На Кіровоградщині 6 газет на своїх шпальтах опублікували інформацію про з’їзди політичних сил, висловлювання політиків та подарунки від потенційних кандидатів у нардепи.

Зокрема, такі матеріали з'явилися 6-7 червня у шести виданнях: «Діалог», «21-й канал», «Сільське життя плюс», «Нова газета», «Вечірня газета», «Україна-Центр».

В «Україні-Центр» опублікували інтерв’ю з народний депутатом Максимом Поляковим. У матеріалі йдеться, що народний обранець активно готується до виборів у західній частині Кіровоградської області. На початку тексту немає жодної рубрики та позначки, що це політична реклама. В інтерв’ю Поляков розповідає про навчання, роботу та діяльність громадської організації «Активне довголіття». А також плани на другу каденцію роботи народним депутатом. 

У цьому ж номері видання надрукували матеріал про свято та відкриття муралу. В статті йдеться, що організував святкування потенційний кандидат у народні депутати Артем Стрижаков. Подібний матеріал із такими ж фото розмістили у газеті «21-й канал».

Про з’їзд партії «Європейська солідарність» надрукували у газетах «Сільське життя плюс»  та «21-й канал». На початку тексту розміщена рубрики «Аргументи і факти» і «З’їзд». У тексті згадують висловлювання та заяви Петра Порошенка, Ігоря Кононенка та інших політиків. У матеріалах підкреслено, що відбулося оновлення партії.

Про стратегію розвитку країни Володимира Гройсмана розповіли у статті газети «Діалог». Текст не відокремлений від інших матеріалів рубрикою «Політична реклама». Натомість детально розписує бачення політика Володимира Гройсмана щодо розвитку України. У цьому ж номері друкованого видання розмістили позицію Олега Ляшка щодо скасування заборони на продаж землі. У матеріалі немає жодної прив'язки до  Кіровоградської області, а також відсутня будь-яка рубрика.

У «Сільському житті плюс» розмістили матеріал про роботу помічників народного депутата Олеся Довгого. Автор матеріалу позитивно характеризує їхню роботу: «Марина завжди в курсі подій і всюди встигає. Долає щонайменше 400 кілометрів щодня за кермом, аби вирішити всі задачі» та інші. У тексті ім’я та прізвище народного обранця згадують понад 14 разів. Рубрика, під якою розміщений матеріал,  «Аргументи і факти».

Про активність народного депутата Станіслава Березкіна опублікували два матеріали в «Новій газеті». Перший стосується святкування сторіччя школи, на якому був присутній нардеп. Він виступив на святі і подарував сертифікат на придбання покриття для підлоги. Другий матеріал описує святкування Дня захисту дітей. Як повідомляла ОПОРА, 1 червня нардеп Станіслав Березкін вітав молодь з Кропивницького району. На цьому ж заході від благодійного фонду Станіслава Березкіна «Добротвір» роздали солодощі. 

У «Вечірній газеті» надрукували матеріал про координаторів партії «Голос» у 22 областях. Зокрема, у тексті цитують очільника партії  Святослава Вакарчука, розповідають про відбір обласних координаторів політичної сили та називають представника у Кіровоградській області. Жодної рубрики на початку матеріалу не зазначено.

«Наразі політики, яких згадують у даних ЗМІ, не є зареєстрованими кандидатами у народні депутати України. Однак публікації, які формують позитивне чи негативне ставлення до потенційного кандидата у нардепи, можуть вплинути на рівність представлення. Також подібні публікації ймовірно порушують закон України “Про рекламу"», – зазначила координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Кіровоградській області.

Нагадуємо, що поширення прихованої реклами забороняється українським законодавством, яке передбачає захист споживачів реклами від прихованої реклами. У ч. 3 ст. 9 Закону України «Про рекламу» це питання регулюється так: «Інформаційний, авторський чи редакційний матеріал, в якому привертається увага до конкретної особи чи товару та який формує або підтримує обізнаність та інтерес глядачів (слухачів, читачів) щодо цих особи чи товару, є рекламою і має бути вміщений під рубрикою «Реклама» чи «На правах реклами». А в частині 5 цієї статті зазначено: «Прихована реклама забороняється».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться щепонад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)