Спостерігачі ОПОРИ проаналізували районні видання Тернопільської області, які виходили друком від початку виборчого процесу до 14 червня. Було зафіксовано статті з ознаками «джинси». У кожному одномандатному виборчому окрузі є свої лідери по кількості опублікованих матеріалів.

Аналіз в розрізі одномандатних виборчих округів

Відповідно до проведеного ОПОРОЮ аналізу друкованих районних видань у період з 24 травня по 14 червня, в одномандатному виборчому окрузі №164 найбільше медіазгадок зафіксовано про лідера і представників Радикальної партії Олега Ляшка. Вони, станом на 14 червня, були потенційними кандидатами у народні депутати у загальнодержавному та одномандатних виборчих округах.

До округу №164 належать Збаразький, Лановецький, Підволочиський, Шумський райони і частина Кременецького району. Відповідно населення інформують газети «Народне Слово», «Голос Лановеччини», «Гомін волі», «Новини Шумщини» і «Діалог».

В одному із цих видань 24 травня спостерігачі ОПОРИ виявили статтю про відкриття майданчика за сприяння депутата обласної ради та потенційного кандидата від Радикальної партії в цьому окрузі Богдана Яциковського «Завдяки Богдану Яциковському у с. Маневе облаштували дитячий майданчик».

Серед газет від 7 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували аналогічну публікацію з різними назвами «Олег Ляшко: «Наступні вибори – це бій за землю»» або «Ляшко: бій за землю розпочато». У ній висвітлено позицію Радикальної партії щодо продажу землі іноземним інвесторам. Стаття була поширена на сторінках видань чотири рази, в одному випадку містила позначку латинської літери «R».

У чотирьох виданнях від 14 червня опубліковано інформаційне повідомлення «Ляшко: Захистимо мову – захистимо Україну». У ньому йдеться про з’їзд Радикальної партії. Текст містить цитати Олега Ляшка штибу: «У моїй команді кожна людина, яка прийшла, може реалізуватися, добитися всього без блату, без волохатої руки, без золотої ложки в роті, а тільки завдяки своїм зусиллям, своїй боротьбі і своїй наполегливості». В одному випадку на статті була позначка «R», а в одному «політична реклама».

У п’яти районних газетах округу від 14 червня наявна стаття «Михайло Головко пропонує збільшити щорічну фінансову підтримку власникам великої рогатої худоби». У ній йдеться про пропозиції внесення змін народним депутатом-мажоритарником до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства». В одному випадку повідомлення мало позначку «R», а в одному «політична реклама». Михайло Головко є потенційним кандидатом у депутати від ВО «Свобода» в одномандатному виборчому окрузі №164.

Стаття про ще потенційну на той час кандидатку від партії «Голос»  в цьому окрузі Віту Салко опублікована у чотирьох газетах від 14 червня. Матеріал однакового наповнення під назвою, де змінювались регіони, «Від Вакарчука на Лановеччині/Підволочищені/Кременеччині/Шимщині до Верховної Ради йде Віта Салко» створював позитивний імідж кандидатки і партії. Містив, до прикладу, цитату: «Стара система стала плямою на вишиванці українця. Настав час не розчинити, а повністю вивести цей бруд».

Також в одному із видань від 14 червня опубліковане інтерв’ю з потенційним кандидатом у депутати Валерієм Чоботарем. Стаття «Виборець укладає з Кандидатом суспільну угоду. Якщо її умови не виконуються, останній втрачає повноваження, - Валерій Чоботар» висвітлює чоловіка з позитивної сторони.

За підрахунками ОПОРИ, найбільш поширені матеріали у газетах одномандатного виборчого округу №165 стосуються Тараса Юрика. Зафіксовано 14 публікацій про нього як народного депутата-мажоритарника, дві - як голову федерації футболу в Тернопільській області та чотири публікації інтерв’ю з його дружиною Мар'яною Юрик.

