Разом зі стартом виборчого процесу на Черкащині зросла активність кандидатів у народні депутати. Попри те, що сьогодні зареєстровані лише 9 кандидатів, на кожному із семи виборчих округів області вже вистачає осіб, які або були офіційно висунуті партіями, або ж збираються йти на вибори як самовисуванці.

Активісти ОПОРИ із початку виборчого процесу зібрали прояви активності від офіційних та потенційних кандидатів на виборчих округах Черкаської області.

Територія Черкащини поділена на сім одномандатних виборчих округів. 194 округ охоплює Придніпровський район Черкас; 195 – Cоснівський район Черкас, а також Драбівський, Чигиринський та Чорнобаївський райони; у межах 196 округу – Городищенський, Катеринопільський, Корсунь-Шевченківський, Шполянський райони, частина Канівського, частина Лисянського та частина Тальнівського районів; 197 округ охоплює міста Золотоноша, Канів, частину Соснівського району Черкас, Золотоніський район, частину Канівського та Черкаського районів; у межах 198 округу – місто Сміла, Кам’янський, Смілянський райони, частина Черкаського району; 199 округ – місто Ватутіне, Жашківський, Звенигородський, Маньківський райони, частина Лисянського та Тальнівського районів; 200 округ – місто Умань, Монастирищенський, Уманський, Христинівський райони, частина Тальнівського району.

На 15 червня, згідно з інформацією ЦВК, на округах в Черкаській області офіційно зареєстровані дев’ять кандидатів у народні депутати.

194 виборчий округ

На 194 окрузі зареєстровані Дмитро Кухарчук (самовисування) та Ярослав Лавров («Демократична сокира»).

Дмитро Кухарчук – член вищої ради партії «Національний корпус», у минулому – член Черкаського міськвиконкому на громадських засадах. Після сутичок під час виступу в Черкасах Петра Порошенка у березні цього року Кухарчука затримала поліція. За рішенням суду, він перебував під домашнім арештом. У червні Придніпровський райсуд змінив міру запобіжного заходу для Дмитра на особисте зобов’язання.

Ярослав Лавров – прес-секретар ПАТ «Черкасиобленерго», висуванець партії «Демократична сокира».

Окрім того, на цьому окрузі вже визначилися з кандидатами деякі партії, а саме: Людмила Бордунос («Об’єднання «Самопоміч»), Любов Шпак («Слуга народу»), Віктор Євпак («Голос»), Інна Кукуленко-Лук‘янець («Аграрна партія»). Поки що вони не є офіційно зареєстрованими.

Ще до реєстрації в кандидати на «Фейсбук»-сторінці «Той самий Кухарчук» повідомлялося, що на станцію швидкої медичної допомоги передали медичні засоби з Німеччини. Окрім того Дмитро Кухарчук виступив на мітингу біля стін прокуратури області. Він вимагає відставки керівництва органу після своєї публікації відео із сп’янілими посадовцями прокуратури. 14 червня Дмитро вітав всіх з міжнародним днем донора.

Заступниця міського голови Черкас Людмила Бордунос у своєму «Фейсбуці» інформує, що проводить зустрічі з черкащанами. За її словами, зустрічі стосуються насамперед зміни вартості квартплати у черкаських багатоповерхових будинках, що набула чинності з 1 червня. Також у Черкасах з’явилися білборди із силуетом, схожим на Людмилу Бордунос, і написом «людяМила?»

Віктор Євпак, який балотуватиметься по 194 округу від партії «Голос» взяв участь у презентації черкаської партійної команди та записав відео, в якому запросив долучатися до «Голосу» в якості волонтерів.

195 виборчий округ

На окрузі №195 зареєстрований Олег Толмачов (самовисування). Він є членом партії «Національний корпус».

Окрім того, партія «Голос» повідомляла, що висуватиме по цьому округу Володимира Друмашка, обласний військовий комісар Євгеній Курбет також заявляв, що балотуватиметься по округу №195.

Про активності Євгенія Курбета ми писали в окремому матеріалі, який можна переглянути ТУТ.

Окрім Курбета, активність на окрузі також проявляє Лариса Малкова, яка є колишньою помічницею на платній основі нардепа, обраного за цим округом, Володимира Зубика. Зокрема, 5 червня у своєму «Фейсбуці» вона інформувала, що брала участь у відкритті дитячого розважального майданчика в селі Тіньки Чигиринського району.

196 виборчий округ

На окрузі №196 наразі немає жодного зареєстрованого кандидата.

15 червня чинний народний депутат, обраний за цим округом, Геннадій Бобов у «Фейсбуці» повідомив, що подав документи на реєстрацію.

13 червня в Городищі відбувся форум громадських ініціатив «Людина.  Громада. Україна». За повідомленням місцевих ЗМІ, під час форуму Ірина Ванникова повідомила, що балотуватиметься до парламенту по виборчому округу №196.

Ванникова значиться співзасновницею громадської організації із київською пропискою «Розвиток територіальних громад». Директором цієї організації є екс-депутатка Черкаської обласної ради Наталія Старікова, яка в 2015 році балотувалася до ради від «Аграрної партії».

Зазначимо, що спостерігачі ОПОРИ фіксували білборди із зображенням Ірини Ванникової в містах, що територіально входять цього округу.

197 виборчий округ

На окрузі №197 зареєструвався Владислав Голуб.

Голуб – чинний депутат Верховної Ради України. У 2014 році він був обраний по цьому ж округу від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У квітні 2017 вийшов зі складу фракції.

Окрім того, у партії ВО «Свобода» повідомляли, що в цьому окрузі буде висуватися Вадим Стоянов, а в «Аграрній партії» – Віктор Полозов.

