У Хмельницькій області досвід роботи в складі окружних виборчих комісій уже мають 69 із 126 їхніх членів. Згідно з аналізом ОПОРИ найбільшу кількість осіб з досвідом включено до складу ОВК виборчого округу №193, а найменшу – ОВК округу №189.

Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 31 травня 2019 року №919 «Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року» у Хмельницькій області сформовано сім окружних виборчих комісій, у кожній з яких працює 126 представників 23 політичних сил.

Щоб дізнатися, чи мають члени ОВК досвід роботи в комісіях, ОПОРА проаналізувала склад ОВК (зі змінами, внесеними постановою ЦВК від 06 червня №949 «Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 21 липня 2019 року») за допомогою сервісу tvk.oporaua.org, а також порівняла його зі складом ОВК на цьогорічних президентських виборах.

З’ясувалося, що на виборах різних рівнів в складі ОВК уже побували 69 зі 126 членів комісій (55%). Найбільше досвідчених членів ОВК працює в ОВК виборчого округу №193 (12), а найменше – в ОВК округу №189 (7). У складі ОВК виборчих округів №187 та №188 – по 11 членів з досвідом, в ОВК округів №191 і №192 – по 10, в ОВК округу № 190 – 8 членів комісії мають відповідний досвід роботи.

ТВО №187

Заступниця голови комісії Валерія Брильова (Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ») була членкинею комісії від Народної партії під час місцевих виборів у 2010 році, а також представляла кандидата Володимира Зеленського на виборах президента України у 2019 році.

Секретар комісії Наталія Кострубська («Блок Петра Порошенка «Солідарність») бере участь у роботі ОВК з 2007 року: була в складі ОВК від Партії регіонів на позачергових виборах народних депутатів України у 2007 році, від кандидата Віктора Януковича на виборах Президента України у 2010 році, від Партії регіонів на виборах народних депутатів України у 2012 році, від Партії регіонів, а потім від партії «Україна Майбутнього» на виборах народних депутатів України у 2014 році, від кандидата Михайла Добкіна на позачергових виборах президента України у 2014 році, від партії «Блок Петра Порошенка «Солідарність» на місцевих виборах у 2015 році, а також від кандидата Петра Порошенка на виборах Президента України у 2019 році.

Член комісії Вячеслав Білан (партія «5.10») був у складі ОВК на виборах різних рівнів: на парламентських виборах у 2002 входив до складу ОВК від Української народної партії, у 2014 – від партій «Наша Україна»,  а відтак «УДАР»; на позачергових виборах президента у 2014 представляв кандидата Олександра Клименка; а на місцевих 2015 року – партію «Блок Петра Порошенка «Солідарність».

Членкиня комісії Валентина Афанасьєва (партія «Відродження»), ймовірно, працювала в комісії (партія «Відродження) на місцевих виборах 2015. Віра Дударьонок («Опозиційний блок») була в складі комісій під час місцевих виборів 2015 року від партії «Опозиційний блок» та під час виборів президента України 2019 року від кандидата Олександра Вілкула. Членкиня комісії Людмила Студницька (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») має досвід роботи в комісіях на виборах народних депутатів України 2014 року (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»), позачергових виборах президента України у 2014 році (від кандидата Зоряна Шкіряка), місцевих виборах 2015 року (в комісії Київської області від партії «Відродження) та президентських виборах цього року (від кандидатки Юлії Тимошенко).

Значний досвід роботи в ОВК має член комісії Віталій Швед («Об’єднання «Самопоміч»): працював у  комісії від партії «Реформи і Порядок» на виборах народних депутатів України у 2006 році, від партії «Наша Україна» на позачергових виборах народних депутатів України у 2007 році, від Всеукраїнського об’єднання «Свобода» на виборах народних депутатів України у 2014 році, від кандидата Анатолія Гриценка на позачергових виборах президента України в 2014 році, від «Об’єднання «Самопоміч» на місцевих виборах 2015 року. А в другому турі президентських виборів 2019 року Віталій Швед представляв у ОВК Володимира Зеленського.

Брали участь у роботі ОВК під час цьогорічних президентських виборах такі члени комісії, як Валерія Бісіркіна (Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина») – від кандидата Анатолія Гриценка у першому турі виборчих перегонів та Володимира Зеленського в другому; Аліна Брезденюк (Радикальна партія Олега Ляшка) – за поданням Руслана Ригованова; Андрій Мазур («Блок Петра Порошенка «Солідарність») – представляв кандидатів Володимира Петрова та Петра Порошенка; Вікторія Томашевська («Народний фронт) – від кандидатки Ольги Богомолець та кандидата Петра Порошенка.

