14 червня, на Вічевому майдані в Івано-Франківську спостерігачі ОПОРИ зафіксували пошкоджену рекламу із політичним підтекстом  секретарки Івано-Франківської міської ради Оксани Савчук. На рекламному щиті з написом «Оксана Савчук – команда Марцінківа» невідомі замалювали синьою фарбою перші дві букви у слові «команда».

«Почалась чорнуха! Не вміємо ми цивілізовано вести виборчу кампанію! Бруд і відверте лайно! Ніби «нові політики», але насправді смердить старим лайном», - відреагував на інцидент міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на своїй сторінці у Фейсбуці.

Оксана Савчук є секретаркою Івано-Франківською міської ради, членкинею політичної партії ВО «Свобода», яка висунула її кандидаткою у депутати у виборчому окрузі №83 (Івано-Франківськ).  Нагадаємо, ОПОРА нещодавно писала про рекламу зі згадкою про Оксану Савчук у матеріалі про дочасну агітацію на Івано-Франківщині. На сьогодні Оксана Савчук не зареєстрована кандидаткою у народні депутати.

«Якби Оксана Савчук була зареєстрована кандидатом у народні депутати, пошкодження її агітаційних матеріалів могло би мати ознаки складу злочину, передбаченого ч. 2 ст. 157 Кримінального кодексу України (перешкоджання діяльності суб'єкта виборчого процесу, що поєднане з пошкодженням майна) або в залежності від обставин притягнути до відповідальності винних осіб можна було би також за ст. 296 КК України «Хуліганство», - прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Івано-Франківській області.

ОПОРА звернулися за коментарем у приймальню Оксани Савчук у міській раді. Там відповіли, що незабаром публічний коментар політикині з’явиться на її сторінці у Фейсбуці.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)