У Житомирі  50 працівників поліції області дізналися про особливості виборів народних депутатів України, типові порушення під час виборчого процесу, поновили знання про ключові адміністративні та кримінальні правопорушень та ознайомилися з  особливостями  дня голосування.

Тренінги «Ефективна поліція – забезпечення законності виборчого процесу» провели 19 червня тренери ОПОРИ.

Навчання пройшли дві групи правоохоронців – представники поліції превенції та слідчі Національної поліції. Значна увага приділялася законодавчій базі і ключовим видам порушень та їх ідентифікації.  Учасники в міні-групах розібрали практичні приклади адміністративних та кримінальних правопорушень під час виборчого процесу та відповідальності за них. Пропрацювали кейси щодо поширених інцидентів в день голосування, алгоритми дій у випадках невиконання виборчого законодавства суб’єктами виборчого процесу.

«Ми маємо новий Закон про вибори народних депутатів, в якому дуже багато інших норм, ніж в Законі про вибори Президента України. Тому, цей тренінг дуже потрібен, не дивлячись на те, що ми проводили тренінг ніби не так давно, перед президентськими виборами, але дуже багато змінилось саме норм виборчого законодавства. Є багато змін стосовно передвиборчої агітації, введено нові поняття «політичної реклами». Це все потрібно доводити, бо це питання якості складання протоколів і взагалі розуміння поліцією виборчого закону і їхніх можливостей і прав. У нас нещодавно завершився один виборчий процес і ми змогли проаналізувати основні проблеми, які мали поліцейські на минулих виборах: складання протоколів, судову практику. Зараз була можливість зосередити увагу поліцейських на цих всіх питаннях, щоб не допускати такі випадки порушень», –  розповіла тренерка ОПОРИ.

Учасники активно включалися в роботу, ділилися досвідом. Слідчі розповіли,  як на практиці краще зробити, щоб притягнути людину до відповідальності за явне порушення законодавства. 

«Як ми знаємо кримінальні злочини мають найбільший вплив на результати виборів, волевиявлення і взагалі конституційного права виборців. Тому, ми вважаємо, що це дуже важлива мета – донести ці статті Кримінального кодексу, освіжити в пам’яті поліцейських взагалі, які є кримінальні статті, розглянути реальні ситуації, які були на минулих виборах, щодо тих чи інших кримінальних порушень. Це і винесення бюлетеня, це і фальсифікація документів, підкуп виборців. Дуже важливо було пояснити, чим відрізняється порушення прав ведення агітації шляхом надання послуг і саме підкупу, щоб була правильна кваліфікація. Також, ми роздали учасникам алгоритм реагування, затверджений Міністерством внутрішніх справ, який при тих чи інших порушеннях допоможе поліцейським ефективно реагувати і виявляти порушення», – розповіли тренери ОПОРИ.

Учасниця Ольга Бондарчук була на тренінгу для поліцейських превенції під час президентської кампанії. Зазначає, що отримана інформація допомогла в роботі.

«Це мої треті вибори, якщо враховувати другий тур президентських. На навчанні було дуже цікаво і дуже корисно, особливо, як кажуть: на чужих помилках вчишся. Я дуже вдячна, що завдяки такому тренінгу підвищується наш кваліфікаційний рівень, розширюється наш кругозір правовий і практичний», – розповіла Ольга Бондарчук.

У своїй поліцейській практиці учасниця тренінгу Ілона Дем’янчук ще не стикалася з випадками  порушеннями  виборчого законодавства. 

«Досвіду роботи під час виборчої кампанії я не маю, адже працюю нещодавно. Тому для мене це буде щось нове. Очікую, що отримані знання допоможуть в ефективності роботи. Однозначно, отримана інформація є актуальною, корисною і потрібною для швидкого реагування на порушення виборчого законодавства, а головне результативності», – зазначила Ілона Дем’янчук.

Передбачається, що тренінги виведуть на новий, більш якісний рівень роботи працівників патрульної поліції та Національної поліції щодо своєчасного та оперативного реагування, належної фіксації та розслідування справ, пов’язаних з виборчими злочинами. Такі тренінги пройдуть в усіх областях України.

Довідково: Ця ініціатива реалізується Всеукраїнською громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в рамках проекту «Зміцнення законодавчих та виборчих процесів шляхом посилення громадської участі та надання технічної допомоги», який здійснюється Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES) за британської допомоги від уряду Великої Британії. Будь-які думки, викладені в цьому документі, належать авторам і не обов’язково відображають погляди уряду Великої Британії.