрального району м. Миколаєва, що не містили вихідних даних.  Варто зауважити, що Борис Козир був зареєстрований ЦВК 14 червня як кандидат-мажоритарник по виборчому  округу №127, а білборди знаходяться на території 129 округу.

Так, дві рекламні конструкції розміщені на перетині пр. Центральний та вул. Садової, ще один двосторонній білборд знаходиться на пр. Героїв України, 16, одинарний білборд – на пр. Героїв України, 63 та подвійний білборд на пр. Героїв України, 72.

Того ж дня спостерігач ОПОРИ подав до поліції заяву про порушення ЗУ «Про вибори народних депутатів України».

Ще вісім білбордів кандидата в народні депутати Бориса Козиря були зафіксовані в Заводському районі м. Миколаєва: по вул. Генерала Карпенка, 35, ще два по вул. Генерала Карпенка, 31,  на зупинці «Госпіталь» по вул. Озерна, по вул. Озерна, 13/13,  вул. Озерна, 19 та 2 на ринку «Штрассе». Спостерігач ОПОРИ звернувся до поліції щодо порушення виборчого законодавства.

Також 20 червня у Вознесенську спостерігач ОПОРИ виявив сім рекламних носіїв із зображенням кандидата Анатолія Гасюка, який був зареєстрований ЦВК 15 червня.  Зокрема, вони розміщуються навпроти будинку за адресою вул. Осадчого, 4,  по вул. Київська 19, по вул. Болгарська на виїзді з міста, на перехресті вул. Соборності та вул. Михайлівської, біля будівельного супермаркету «33 кв. метра» та два по вул. Київська.

Відповідно до частини 7 статті 69 закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. А  згідно з частиною 23 статті 74 даного Закону забороняється виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять відомостей про замовника друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, установу, яка здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

 
За коментарями звертайтеся:

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.