Про свою активність Владислав Голуб повідомляє на сторінці у «Фейсбуці». Інформує, що подарував принтер в Черкаську районну лікарню, а в Кумейківську амбулаторію – глюкометр. До прикладу, там же він повідомляє про зустрічі з виборцями в Канівському районі, відвідини навчальних закладів, пришкільних таборів тощо. У місцевих ЗМІ пишуть, що на Золотоніщині Голуб допоміг встановити новий спортивно-ігровий комплекс, або ж подарував туристичний квест.

Активісти ОПОРИ також фіксують на цьому окрузі активність потенційної кандидатки Людмили Русаліної. Русаліна – підприємиця, з 2002 року президент групи компаній «Петрус» Свого часу була помічницею нардепа від Комуністичної партії Вадима Литвина, також була депутаткою Черкаської обласної ради від «Нашої України». З 2015 року почесний консул Республіки Сьєрра-Леоне в Україні.

У ЗМІ повідомляли, що благодійний фонд Русаліної подарував золотонісцям «безкоштовний цирк», до дня захисту дітей або ж вона вручила «спеціальний приз» на канівському кінофестивалі. Окрім того, інформація про активності Русаліної розміщується на «Фейсбук»-сторінці благодійного фонду «Разом». Зокрема, там повідомляють, що вона стала головним фінансовим партнером «Ліги Сміху» в Золотоноші, тактильних посібників для незрячих, безкоштовних циркових вистав тощо.

На сторінці Віктора Полозова у «Фейсбуці» розміщена інформація про його зустрічі з виборцями у Канівському районі.

Депутат Черкаської обласної ради Володимир Доманський пише у «Фейсбуці», що обговорив із колегами-депутатами «перспективи розвитку 197-го виборчого округу». На фото, окрім Доманського (член фракції БПП «Солідарність»), також Вадим Гайович (нині позафракційний, обраний до ради від Радикальної партії) та Віталій Веретільник («БПП «Солідарність»).

198 виборчий округ

Округ 198 – зареєструвалися два кандидати-самовисуванці – Сергій Рудик та Євген Саража.

Рудик – чинний народний депутат, обраний до парламенту по цьому ж округу. На момент обрання був членом ВО «Свобода». У квітні 2016 року увійшов до фракції «БПП «Солідарність».

Євген Саража – у минулому представник «Правого сектору».

У партії ВО «Свобода» інформували, що в 198 окрузі балотуватиметься Сергій Воронов, а в «Народному рухові України» – Валентина Коваленко.

Сергій Рудик у «Фейсбуці» повідомляє, що долучився до суботника в Смілі. Зазначає, що «інвентар» для нього завіз разом зі своєю командою. На своїй сторінці він інформує про реалізацію різних проектів для медичних закладів за кошти ДФРР та соцекономрозвитку.

199 виборчий округ

На окрузі №199 зареєструвалися два кандидати-самовисуванці – Валентин Ничипоренко та Світлана Заліщук.

Ничипоренко – чинний депутат Верховної Ради. У 2015 році був обраний до парламенту як самовисуванець. На початок 2018 року вийшов із фракції «Відродження» і нині є позафракційним.

Заліщук – також чинна депутатка. Вона була обрана за списком «Блоку Петра Порошенка «Солідарність». У травні вийшла із фракції.

На сайті Жашківської спеціалізованої школи №1 повідомляють, що учні школи побували на екскурсії у Верховній Раді за сприяння Ничипоренка. У сюжеті місцевого ТРК «Жасмин» повідомляється, що 31 травня «за сприяння Ничипоренка» було проведено розважальні заходи для дітей загиблих учасників АТО, дітей із функціональними  обмеженнями, дітей із прийомних сімей та дітей із дитячих будинків на базі Жашківського кінно-спортивного клубу.

200 виборчий округ

По округу №200 зареєстрований один кандидат – Антон Яценко.

У 2015 році був обраний до Верховної Ради по цьому ж окрузі. Нині входить до складу депутатської групи «Партія Відродження».

Про свою активність Яценко звітує на сторінці у «Фейсбуці».

Зокрема, повідомляє, що Уманська дитяча міська лікарня отримала сучасні меблі, медичні прилади та витратні матеріали, інформує, що йому вдалося «добитись фінансування на ремонт дороги не з міського бюджету, а з інших джерел», зазначає, що він «вирішив питання встановлення дитячого майданчика» в парку в Умані, пише, що його помічниця передала солодкі подарунки на дитячому святі в Христинівці, інформує, що уряд «відгукнувся на його звернення», і виділив кошти на басейн в Монастирищі.

Окрім того, на 27 червня Яценко анонсує відкриття реконструйованої площі Соборності та Центрального парку в Умані. У концертній програмі – виступ гурту «НеАнгели».

Також на цьому окрузі проявляє активність чинний депутат Черкаської обласної ради від Радикальної партії Олег Баштан.

Як інформують спостерігачі ОПОРИ, 12 червня у Христинівці відбувся етнофестиваль «Гроно калини» під патронатом Баштана. Сам він виступив із вітальним словом під час відкриття фестивалю. На свято був, зокрема, запрошений казкар Сашко Лірник. Олег Баштан вручав подарунки окремим колективам вже не на сцені у парку імені Т. Шевченка. Всіх бажаючих пригощали кашею та борщем. Під час фестивалю діяла фотозона із написом «Під патронатом Олега Баштана».

«Згідно з частиною  1 статті 70 закону «Про вибори народних депутатів» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати. Згідно з календарним планом подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутати закінчується за тридцять днів до дня голосування і триватиме до 20 червня включно. Закінчується реєстрація кандидатів за 25 днів до дня голосування, тобто 25 червня», - коментує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Черкаській області.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.