Громадянська мережа ОПОРА промоніторила друковані та електронні ЗМІ  Запорізької області, щоб з'ясувати дотримання вимог Закону з опублікування розцінок політичної агітації для кандидатів у народні депутати України.

ОПОРА надіслала запити місцевим газетам та проаналізувала їх зміст у фондах Запорізької обласної універсальної наукової бібліотеки. За підсумком моніторингу встановлено:

Розцінки для Запорізької регіональної дирекції Національної суспільної телерадіокомпанії опубліковані в газеті «Урядовий Кур’єр» за 25 травня. Вартість реклами 8, 52 гривні за секунду, на радіо – 1,87 грн за секунду.

Запорізький муніципальний канал «Z» розмістив відомості про свої розцінки в газеті «Запорозька Січ» у випуску за 25 травня. Тут зазначається, що реклама у проміжок часу з 06.00 до10.30, а також з 17.00 до 00.00 коштує 15 гривень за 1 секунду ефірного часу. З 10.30 до 17.00 та з 00.00 до 06.00 – 10 гривень за 1 секунда.

В цьому ж випуску газета «Запорозька Січ» опублікувала розцінки за рекламу на своїй шпальті, а також сторінках газети «Запорозька Січ. Перекур»: 1 кв см коштує 12 грн.

Вартість реклами на телеканалі «ТВ-5» оприлюднена в газеті «Индустриальное Запорожье. Панорама» у випуску за 23 травня. 1 секунда ефірного часу коштує 95 грн. В цьому ж номері видання розмістило інформацію про вартість реклами на своїх сторінках:

  • Перша сторінка – 220,59 грн
  • Друга сторінка – 97,15 грн
  • Третя сторінка – 91,43 грн
  • Четверта, п’ята, шоста сторінки – 85,71 грн
  • Одинадцята, дванадцята, тринадцята сторінки – 95,15 грн

Про розцінки на рекламу у мелітопольській міській газеті «Новий день» можна дізнатися у випуску цього ЗМІ за 29 травня. Вони становлять:

  • Перша сторінка – 8 грн за 1 кв см
  • Рекламні та інші сторінки – 6,50 грн за 1 кв см
  • На сайті газети – 800 та 1500 грн

ОПОРА нагадує, що згідно з  вимогами ч. 16 та ч.17 ст. 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» телерадіоорганізації та друковані засоби масової інформації усіх форм власності зобов’язані не пізніш як на другий день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів опублікувати в друкованих ЗМІ розцінки вартості однієї хвилини (секунди) ефірного часу в порядку, встановленому цим Законом.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)