ТВО №188

Голова комісії Віктор П’янков («Об’єднання «Самопоміч») працював у ОВК на виборах президента у 2010 році (від Віктора Януковича), на парламентських виборах 2012 року (від партії «Єдиний Центр») та позачергових президентських виборах 2014 року  (від кандидатки Ольги Богомолець).

Членкиня комісії Валентина Юрчак (партія «Відродження») працювала у складі ОВК на місцевих виборах 2015 року (від партії «Народний фронт») та на цьогорічних президентських виборах (представляла кандидата Віктора Бондаря у першому турі перегонів). Член комісії Костянтин Асєєв («Україна Майбутнього») на виборах президента 2019 року був включений до складу ОВК за поданням Володимира Зеленського. Сергій Варцаба («Опозиційний блок») працював у 2014 році на парламентських виборах (від Партії регіонів) та на позачергових президентських виборах (від кандидата Володимира Саранова). Наталія Данілкова (Радикальна партія Олега Ляшка) була членкинею ОВК від Радикальної партії на виборах народних депутатів у 2014 році та на місцевих виборах 2015 року, а також представляла в ОВК кандидата Олега Ляшка на виборах президента цього року.

Світлана Демчишина (партія «Сила і Честь») працювала на виборах президента 2019 року (від кандидата Ігоря Смешка). Марія Кукуруза («Народний фронт») була членкинею ОВК на місцевих виборах 2015 року (від партії «За конкретні справи») та на президентських виборах цього року (від кандидатів Володимира Петрова та Петра Порошенка). Марина Олійник (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») представляла Руслана Кошулинського на виборах президента 2019 року. На місцевих виборах 2015 року працювала Світлана Желтухіна («5.10»), тоді вона представляла «Блок Петра Порошенка «Солідарність». Сергій Шенькарук (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») був у складі ОВК на місцевих виборах 2015 року (від «Батьківщини»), а на президентських виборах цього року представляв Юлію Тимошенко та Володимира Зеленського. Член комісії Володимир Шинкарук («Блок Петра Порошенка «Солідарність») на місцевих виборах 2015 року був включений до складу ОВК за поданням партії «Народний фронт», на цьогорічних виборах президента представляв Юлію Литвиненко та Петра Порошенка.

ТВО №189

Голова комісії Людмила Шмигельська (Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина») працювала в ОВК під час виборів президента України 2019 року (включена до складу комісії за поданням кандидата Володимира Зеленського).

Членкиня комісії Раїса Гонтар (Радикальна партія Олега Ляшка) була в складі ОВК на виборах до Верховної Ради України у 2014 році (від Ліберальної партії України) та на місцевих виборах у 2015 році (від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»), а в першому турі цьогорічних президентських виборів представляла в ОВК кандидата Олега Ляшка. Оксана Дзюмка (Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ») також брала участь в роботі ОВК під час виборів президента (була в складі ОВК від кандидатів Юрія Кармазіна та Володимира Зеленського). Віктор Квасницький («Опозиційний блок») був членом ОВК на виборах народних депутатів 2014 року (від Всеукраїнського об’єднання «Громада») та на місцевих виборах 2015 року (від «Опозиційного блоку»). Член комісії Василь Кравчук (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), ймовірно, представляв у ОВК кандидатку Юлію Тимошенко на президентських виборах 2010 та 2019 років.

Досвід роботи в комісії має також Леся Маланчак («Блок Петра Порошенка «Солідарність»), яка була включена до складу ОВК на виборах народних депутатів України в 2012 (партія «Руська єдність») та 2014 роках («Українська платформа «Собор» та Партія регіонів), а також представляла кандидата Петра Порошенка на цьогорічних президентських виборах.

Оксана Тимощук («Блок Петра Порошенка «Солідарність») входила до складу ОВК на парламентських виборах 2014 року (від Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна»). На президентських виборах 2019 року пані Оксана працювала в ОВК від кандидатки Юлії Литвиненко та кандидата Петра Порошенка.

ТВО №190

Уже не вперше працює в ОВК голова комісії Любов Паразінська («Блок Петра Порошенка «Солідарність»): вона була в складі ОВК під час парламентських виборів 2012 року (від Комуністичної партії України), місцевих 2015 року (від Радикальної партії Олега Ляшка та партії «Нова держава»), а на президентських перегонах цього року представляла Юлію Литвиненко та Петра Порошенка.

