Громадянська мережа ОПОРА другий рік поспіль працює у полі громадського спостереження. Основною метою є запобігання порушенню процедур зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО) та інформування громадськості щодо перебігу тестування. У 2009 році від Громадянською мережі ОПОРА працювало 940 підготовлених громадських спостерігачів, які в переважній більшості мають досвід спостереження за ЗНО у 2008 році та пройшли відповідні навчання. Спостерігачі від ОПОРИ працювали у 18 регіонах України та покрили 30% пунктів тестування (ПТ) під час кожного з оцінювань.  

Назва предмету Дата З`явилось на тестування % від кількості зареєстрованих
Історія України 6 травня 179 509 92%
Біологія 8 травня 102 514 92%
Фізика 12 травня 32 417 85%
Географія 15 травня 48 946 82%
Українська мова і література 19 травня 434 264 94%
Математика 26 травня 234 625 90%
Іноземні мови 2 та 3 червня 59 933 86%
Хімія 6 червня 28 045 82%
ЗАГАЛОМ   1 120 253 91%
 
Зовнішнє незалежне оцінювання рівня знань випускників середньої школи та абітурієнтів пройшло на доброму організаційному рівні.

Найбільше порушень організаційного характеру зафіксовано під час тестування з історії України. Український центр оцінювання якості освіти врахував зауваження спостерігачів ГМ ОПОРА і на наступних тестуваннях персонал, причетний до організації ЗНО, був краще підготовлений, системні порушення було усунено або зменшено їх кількість.

Головними недопрацюваннями під час організації ЗНО є нагляд за учасниками в рекреаційних зонах та якісна підготовка інструкторів. Спостерігачі фіксували найбільшу кількість спроб списати чи отримати консультацію по телефону або від інших учасників у коридорах та рекреаційних зонах. Разом з тим, учасники отримали рівні можливості для підтвердження своїх знань. Втім, рівень підготовки та мотивації (в тому числі фінансової) інструкторів і відповідальних за пункти тестування повинен бути значно вищим, що вплине на рівень організаційного забезпечення тестування.

Зважаючи на масовий характер ЗНО, зафіксовані недопрацювання - на рівні "статистичної похибки" і не мали впливу на процедуру та результати тестування.

 

    Підготовка приміщень до тестування. Спостерігачі найчастіше фіксують такі недоліки підготовки приміщень до тестування: відсутність вказівників до туалетів; неопломбовані приміщення, які не використовувались для проведення тестування; відсутність в аудиторіях годинників, за якими учасники могли б звіряти час, що залишився до закінчення іспиту. Крім того, на останні повідомлення від спостерігачів зі Львова та Чернівців свідчили про те, що випускників саджали за парти з початкової школи, що створювало зайві незручності для рослих учасників оцінювання.

    Було виявлено поодинокі випадки, коли на вході до ПТ не було вивішено списки учасників тестування, їх було розміщено на невеликих інформаційних стендах, або розкладено на столах, що утруднювало пошук учасниками своїх прізвищ та номерів аудиторій, в яких вони повинні проходити тестування.

    Пропуск учасників на ПТ та початок тестування. Зрідка, персонал на ПТ був надміру прискіпливим та намагався не пропустити на тестування учасників, які забули вдома запрошення або у випадку розбіжності між даними паспорту та запрошень. У таких випадках чергові орієнтувались на паспортні дані і здійснювали  пропуск учасників на ПТ.

    Учасників не допускали на ПТ у разі відсутності у них документа, що посвідчує особу (паспорт або учнівський квиток встановленої форми з свідоцтвом про народження), проте такі випадки не носили масового характеру. Втім, було зафіксовано і протилежні ситуації, коли на довідках зі школи, що посвідчували особу було не коректно вклеєні фото (без печатки), а на зауваження спостерігачів учні відповідали, що минулого разу такі документи проходили без будь-яких проблем.

    Під час тестування з історії зафіксовано випадок на ПТ №243 (ЗОШ №9, м. Черкаси), коли третину учасників пропустили без перевірки документів на вході в пункт тестування. У Львівській області за участю відповідальної особи та уповноваженого від РЦОЯО з аудиторії було виведено учасників, що мали замість посвідчення особи довідки з сільської ради.   