До цього округу належать частина міста Тернополя, Тернопільський, Бережанський, Зборівський, Козівський і Підгаєцький райони, а також частина Кременецького району. Відповідно спостерігачі ОПОРИ проаналізували видання «Подільське слово», «Бережанське віче», «Зборівська дзвіниця» та «Земля Підгаєцька».

На сторінках цих газет від 31 травня стаття «Тарас Юрик: «Нова епоха Володимира Зеленського почалася з брехні» розміщена чотири рази. Вона містить думки народного депутата щодо початку роботи нового чинного президента.

У всіх чотирьох газетах від 7 червня опубліковане інформаційне повідомлення «Наше завдання – зберегти Україну», яке висвітлює позицію нардепа Тараса Юрика щодо політичних змін і реформ, які відбувалися та відбуваються в державі.

А в одній газеті від 7 червня у статті «Як гарно, коли щось добре робиться» йдеться про те, що за сприянням депутата Юрика на школи округу були виділені бюджетні кошти. У вступі наявна цитата: «Народний депутат Тарас Юрик частий гість на Зборівщині. Настільки, що вже не випадає його і «гостем» назвати. Разом зі своїм помічником-консультантом Василем Мудлом він настільки переймається турботами міст і сіл, що заслужено став тут своїм».

Знову ж таки у всіх виданнях від 14 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували статтю «Тарас Юрик: Плідна співпраця дала можливість вийти на рекордні показники». У ній розповідається про суми інвестицій, які надійшли в Тернопільську область за сприянням Юрика в тому числі: «У Верховній Раді нам вдалося створити кістяк народних депутатів від Тернопілля, які лобіювали інтереси області на найвищому рівні»

Також на шпальтах цих видань опубліковане інтерв’ю з Мар’яною Юрик, дружиною нардепа. Стаття «Жінка має демонструвати фаховість через реальні справи» створює позитивний імідж як дружини так і її чоловіка. Вона містить цитати на кшталт: «Я дуже хвилююся за нього, адже він постійно втомлений, завжди сам за кермом. Але Тарас — людина дії. Навіть, коли ми на Різдво приїжджаємо до родини, то вже на третій день у нього починається неспокій, він уже вирішує якісь питання по телефону, збирається у поїздку. Не може сидіти без діла, я це усвідомлюю, а тому підлаштовуюся».

Спостерігачі ОПОРИ також фіксували рекламу цієї статті на вулицях населених пунктів у виборчому окрузі №165.

В одній із газет за 14 червня опублікована статистика соціологічних досліджень електоральних уподобань мешканців Тернопільщини із назвою «Юрик та Жмінка – лідери парламентських виборчих перегонів по 165- му округу».

А ще у трьох газетах від 14 червня спостерігачі ОПОРИ виявили публікацію про кандидата в депутати в одномандатному виборчому окрузі №165 Івана Чайківського «На старті виборів визначився лідер нашого округу». Автором повідомлення зазначений соціолог Володимир Шаблій.

У тексті вказано, що проводилось соціологічне дослідження: «На основі відповідей людей, беззаперечним лідером на виборчому окрузі №165 (Тернопільський, Козівський, Зборівський, Бережанський та Підгаєцький райони) виявився аграрій Іван Чайківський. Він не тільки має найбільшу підтримку людей, але і найменше негативу серед потенційних кандидатів на цьому окрузі, особливо, представників «старих» партій».

Поряд з тим у статті відсутні відомості передбачені частиною 1 статті 67 Закону України «Про вибори народних депутатів України», щодо часу проведення дослідження, території, яку охоплювало опитування, розміру та способу формування соціологічної вибірки опитаних, методу опитування, точного формулювання питань, можливої статистичної похибки.

В одномандатному виборчому окрузі №166, куди належать Бучацький, Гусятинський, Монастириський, Теребовлянський райони найпоширеніші статті у друкованих газетах присвячені Олегу Вітвіцькому. Спостерігачі ОПОРИ опрацювали видання «Нова Доба», «Вісник Надзбруччя», «Вісті Придністров’я» і «Воля».

