7 червня представники партій «Опозиційний блок», «Відродження», «Партія мира та розвитку» «Довіряй ділам» та «Наші» заявили про своє об’єднання для участі на парламентських виборах. За дві години новина про це з’явилась на сайті Харківської міської ради.

Одним із учасників об'єднання став Геннадій Кернес, міський голова Харкова, який є співголовою партії «Довіряй ділам». На сайті міськради новина про об’єднання подана в розділі «суспільство» й окрім неї там розміщуються лише новини з фестивалів, конкурсів та інших культурних подій міста. Новини про інші партії, політичні сили у розділі відсутні.

У новині, яка вийшла під заголовком «Чотири опозиційні партії заявили про спільну участь у парламентських виборах та уклали Меморандум єдності опозиційних сил», розповідається про процес об’єднання та цитується меморандум, який уклали політсили. Окрім того в матеріалі подані цитати голови фракції «Опозиційний блок» у Верховній Раді Вадима Новинського і мера Харкова, голови партії «Довіряй ділам» Геннадія Кернеса.

«Раніше (подібні новини не публікувалися, – прим. ОПОРИ), бо мер не підписував договір про об'єднання. Це (публікація новини, – прим. ОПОРИ) пов'язано виключно з тим, що мер є підписантом», — прокоментував директор Департаменту з питань інформації та зв'язків з громадськістю Харківської міської ради Юрій Сидоренко.

«Використання офіційного сайту органів місцевого самоврядування для піару політичних проєктів – носить ознаки використання адміністративного ресурсу. Представники партій прямо вказують, що це об'єднання створене з однією метою – участь у парламентських виборах. Однак, з юридичної точки зору, до офіційної реєстрації партії Центральною виборчою комісією для участі у виборах, ми не можемо говорити, що це є агітацією. Ми закликаємо Харківську міську раду утриматись від подібних матеріалів для забезпечення принципу рівності виборчого процесу», — прокоментував координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Харківській області.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.