Під час брифінгу 10 червня на території комунального дитячого садка міський голова Хмельницького Олександр Симчишин заперечив чутки про свою участь у парламентських виборах та представив претендента на 187 виборчий округ від Всеукраїнського об’єднання «Свобода».

Брифінг організувала Хмельницька міська рада. Запрошення на захід місцеві журналісти отримали від прес-секретарки міського голови Ольги Саліпи. Зібрали медійників о 12:40 в приміщенні міської ради, а відтак мікроавтобусом доправили до дошкільного закладу. Щоб з’ясувати, на яких умовах та за які кошти здійснено перевезення журналістів, ОПОРА звернулася до міської ради із запитом.

Брифінг, як повідомляє спостерігач ОПОРИ, розпочався близько 13:20, під час обідньої перерви чиновників. Відео з заходу можна переглянути на сторінці міського голови у Facebook.

Олександр Симчишин, виступаючи перед журналістами, заперечив інформацію про те, що він планує балотуватися до Верховної Ради України у 187 виборчому окрузі, хоча й зауважив, що його перемога була б цілком реальною.

Міський голова також зазначив, що спеціально проводить брифінг на території саме цього дитячого садка. До слова, на будівництво закладу, який розпочав роботу в жовтні минулого року, з міського бюджету було витрачено 21 млн грн.

«Але для того щоб ми могли будувати і ремонтувати набагато більше, ніж ми це робимо, до парламенту буде йти моя команда. Ми говоримо про те, що команда Симчишина іде в парламент, тому що нам треба захист інтересів хмельничан на рівні Верховної Ради. Нам треба лобі на рівні парламенту, нам треба лобі, яке захищатиме інтереси міста, лобі, яке буде банально залучати бюджетні кошти, кошти з державного бюджету на велику кількість тих об’єктів, які ми розпочали: і палац спорту, і садочки, і школи, і стадіон, і спортивні майданчики, і зал боксу. Для того в моїй команді, команді Симчишина, потрібен депутат по 187-му округу, потрібне максимальне представництво в парламенті у вигляді фракції… Ну і, власне, людиною, яку ми обрали від моєї команди, на яку ми робим ставку, на яку ми розраховуєм, це є мій однопартієць, голова міської організації «Свободи» Віталій Діденко», – зазначив Олександр Симчишин.

Сам Віталій пообіцяв «намагатися максимально спрацювати на користь міста Хмельницького», а також наголосив, що «команда націоналістів в парламенті має відстоювати інтереси України, інтереси громади, інтереси тих округів, які будуть представляти ті чи інші депутати в парламенті».

«На цей момент Віталій Діденко ще не є кандидатом у депутати, тож ще не може провадити агітаційну кампанію. Закон «Про вибори народних депутатів України» дозволяє це робити лише тим, кого офіційно зареєструвала Центральна виборча комісія. Хочу також звернути увагу, що органам місцевого самоврядування відповідно до пункту 2 частини 1 статті 74 забороняється участь у передвиборній агітації. Саме рівне і неупереджене ставлення органів державної влади, та органів місцевого самоврядування, їх службових і посадових осіб до кандидатів у депутати, партій – суб'єктів виборчого процесу забезпечує рівність їхніх прав і можливостей брати участь у виборчому процесі», – наголошує координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Хмельницькій області.

Згідно з частиною 1 статті 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України» партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидати у депутати мають право розпочати свою передвиборну агітацію з дня, наступного за днем прийняття виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)