15 червня в Нових Санжарах пройшов концерт з ознаками агітації на користь потенційного кандидата в народні депутати по 149 виборчому округу Артема Вітка. Концерт пройшов за участі народного артиста України Павла Зіброва. На цьому заході були присутні й представники ОПОРИ.

Близько 17 години, за годину до початку концерту, в приміщенні Новосанжарської музичної школи відбулась зустріч Артема Вітка з виборцями. Поблизу приміщення знаходилось близько 50 людей із прапорами України та з символікою Артема Вітка. Серед них були й діти.

Після зустрічі всі колоною відправились до місцевого стадіону, де відбувся концерт за участі Павла Зіброва. Перед концертом зі сцени лунали схвальні відгуки про Артема Вітка як від ведучого, так і від людей, представлених, як місцеві жителі, котрі «запросили» політика стати народним депутатом. Потім слово взяв сам Вітко та «прийняв» пропозицію балотуватися в Верховну Раду.

На завершення відбувся музичний концерт за участі Павла Зіброва, котрий також виступив зі словами агітаційного характеру на користь Вітка.

«По цей день дяка, що він взяв 350 хлопців (Вітко в 2014 році був командиром батальйону «Луганськ-1» та брав участь в АТО – ОПОРА) і привів додому. Тільки за це цьому хлопцю треба віддати шану. Тому я кажу, чим я можу тобі допомогти, підставлю своє співуче крило», – виступив зі сцени Зібров.

Станом на 16 червня Артем Вітко не зареєстрований в якості кандидата в народні депутати.

Згідно з частиною 10 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів» подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати розпочинається на наступний день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів і закінчується за тридцять днів до дня голосування. Реєстрація кандидатів у депутати закінчується за двадцять п’ять днів до дня голосування.

Згідно з частиною 14 статті 74 цього ж Закону забороняється проводити передвиборну агітацію, що супроводжується наданням виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів (крім товарів, що містять візуальні зображення назви, символіки, прапора партії, за умови, що вартість таких товарів не перевищує три відсотки розміру мінімальної заробітної плати), послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей. Така передвиборна агітація або надання виборцям, закладам, установам, організаціям коштів або безоплатно чи на пільгових умовах товарів, послуг, робіт, цінних паперів, кредитів, лотерейних білетів, інших матеріальних цінностей, що супроводжується закликами або пропозиціями голосувати за або не голосувати за певну партію чи кандидата у депутати або згадуванням назви партії чи імені кандидата, є непрямим підкупом виборців. Частина 3 статті 45 цього ж Закону говорить: «Фінансування передвиборних агітаційних заходів чи матеріалів з джерел, не передбачених частиною другою цієї статті, незалежно від наявності погодження з партіями – суб'єктами виборчого процесу чи кандидатами у депутати, забороняється».

«До офіційної реєстрації в якості кандидата такі дії можуть мати лише ознаки дочасної агітації. Проте варто зазначити, що активна агітаційна діяльність до початку реєстрації має ознаки порушення рівності виборчого права. Крім цього, в таких випадках потенційні кандидати можуть використовувати кошти не з виборчого фонду, що заборонено», – розповів координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

Подібні концерти відбулись в Козельщині (12 червня), Машівці (13 червня) та Чутовому (14 червня). Нагадаємо, раніше Вітко влаштовував концерти за участі гурту «Дзідзьо».

За коментарями звертайтеся:

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.