19 червня в Горішніх Плавнях (150 виборчий округ) Полтавської області спостерігачі ОПОРИ склали заяву до поліції відносно агітаційного білборду кандидата в народні депутати Костянтина Жеваго. Білборд не має вихідних даних та може мати ознаки порушення виборчого законодавства.

Білборд виявлено поблизу вулиці Гірників 18. На ньому містився напис «З міжнародним днем захисту дітей! Народний депутат України Костянтин Жеваго». При цьому, відсутня інформація про замовника, тираж, установу, що здійснила друк, та інформацію про осіб, відповідальних за випуск.

Згідно з частиною 7 статті 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України» друковані матеріали передвиборної агітації повинні містити відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Крім цього, згідно з частиною 3 статті 68 Закону реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій – суб'єктів виборчого процесу також є політичною рекламою

Відносно можливого порушення виборчого законодавства спостерігач ОПОРИ склав заяву до поліції.

«Хоча народні депутати мають обов'язок інформувати виборців про свою діяльність, проте вітання з Днем захисту дітей не відноситься до їх функцій. Крім цього, уся агітація кандидатів має фінансуватись з виборчого фонду, тоді як подібні рекламні білборди дають змогу залучати кошти, походження яких неможливо прослідкувати. Це порушує принцип прозорості та відкритості виборчого процесу. Наразі це перший випадок звернення ОПОРИ до поліції відносно можливих порушень Закону «Про вибори народних депутатів» в межах Полтавщини», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Костянтин Жеваго зареєстрований в якості кандидата 14 червня.

Нагадаємо, днями в Полтаві пошкоджені білборди двох політичних сил.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)