Попри те, що станом на 7 червня Центральна виборча комісія зареєструвало лише двох кандидатів у народні депутати від Івано-Франківщини, спостерігачі ОПОРИ з початку виборчої кампанії фіксують рекламу багатьох політичних партій та потенційних кандидатів у нардепи у всіх округах області.

Згідно з даними ЦВК станом на 7 червня зареєстровано кандидатами у народні депутати самовисуванців Романа Вірастюка в окрузі №84 (Тисмениця) та Івана Даниліва в окрузі 86 (Долина). Реклами цих кандидатів спостерігачі наразі не зафіксували.

Натомість, у Івано-Франківську (округ 83) з початку виборчої кампанії спостерігачі ОПОРИ зафіксували рекламу «Європейської солідарності» - це білборди із зображенням Петра Порошенка та написом «Обирай НАТО і ЄС. Долучайся! Європейська солідарність», також білборди із зображенням Андрія Білецького та написом «Разом ми сила, що захищає країну. Андрій Білецький. Національний корпус».

Крім того, у Івано-Франківську розміщені сітілайти із рекламою партії «Голос» (із зображенням Святослава Вакарчука та написом «Додай свій голос») та ВО «Свобода» - із написом «Не посоромити слави героїв, захистити майбутнє дітей!» та логотипом ВО «Свобода».

У цьому ж окрузі зафіксовано піар Володимира Гройсмана, який заявляв про можливу участь у позачергових виборах, та  Оксани Савчук – секретарки Івано-Франківської міської ради. Це білборди із написами «Лідерство це відповідальність. Гройсман. uastrategy.org» та «Оксана Савчук – команда Марцінківа» відповідно. На білборді із рекламою Савчук видно логотип ВО «Свобода» (Руслан Марцінків – міський голова Івано-Франківська, член ВО «Свобода» – Авт.).

У Коломиї (округ 88) спостерігачі зафіксували вже згадані білборди «Європейської солідарності» та сітілайти із рекламою ВО «Батьківщина» і написом «Зберігайте спокій та любіть Батьківщину» та логотипом партії.

Політичний піар Володимира Гройсмана присутній також у Калуші (округ 85). Тут же ж  на білбордах рекламується депутат Івано-Франківської обласної ради Тарас Виноградник – на рекламних щитах на синьо-жовтому тлі написано: «Тарас Виноградник. #РУХаємось».

Ідентичні білборди із рекламою Тараса Виноградника спостерігачі помітили також у Долині (округ 86) та Тисмениці (округ 84).

«Те, що потенційні кандидати рекламують себе, але не поспішають офіційно реєструватися, може бути пов’язано з обмеженнями, які накладає Закон України «Про вибори народних депутатів України». Згідно частин 1 та 2 статті 70 Закону партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, та кандидати у депутати, які балотуватимуться у одномандатних округах, мають право розпочати свою передвиборну агітацію на наступний день після реєстрації відповідних кандидатів у депутати.

В той же час усі агітаційні матеріали кандидатів мають мати необхідні вихідні дані та бути розміщені за кошти виборчого фонду (ч.23 статті 74 та ч. 7 статті 73 Закону). Тож допоки кандидат не зареєстрований, матеріали, які після реєстрації вже вважалися б агітацією, вважаються звичайною рекламою із політичним змістом і не підпадають під вищезгадані обмеження», - роз’яснює координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Реклама кандидатів і партій, яка має політичний підтекст, і яку вони використовують до реєстрації на виборчих перегонах - це порушення принципу рівності кандидатів, адже не всі потенційні кандидати і партії розпочали дочасну агітацію, додає він.

ОПОРА нагадує, що 21 травня Президент України Володимир Зеленський достроково припинив повноваження Верховної Ради України. 23 травня відбулось офіційне опублікування Указу Президента України у офіційних друкованих засобах масової інформації. З 24 травня по 10 червня відбувається висування кандидатів у народні депутати України політичними партіями.  Подання документів до Центральної виборчої комісії для реєстрації кандидатів у депутатів триває з 24 травня по 20 червня. Реєстрація кандидатів  ЦВК  відповідно до  частини десятої  статті 107 Закону  триватиме до 25 червня.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)