У місті Рубіжному Луганської області представники ОПОРИ зафіксували проведення інтерв’юерами з числа місцевих мешканців соціологічного дослідження політичного характеру.

Зокрема, опитування здійснюють особи, які представляються волонтерами благодійної організації «Луганський обласний благодійний фонд «Луганщина – наш край». Цей фонд надає мешканцям області безкоштовну благодійну допомогу у вигляді цукрових продуктових наборів з маркуванням «Мир нашому краю. Вельможный С.А. Команда Сергея Шахова. Сахар 5 кг».

Соціологічний «зріз» здійснюється за анкетою, яка складається з 5 питань та має логотип «Луганщина. Наш край». Окрім типових для стандартного соцдослідження питань щодо віку та статі респондентів, загальної оцінки політичної ситуації, намірів брати участь у голосуванні на парламентських виборах, у анкеті присутній електоральний елемент. Зокрема, це питання № 5 «Если бы в ближайшее воскресенье проходили выборы в Верховную Раду, то за какую политическую силу вы бы проголосовали?». В якості можливої відповіді надається  перелік із 24 політичних сил та власний варіант. При цьому, звертають увагу на себе можливі помилки у «матчастині» соціологічного опитування: лідером «Опозиційного блоку» вказано Юрія Бойка, Аграрної партії України – Віталія Скоцика, а також назви партструктур без урахування нещодавно проведеного «ребрендінгу». Так, у анкеті присутній «Блок Петра Порошенка «Солідарність» (на даний час - «Європейська солідарність»), «Національний корпус «Азов» (на даний час – «Національний корпус»), не враховані заяви щодо «спільного походу на вибори» політичних партій «Батьківщина» та «Основа» тощо.

На питання щодо «замовника» проведення анкетування, інтерв’юер повідомив, що це  Луганський обласний благодійний фонд «Луганщина – наш край». Згідно з відкритими даними, зазначена благодійна організація зареєстрована у Сєвєродонецьку Луганської області, її очолює Серебреннікова Олена Олександрівна. Остання, за дослідженням громадського руху «Чесно», була можливою технічною кандидаткою у народні депутати України, яка висувалася у 114 одномандатному виборчому окрузі в інтересах Сергія Шахова.

Представникам ОПОРИ не вдалося зв’язатися з представниками Фонду за вказаними контактами.

Нагадаємо, що ОПОРА у травні вже зафіксувала випадки безкоштовної роздачі цукру від імені нородного депутата Сергія Шахова та його команди.

Крім того, у Рубіжному з початку червня також фіксується поява «іменних» білбордів «Діти – наше майбутнє», виконаних у стилістиці «Нашого краю» від одного з членів «команди Сергія Шахова», його помічника-консультанта Сергія Вельможного.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що передвиборна  агітація розпочинається кандидатом у депутати з дня, наступного за днем прийняття  виборчою комісією рішення про реєстрацію кандидатів у депутати і закінчується о 24 годині останньої п’ятниці перед днем голосування (ч. 1 - 2  ст. 70 Закону України «Про вибори народних депутатів України»).

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будутьнабагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт|Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)