          ГС фіксувати випадки, коли учасники намагалися пройти на ПТ з невідповідними документами. Зокрема, перед оцінюванням з хімії в Чернівцях через неправильно оформленні довідки (фотографія на довідках була не пропечатана відповідним чином) двом учасникам довелося дочекатися батьків, які в оперативному порядку попривозили паспорта. На запитання ГС чому паспорт не брався одразу, учасники відповідали, що здійснювали реєстрацію на ЗНО з довідкою про народження, а на питання, як вони проходили на попередні тестування, учасники відповіли, що не мали жодних проблем із допуском навіть при наявності таких документів.

    Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було зупинено спробу затримати початок тестування в ЗОШ № 48, м. Луганська. Керівник ПТ заявила, що тестування почнеться об 11.30, щоб дочекатись дівчину, яка забула паспорт та повинна до цього часу його принести. Спостерігачі повідомили уповноваженого по Луганській області від Донецького РЦОЯО про намір почати тестування на півгодини пізніше, той передзвонив на ПТ та пояснив, що так робити не можна. Тестування розпочалось вчасно.

    Втім, спостерігачі фіксували і випадки, коли через жалість до учасників оцінювання, що запізнилися, запускали до аудиторій. Так, в Луганську (ЗОШ №26, ауд. 13) школярку було допущено до складання тестування об 11:20.

    Строгість щодо одночасного початку тестування в ПТ усіх регіонів країни гарантує, що учасники не мали змоги отримати інформацію щодо запитань в тестових завданнях від інструкторів чи учасників, що почали тестування раніше. Таким чином, це є важливою вимогою, що гарантує прозорість та рівні права для усіх учасників тестування. 

        Організаційне забезпечення під час тестування з математики у місті Львові (ЗОШ №60) викликала занепокоєння у спостерігачів. Саме там тестування з математики проходило у аудиторіях старшої та початкової школи. У початковій - були низькі парти, за якими з проблемами розмістилися рослі учасники, а в одній з аудиторій (прохідній) було розміщено вхід до туалету. 

Під час тестування з хімії у ЗОШ №29 м. Луганськ інструктори (ауд.№№2, 20) без дозволу відповідального за ПТ виходили з аудиторій та мандрували коридорами. Такі ж випадки було зафіксовано у Чернівцях. Нажаль, зауваження спостерігачів інструктори ігнорували.

    Персонал пунктів тестування. Спостерігачі констатують, що інструктори та відповідальні за пункти тестування переважно відповідально ставляться щодо дотримання усіх пунктів, прописаних у технологічних картках. Часом це трохи уповільнювало процедуру, проте гарантує, що кількість можливих технічних помилок буде мінімальною.

    Інструктори не завжди дотримувались правил щодо поводження із зошитами з тестовими завданнями.  Зошити повинні залишатись на партах до завершення тестування. Разом з тим, інструктори часто збирали зошити та складали їх у себе на столі. Таким чином, вони могли ознайомитись з тестовими завданнями та передати їх зацікавленим учасникам з інших аудиторій чи пунктів тестування. Проте, попри формальне невиконання вимоги щодо зошитів, спостерігачі не зафіксували жодного випадку, коли інструктори скористались можливістю передати тестові завдання назовні.

    Спостерігачі ГМ ОПОРА зафіксували кілька випадків нетипових порушень з боку персоналу ПТ. Так, у Херсонській області під час тестування з історії уповноважена особа від РЦОЯО з`явилася на пункт тестування №4 (Фізико-технічний ліцей) з запізненням майже на 2 години (о 10:15). Це є організаційним порушенням, адже, за відсутності цієї особи відповідальний за пункт самостійно проводив жеребкування інструкторів, їх помічників, спостерігачів.

    В одній з аудиторій ПТ у Київському механіко-технологічному коледжі запис про ознайомлення з правилами учасники робили після закінчення роботи з тестом з біології. Надиктовування тексту відволікало учасників, котрі продовжували роботу. 

            Як відзначали громадські спостерігачі протягом всіх 8 предметів оцінювання, якість підготовки персоналу повинна весь час підвищуватися. Так, показовим є випадок на тестуванні з іноземної мови у Вінниці (гімназія №2). Після закінчення оцінювання інструктор забула покласти невикористаний зошит завдань і бланки відповідей до сек`юр-паку, що було зафіксовано в карті спостереження. Відповідальний за ПТ консультувався телефоном з ВРЦОЯО, бо присутній уповноважений ВРЦОЯО не змогла дати чіткої відповіді щодо процедури, плуталась в особливостях опломбування контейнера.

    Учасники тестування. Деякі учасники не були досить уважними щодо перевірки правильності заповнення їх даних у запрошеннях або забували взяти із собою документи, що посвідчують особу.