У трьох із цих газет від 14 червня опублікована стаття «Від Вакарчука по округу з центром у Теребовлі до парламенту йде Олег Вітвіцький». Вона містить відомості позитивного характеру про партію «Голос» та заявленого нею ще потенційного, станом на 14 червня, кандидата у депутати: «Зараз Олег Вітвіцький активно впливає на процес  децентралізації у Тернопільській області, відстоює історичну теребовлянську бруківку (виступає за будівництво об’їзної дороги навколо Теребовлі)».

Одна із газет розмістила статтю «Ми не можемо стояти осторонь людських проблем», - Микола Люшняк». У ній йдеться про те, що народний депутат-мажоритарник та, станом на 14 червня, потенційний кандидат у депутати пожертвував пів тонни дизпалива для забезпечення роботи техніки при ліквідації повені у селах Красіїв та Гранітне Монастириського району.

В одномандатному виборчому окрузі №167 найчастіше пишуть про депутата-мажоритарника та потенційного кандидата у депутати Олега Барну. До цього округу входять Борщівський, Заліщицький і Чортківський райони. Відповідно у них виходять друком газети «Галицький вісник плюс», «Колос» і «Голос народу».

У двох друкованих виданнях від 24 травня надрукована однакового змісту стаття з назвами «Олег Барна: «Ворог України – не лише Росія, а наш розбрат нездатність думати, ковбасний менталітет, заздрість, наша продажність» або «Позиція народного депутата», яка висвітлює думку нардепа про нового президента та політичні процеси в країні.

Подібного характеру статті, які містять позицію нардепа, опубліковані і в наступних номерах газет за 7 та 14 червня. Це повідомлення із назвами «Вони слуги народу чи ми стаємо слугами неукраїнського каганату?», «Земля має бути засобом добробуту українських родин, а не товаром для іноземців!», кожне з яких було поширене у двох виданнях.

У двох газетах спостерігачі Опори зафіксували статтю «Для мене Україна, державні і народні інтереси, національна безпека і цінності – понад усе!» з підзаголовком «Депутат має бути залежним не від партії, а від виборців». Вона містить фрази: «Я ніколи не зраджував друзів, громаду, яку мене обрала, виборців та країну, яку я представляю у Верховній Раді…» чи «Мені є що показати, мені не соромно за свою діяльність…».

Також два поширення на сторінках районних видань мала стаття «Освіта – в пріоритеті» про внесений Олегом Барною законопроект про зміни до статей Закону України «Про освіту».

На сторінках одного із видань від 31 травня опубліковано стаття «Скандальний» депутат Олег Барна: що вдалось, а що ні». Автором інтерв’ю вказана журналістка Анна Блаженко. Воно стосувалось  роботи нардепа у Верховній Раді, його обов’язків та наміру балотуватись у депутати на позачергових парламентських виборах.

У декількох номерах районних видань опубліковані статті звітного характеру. Наприклад, у публікації «Округ за 5 років отримав з державного бюджету 419 млн грн. На наступний рік заплановано 368 млн грн по різних фондах», що розміщена у рубриці «Трибуна депутата», Олег Барна розповів про кошти, які були виділені на округ і у яких напрямках використані.

Або були оприлюднені звіти у формі таблиці про проекти, реалізовані на територіях Чортківського та Заліщицького районів за період 2014-2019 рр. із підписами «Олег Барна: дякую за довіру і співпрацю. За цих 5 років ми зробили багато, в майбутньому зробимо ще більше».

Також спостерігачі ОПОРИ фіксували статті, у яких висвітлювалась участь Олега Барни у різних публічних подіях, як вшанування жертв політичних репресій чи фестиваль «Чортківська офензива».

