У семи містах Запорізькій області виявлені ознаки порушень у відведенні місцевою владою місць для проведення агітації та облаштування їх стендами і дошками оголошень, відповідно до вимог Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Моніторинг Громадянської мережі ОПОРА проводився у семи районних центрах Запорізької області: Оріхові, Токмаку, Енергодарі, Бердянську, Пологах, Мелітополі та Запоріжжі. Перевірялася наявність рішень виконавчих комітетів міських адміністрацій на офіційних сайтах цих органів, також здійснені виїзди за вказаними у цих документах адресами.

З 13 локацій, вказаних у розпорядженні №179 міського голови Бердянська, не зафіксовані дошки оголошень та стенди на автобусних зупинках мікрорайону Колонія-Макорти за вулицями Мічуріна та Руднєвої. Визначення цих об'єктів ускладнює те, що вказані локації не обладнані зупинковими комплексами.

В додатку до рішення №194 виконавчого комітету Запорізької міської ради вказано 32 локації у 7 районах міста. За даними моніторингу, облаштовані місця для агітації не виявлені за адресами: бульвар Центральний, 3а, бульвар Шевченка 25, на території Дослідної станції. Згідно з вказаною адресою «Наукове містечко 66», складно ідентифікувати будинок із таким номером.

Крім того, виборці можуть стикнутися зі складнощами, щоб знайти стенд на ринку Ювілейному. Ззовні будівля не обладнана стендом, саме ж приміщення зачиняється після 17:00 вечора.

З переліку адрес, наданих для публічного доступу у рішенні № 116 виконавчого комітету Мелітопольської міської ради, за всіма 15-ма вказаними пунктами розташовані дошки оголошень, або стенди.

Виконавчий комітет Енергодарської міської ради прийняв рішення про визначення місць для агітації, однак за вказаними адресою ОПОРА не зафіксувала у наявності стенди та дошки оголошень.

Відповідні рішення не виявлені на сайтах Токмаківської, Оріхівської та Пологівської міських адміністрацій. Із запитом надати ці документи до відповідальних осіб звернувся Громадський омбудсмен ОПОРИ із захисту виборчих прав у Запорізькій області Максим Бабак.

«Ми вбачаємо, що деякі органи місцевого самоврядування не дотрималися вимог у відведенні та облаштуванні місць для проведення агітації кандидатів у народні депутати, тому звернулися до них із роз'ясненнями, адже важливо, щоб на самому старті виборчої компанії цей процес відповідав чинному законодавству Україні», - коментує своє рішення омбудсмен.

Загальна особливість стендів у районах — наявність стихійної реклами, що порушує правила благоустрою та відсутність маркованих підписів, що тут розміщається передвиборча агітація. Також серед локацій на зупинках під площу для розміщення матеріалів відводяться безпосередньо внутрішні стіни призупинкового комплексу без застосування інших поверхонь, що також може суперечити типовим нормам благоустрою.

ОПОРА нагадує, що відповідно до частин 12 та 13 статті 107 Закону України «Про вибори народних депутатів України» місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування не пізніш як на наступний день після опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України або рішення Центральної виборчої комісії про призначення виборів відводять місця у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборної агітації. А  не пізніш як на другий день після опублікування Указу, вони обладнують стенди, дошки оголошень у цих відведених місцях.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)