    Спостерігачі ГМ ОПОРА фіксували випадки списування, намагання скористатися підручниками, довідковими матеріалами, отримати інформацію, скориставшись мобільними телефонами. Інколи ситуація видавалася просто курйозною. Так, під час тестування з історії України у Київському муніципальному педагогічному університеті ім. Б. Грінченка учасники намагалися списати одне у одного, хоча  згодом зрозуміли, що кожен має персональний варіант.

    Зафіксовано факти коли учні намагалися скористатися телефонами та іншими електронними засобами. З аудиторії ПТ 147 (м. Черкаси, тестування з історії України) було вилучено учасницю, яка через блютуз зачитувала питання вголос та не реагувала на зауваження.

    Під час наступних тестувань інструктори були суворішими щодо учасників, спроб списування в аудиторіях фактично не було виявлено. Водночас, під час тестування з української мови та літератури спостерігачі частіше зауважували, що учасники намагались списати чи проконсультуватись один з одним чи по мобільному телефону в туалетах. Саме на останньому тестуванні учасники встановлювали рекорди щодо часу, проведеного в туалеті. Так, на ПТ у Чернігівській області учасник провів у туалеті 20 хвилин, а у Середнянській ЗОШ Закарпатської області - 25 хвилин. Одна з учасниць тестування у Львівській області втопила в туалеті мобільний телефон, вочевидь, під час його використання.

    Громадські спостерігачі. Серед громадських спостерігачів зафіксовано представників органів виконавчої влади (управління освіти різного рівня), що не передбачено Положенням про громадський контроль. Державні службовці, які проводять громадський контроль, можуть впливати на адміністрацію пункту тестування. Для прикладу, у пункті тестування в Чернівецькій гімназії № 1 було зафіксовано присутність громадського спостерігача із офіційним посвідченням, що мав П.І.Б. ідентичне Начальнику Головного управління освіти і науки Чернівецької облдержадміністрації - Деркач Борис Євгенович (його підпису в підсумковому протоколі немає, на сайті Івано-Франківського регіонального центру спостерігача з Чернівецької області з таким прізвищем не зареєстровано http://test.if.ua/sp/stat/). Такі ж випадки є непоодинокими у малих містах та районних центрах. 

    РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА РЕЗУЛЬТАТАМИ СПОСТЕРЕЖЕННЯ:

  1. створення та поширення фільму-інструктажу для персоналу, задіяного в проведенні ЗНО - це дозволить візуалізувати для інструкторів та інших людей, задіяних в організації тестування, ключові процедури тестування, особливо ті, що пов`язані з відкриттям контейнерів з тестовими матеріалами та аудиторних пакетів, правилами поводження із зошитами та бланками відповідей в аудиторії, заповнення актів та протоколів, запакування сек`юр-паків та контейнерів.
  2. покращення фінансування ЗНО - оплата праці персоналу пунктів тестування залишилась на рівні минулого року, що не може бути достатнім фінансовим стимулом для інструкторів зважаючи на рівень відповідальності, що на них покладається.
  3. прийняття в цілому законопроекту №4241 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань запровадження ЗНО якості освіти і встановлення відповідальності за порушення порядку проведення зовнішнього незалежного оцінювання знань та використання його результатів". Прийняття даного законопроекту може стати вирішальним кроком для усунення деяких суперечностей між чинними нормативними актами щодо ЗНО та законом. Так, потребує врегулювання на рівні закону питання законного статусу сертифікату зовнішнього тестування, визначення правової відповідальності за порушення залученими до проведення тестування людьми, затвердження результатів ЗНО як вступних іспитів до вишів та деякі інші питання.
  4. покращення умов складання тестування людьми з обмеженими можливостями - на тестуванні цього року було виявлено кілька випадків, коли через непродуманість процедури тестування людям з обмеженими можливостями було утруднено складання іспиту. Для уникнення подібних ситуацій необхідно чітко прописати особливості складання іспиту такими учасниками і при реєстрації учасника на тестування вказувати особливі потреби.
  5. внесення змін до «Регламенту роботи пункту тестування» щодо поводження в рекреаційних зонах - необхідно прописати можливість нагляду за учасниками в рекреаційних зонах та збільшити кількість чергових для уникнення списування та консультування в рекреаційних зонах.
 
 

    Кампанія громадського спостереження за ЗНО-2009 року здійснюється Громадянською мережею ОПОРА, Комітетом виборців України та Центром тестових технологій і моніторингу якості освіти за фінансової підтримки МФ «Відродження»,  UNITER  та Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні (USETI)