Член комісії Микола Півень («Сильна Україна») працював у ОВК на виборах народних депутатів України 2014 року від Партії регіонів. Анатолій Войчишин (Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина») був членом ОВК під час президентських виборів 2019 року (від кандидатів Анатолія Гриценка та Володимира Зеленського). Членкиня комісії Зінаїда Кушнірук представляла в ОВК під час першого туру президентських виборів цього року кандидатку Юлію Тимошенко. Марина Лебідь («Народний фронт») працювала в комісії на місцевих виборах 2015 року (від «Народного фронту»). Олександр Лихобаба (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») має досвід роботи в комісії на парламентських виборах 2014 року (від Всеукраїнського об’єднання «Свобода»). Ігор Сочинський («Блок Петра Порошенка «Солідарність») працював у ОВК на президентських виборах 2019 року (від кандидатів Валентина Наливайченка в першому турі та Петра Порошенка в другому). Назар Хажинський (Радикальна партія Олега Ляшка) теж брав участь у роботі ОВК під час цьогорічних виборів президента України (від кандидата Руслана Ригованова).

ТВО №191

Заступниця голови комісії Євгенія Водяна («Народний фронт») має досвід роботи на виборах народних депутатів 2012 року (від Української народної партії) та на місцевих виборах 2015 року (від «Народного фронту).

Членкиня комісії Надія Бродецька («Блок Петра Порошенка «Солідарність») представляла цього року в ОВК кандидатку в президенти Юлію Литвиненко та кандидата Петра Порошенка. Тетяна Брухальська була в комісії на місцевих виборах 2015 року (від «Народного фронту»), а також представляла кандидата Володимира Зеленського під час виборів президента України цього року. Член комісії Костянтин Карпельов («Опозиційний блок») на цьогорічних президентських виборах був включений до складу ОВК за поданням кандидата Юрія Бойка.

Любов Ковальчук (Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина») має досвід роботи в ОВК на виборах до Верховної Ради України 2012 року (від блоку «Наша Україна – Народна самооборона»), позачергових виборах президента України 2014 року (від кандидата Зоряна Шкіряка), місцевих виборах 2015 року (від Радикальної партії Олега Ляшка).

Юлія Мотозюк (Всеукраїнське об’єднання «Свобода») була включена до складу комісій на парламентських виборах 2014 року (від Всеукраїнського об’єднання «Свобода»), позачергових виборах президента України 2014 року (від кандидата Олега Тягнибока) та на місцевих виборах 2015 року (від Всеукраїнського об’єднання «Свобода»).

Світлана Пастушкова («Опозиційний блок») була членкинею ОВК на цьогорічних президентських виборах від кандидата Олександра Вілкула, а Наталія Романюк («Україна Майбутнього») – від Володимира Зеленського. Валентина Сідлецька («Блок Петра Порошенка «Солідарність») входила до складу ОВК у 2014 році: на парламентських (від Політичного об’єднання «Рідна Вітчизна»), позачергових президентських (від кандидата Петра Порошенка), а також цьогорічних президентських виборах (від кандидата Петра Порошенка). Леонід Хомяк (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») був у складі комісії на місцевих виборах 2015 року (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») та представляв кандидатку Юлію Тимошенко на виборах президента України цього року.

ТВО №192

Голова комісії Альона Кісілюк (Радикальна партія Олега Ляшка) була членкинею ОВК під час виборів народних депутатів України у 2014 році (від Української партії «Зелена планета») та під час президентських виборів цього року (від кандидата Руслана Ригованова).

Член комісії Аркадій Бачинський («Відродження») на виборах президента України у 2019 році представляв кандидата Віктора Бондаря.

Членкиня комісії Людмила Горбачевська («Блок Петра Порошенка «Солідарність») у складі ОВК працює з парламентських виборів 2002 року (тоді вона представляла Народний Рух України), відтак була в ОВК на виборах народних депутатів України у 2006 році (від партії «Народний Союз «Наша Україна»), позачергових парламентських виборах 2007 року (від партії «Наша Україна»), парламентських виборах 2012 року (від Християнсько-демократичної партії України) та 2014 року (від партії «УДАР»), позачергових виборах президента України 2014 року (від кандидатки Ольги Богомолець), місцевих виборах 2015 року (від «Народного фронту»), а на президентських перегонах цього року представляла кандидатку Юлію Литвиненко та кандидата Петра Порошенка.

Надія Гризак (Всеукраїнське політичне об’єднання «Єдина родина») була включена до складу ОВК лише на виборах президента України 2019 року: у першому турі від кандидата Юрія Кармазіна, а в другому – від Володимира Зеленського. Тетяна Гураєвська («Україна Майбутнього») була включена до складу ОВК на виборах президента України 2019 року від кандидата Володимира Зеленського.

