У червні благодійною діяльністю на території Миколаївської області займалися 14 зареєстрованих та потенційних кандидатів у народні депутати. Вони організовували різноманітні акції, екскурсії, вручали подарунки.

Найбільшу активність на ТВО № 131 проявив Владислав Невеселий, який 18 червня зареєстрований кандидатом у народні депутати. За перші два тижні літа спостерігачі ОПОРИ зафіксували дев’ять випадків його благодійної діяльності. Зокрема за підтримки кандидата з 7 по 12 червня в шести населених пунктах області – Єланці, Веселиновому, Коблеве, Вознесенську, Южноукраїнську, Доманівці – працювали RoboBus, в яких діти вивчали робототехніку, цифрові технології. Окрім того, він започаткував конкурс проектів «Безпечна громада», метою якого є посилення особистої та громадської безпеки в сільських населених пунктах Миколаївської області та м. Вознесенськ та Южноукраїнськ. 11 червня кандидат у народні депутати провів вуличну акцію «Малюю рідне місто» для вихованців Вознесенського інклюзивного центру. А 1 червня Владислав Невеселий організував у м. Вознесенськ акцію «Мирний квартал».

Активно займався благодійністю і народний депутат Ігор Бриченко (ТВО № 130). Так, 12 червня він вручив випускникам Червонодолинського дитсадка подарунки від свого благодійного фонду «Крокуємо з турботою». А  2 червня на День міста Новий Буг Ігор Бриченко подарував «сертифікат» на придбання ростових ляльок. Окрім того, нардеп ініціював проведення акції  «Дивитися та бачити»,  під час якої мешканцям Снігурівського, Казанківського, Баштанського, Новобузького, Березнегуватського, Новоодеського районів, які мають вади зору, надавали безоплатну консультацію лікаря-офтальмолога та підбирали окуляри. Станом на 20 червня Бриченко не зареєстрований кандидатом у депутати.

Чотири рази організовував екскурсії до Верховної Ради для дітей Вознесенського району народний депутат по ТВО № 131 Олександр Лівік, який також не зареєстрований кандитом у депутати. Так, за його сприяння парламент відвідали учні Вознесенської, Воронівської, Трикратської, Актовської, Олександрівської та Новоєгорівської шкіл.

На ТВО № 129 благодійною діяльністю займався народний депутат Олександр Жолобецький. Так,  15 червня він організував для дітей з сіл Капустино та Каравелове поїздку до аквапарку в Коблеве. А до Дня захисту дітей помічник нардепа Сергій Любімов передав подарунки 30 випускникам дитсадка «Барвінок» в селі Котлярове Вітовського району. Олександр Жолобецький наразі не зареєстрований кандидатом у депутати.

Народний депутат по ТВО № 132 Аркадій Корнацький надав матеріальну допомогу Первомайському міському табору «Гарт» для завезення води в басейн та посприяв організації поїздки первомайських веслярів на змагання до м. Ковель, пише Pervomaisk.Info.

Менш активними були зареєстровані кандидати в нардепи Артем Ільюк, Борис Козир, Андрій Вадатурський та потенційні кандидати Володимир Фроленко, Олександр Пасічний,  Ігор Павлов, Тимур Глушко, Андрій Головчанський та Наталія Сабліна. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували по одному випадку їхньої благодійності.

«Зазначені кандидати під час здійснення благодійності не були зареєстровані ЦВК та не перебували у статусі суб'єктів виборчого процесу. Вимоги щодо обмеження благодійної діяльності в ході здійснення передвиборної агітації не поширюються на тих осіб, які не є суб’єктами виборчого процесу. У той же час вже зареєстрованим кандидатам слід розуміти, що їх діяльність охоплюватиметься зазначеними обмеженнями, а саме частиною 14 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» та може містити ознаки непрямого підкупу. Це буде мати склад порушення статті 212-10 КУпАП або статті 160 Кримінального Кодексу, якщо благодійність вчинятиметься з метою вчинення чи невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією виборцем свого виборчого права або права», – наголошує представник спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Миколаївській області.

 

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)