А в одному з номерів за 24 червня опублікована подяка Олегу Барні від Марії Сірук, за надану її родині, як зазначено у повідомленні, допомогу у вирішенні соціально-побутових питань та сприянню розвитку її онуків-спортсменів.

Поза тим, у двох виданнях від 7 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували інтерв’ю «Алла Квач: «Я роблю те, що хотів зробити мій син». В інформаційному матеріалі йдеться про здобутки Алли на посаді мера Заліщиків та формує її позитивний імідж. В одному випадку містив позначку «на правах реклами».

У всіх трьох газетах від 14 червня опублікована аналогічна стаття із відмінними регіонами у назві «Від Вакарчука на Борщівщині/Чортківщині/Заліщицькому до Верховної ради йде Алла Квач». У ній йдеться про заявлену партією «Голос» у цей час ще потенційну кандидатку у депутати в одномандатному виборчому окрузі №167 Аллу Квач. У тексті є цитати штибу: «Алла Квач довела, що можливо все». В одному випадку є позначка «на правах реклами».

Аналіз друкованих видань усіх районів

Спостерігачі ОПОРИ у друкованих газетах всіх виборчих округів фіксували статті присвячені тепер уже колишньому очільнику Тернопільської обласної державної адміністрації та потенційному кандидату у депутати Степану Барні.

У п’яти районних газетах від 7 червня була зафіксована стаття з різними назвами «Степан Барна «Збереження України – наша основна і єдина ціль» або «Степан Барна: «Наше завдання – зберегти армію та не втратити здобуте за останні п’ять років». У ній йшлося про те, що на оздоровлення учасників АТО з обласного бюджету виділено 15 млн гривень.

Поряд з тим, у семи районних газетах області від 14 червня спостерігачі ОПОРИ зафіксували статтю однакового змісту з різними заголовками як «Степан Барна: «Тернопільщина – регіон потужних можливостей» або «Упродовж чотирьох років перебування на посаді піднімав питання повернення Тернополю статусу логістичного центру Західної України- Степан Барна прозвітував про свою діяльність». У ній йдеться про позитивні здобутки Барни на його колишній посаді.

Також на сторінках шести видань від 14 червня була поширена стаття «Йдемо на вибори захищати фундамент державності та забезпечити вступ України до НАТО та ЄС – Петро Порошенко» про партію «Європейська солідарність та осіб, що ввійшли до неї. В одному випадку була позначка літерою латинського алфавіту «R».

Згадані вище маркування літерою латинського алфавіту «R» відповідно до пояснення редакції газети означає «на правах реклами».

Іван Чайківський офіційно зареєстрований кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі №165 14 червня (постанова Центральної виборчої комісії № 1003).

Микола Люшняк зареєстрований кандидатом у депутати в одномандатному виборчому окрузі №166 18 червня (постанова Центральної виборчої комісії № 1047).

Кандидати у народні депутати України, включені до виборчого списку Радикальної партії Олега Ляшка зареєстровані в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 19 червня (постанова Центральної виборчої комісії № 1076).

Віта Салко, Олег Вітвіцький і Алла Квач зареєстровані кандидатами у народні депутати України відповідно в одномандатних виборчих округах № 164, 166 та 167 на позачергових виборах народних депутатів України 19 червня (постанова Центральної виборчої комісії № 1081).

Відповідно до частини 6 статті 73 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право за рахунок коштів свого виборчого фонду публікувати агітаційні матеріали в друкованих засобах масової інформації будь-яких форм власності, що видаються в Україні і не суперечать цьому Закону.

Відповідно до частин 1, 3 та 5 статті 9 Закону України «Про рекламу» реклама має бути чітко відокремлена від іншої інформації, незалежно від форм чи способів розповсюдження, таким чином, щоб її можна було ідентифікувати як рекламу.  Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи та який формує інтерес читачів до неї, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою "Реклама" чи "На правах реклами". А прихована реклама забороняється.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)