Галина Демкова («Блок Петра Порошенка «Солідарність») була в складі ОВК на парламентських виборах 2017 року (від політичного об’єднання «Рідна Вітчизна») та на цьогорічних президентських виборах (від кандидатів Василя Журавльова та Петра Порошенка). Майя Максимчук («Народний фронт») також була включена до складу ОВК на президентських виборах 2019 року (від кандидата Романа Насірова, а потім від Петра Порошенка).

Володимир Небельський (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») працював у комісіях на чергових та позачергових парламентських виборах у 2006, 2007 та 2012 роках (щоразу від «Блоку Юлії Тимошенко»), на виборах народних депутатів (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») та на президентських виборах (від кандидатки Юлії Тимошенко) у 2014 році, а також на виборах президента у 2019 році (від кандидатів Миколи Габера та Володимира Зеленського).

Алла Чернишова (Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ») брала участь в роботі ОВК на парламентських (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») та позачергових президентських (від кандидата Зоряна Шкіряка) виборах у 2014 році, а на президентських перегонах 2019 року була включена до складу ОВК від кандидатів Юлії Тимошенко в першому турі та Володимира Зеленського в другому.

Членкиню комісії Ольгу Чміль («Єдина Країна») було включено до складу ОВК на парламентських виборах 2014 року (від Партії регіонів) та на президентських 2019 року (від кандидата Олександра Вілкула).

ТВО №193

Голова комісії Ігор Антонюк (Радикальна партія Олега Ляшка) був у складі ОВК в першому турі президентських виборів цього року (від кандидата Руслана Ригованова). Секретариня комісії Юлія Дрозд (Веукраїнське об’єднання «Свобода») також вперше була включена до ОВК на цьогорічних виборах президента України (від кандидата Руслана Кошулинського).

Членкиня комісії Наталія Ашмянцева («Громадянська позиція») здобула досвід роботи в ОВК під час першого туру президентських виборів (включена за поданням кандидата Анатолія Гриценка). Віталій Белінський («Опозиційний блок») працював у ОВК на парламентських виборах 2012 року (від «Руського блоку») та на місцевих виборах 2015 року (від партії «Відродження»), а у двох турах цьогорічних президентських виборів представляв у комісії кандидата Петра Порошенка.

Валентина Гаврилюк («Відродження») була включена до складу ОВК в першому турі президентських виборів 2019 року за поданням кандидата Віктора Бондаря. Наталія Галагодза (Радикальна партія Олега Ляшка) працювала в ОВК на парламентських виборах 2012 року (від партії «Молодь до ВЛАДИ») та була в складі ОВК в першому турі президентських виборів цього року (від кандидата Олега Ляшка). Тетяна Грібова («Україна Майбутнього») в другому турі президентських перегонів 2019 року представляла в ОВК кандидата Володимира Зеленського.

Тетяна Остафійчук («Блок Петра Порошенка «Солідарність») працювала в ОВК на позачергових парламентських виборах у 2007 році (від фракції «Наша Україна»), чергових у 2012 році (від Партії регіонів), на місцевих виборах у 2015 році (від Народної партії), на президентських виборах 2019 року (від кандидата Петра Порошенка).

Борис Охота («Опозиційний блок») має досвід роботи в комісії на цьогорічних президентських виборах (був включений за поданнями Василя Журавльова у першому турі та Петра Порошенка в другому). Членкиня комісії Ольга Рибак була в складі ОВК під час чергових парламентських виборів 2002 року (від Народного Руху України), 2006 року (від партії «Народний Союз «Наша Україна»), позачергових 2007 року (від партії «Наша Україна»), позачергових виборів президента України в 2014 році (від кандидата Василя Куйбіди) та під час місцевих виборів 2015 року (від «Народного фронту»).

Олег Підскоцький («Єдина Країна») був у складі ОВК на парламентських виборах 2014 року  (від Політичного об’єднання «Рідна вітчизна») та на місцевих 2015 року (від «Блоку Петра Порошенка «Солідарність»), а виборах президента України цьогоріч представляв спочатку кандидата Володимира Петрова, а потім Петра Порошенка.

Лариса Ткачук (Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина») також неодноразово працювала в складі ОВК: на парламентських виборах у 2002 році (від Партії регіонів), у 2014 році (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина»), на позачергових виборах президента України у 2014 році (від кандидатки Юлії Тимошенко), на місцевих виборах 2015 року (від Всеукраїнського об’єднання «Батьківщина») та у першому турі президентських виборів цього року (від кандидата Миколи Габера).

Відповідно до частини 2 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» для проведення позачергових виборів народних депутатів окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених пунктом 1 частини другої статті 27 цього Закону (політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання; не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій – суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому статтею 27 цього Закону.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)