Серед іміджевих стратегій політиків Запорізької області поширені організації свят, надання подарунків та публічна участь у дозвіллі містян. Попри те, що привід для подібних акцій до Дня захисту дітей позаду — часто ці заходи орієнтовані на дитячу аудиторію.

Громадянська мережа ОПОРА прослідкувала згадки про запорізьких політиків в електронних медіа за останній тиждень..

12 червня сторінка «За Бандурова» розмістила допис із текстом про пошкодження бордів чинного народного депутата України Володимира Бандурова, де цю подія пов’язана з «передвиборчою гонкою». 14 червня сайт «IPnews» використав світлини із цими пошкодженими бордами в публікації під заголовком «Бандуров втік від Порошенка туди, де гроші». В цьому тексті, що може мати ознаки «чорного піару» зазначається: «Володимир Бандуров, колишній «регіонал», голосував за диктаторські закони, а потім перейшов з Партії регіонів до блоку Порошенка (і став йому кумом). Він же грав вирішальну роль у призначенні відомого в наших краях корупціонера Костянтина Бриля на посаду губернатора. І, виходить, безпосередньо, став винуватцем того, що область потрапила у застій за останні роки. А в політику і до «великих грошей» потрапив, тому що в молодості вдало одружився на доньці заможної людини Олега Кошеленка».

Інший матеріал цього сайту також за 14 червня містить інші маркери «чорного піару». Це замітка про те, що на одному з акаунтів в інстаграм опублікована жартівлива ілюстрація на тему можливих намірів міського голови Запоріжжя пройти до Верховної Ради на майбутніх позачергових виборах. Зображення доповнює коментар: «Після появи новин про те, що нібито міський голова Запоріжжя Володимир Буряк збирається йти на вибори в парламент, багато запорожців висловили своє обурення в соціальних мережах. Навіть був створений нехитрий мем, в якому меру Запоріжжя нагадують про існуючі і невирішені в місті проблеми, в той час як той замислюється про депутатський мандат».

Також ОПОРА продовжує спостерігати випадки, коли місцеві політики надають подарунки мешканцям області. Як повідомляє телеканал «EnTV Орион», 8 червня міський голова Дніпрорудного Юрій Коробов виступив організатором концерту співачки Карини Арсентьєвої для мешканців Енергодара. Захід відбувся до річниці міста. Під час свого виступу зі сцени Юрій Коробов звернувся до енергодарівців із вітальною промовою.

9 червня спостерігачі ОПОРИ помітили, що на святковий захід у навчально-виховний комплекс «Запорізька Січ» завітав заступник міського голови Запоріжжя Анатолій Пустоваров. За словами представниці учбового закладу він надав в подарунок футбольні, баскетбольні та волейбольні м'ячі.

Ще одна активність цього політика зафіксована за його дописом у фейсбук за 4 червня. В ньому Анатолій Пустоваров розповів про те, як провів у майстерні-крамниці «Веселі карамелі» спільний із дітьми захід з виготовлення цукерок. За офіційними даними крамниці участь однієї дитини в такому заході коштує 50 грн.

8 червня депутат Запорізької обласної ради Ярослав Гришин закликав на своїй сторінці у фейсбук долучитися до футбольного матчу між адвокатами Запорізької області. Участь у заході становить 50 грн. Повідомлялося, що всі зібрані кошти будуть спрямовані до спеціалізованого будинку дитини «Сонечко».

За даними ЦВК станом на 11:00 15 червня жоден з політиків згаданих тексті не зареєстрований в якості кандидатів на позачергових виборах народних депутатів України.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.