На перших засіданнях окружних виборчих комісій округів № 127-132 були відсутні 26 членів ОВК. Більшість із них не з’явились на засідання, тому що є іногородніми, повідомляють спостерігачі ОПОРИ.

На першому засіданні ОВК № 127 були присутні 12 із 18 членів ОВК. Зі слів голови ОВК Ірини Домарацької, представниця Ліберальної партії України Ольга Самсоненко відмовилась приймати присягу, а з Олександром Васютою від політичної партії «Правий сектор» не змогли зв’язатись. Ще четверо обіцяли прийти, але не з’явились: Сергій Ковальков від політичної партії «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», Світлана Рябченко від політичної партії «Сила Людей», Ольга Усова від партії «Солідарність жінок України», Ольга Шмакова  (партія «Нова Політика»).

Перше засідання окружної виборчої комісії № 128 відвідали 15 із 18 зареєстрованих членів ОВК. Голова комісії від ВО «Батьківщина» Михайло Станковський обіцяв бути, але в останній момент повідомив, що перебуває у відрядженні. В’ячеслав  Руденко від Української партії «Зелена планета» мешкає в Києві, а Олександр Шуманський, представник «Інтернет партії України», проживає в Одесі.

Участь у першому засіданні окружної виборчої комісії №129 взяли 13 із 18 членів. Як пояснила спостерігачу ОПОРИ голова ОВК Євгенія Антипова, причини неявки інших п’яти членів ОВК були різними: з кимось із членів ОВК не змогли зв’язатись, а хтось є немісцевим. Зокрема до складу ОВК №129 ввійшли двоє мешканців Києва: секретар комісії Оксана Клименко (від Української партії «Зелена планета») та член комісії Віктор Чесний (від Ліберальної партії України).    

На першому засіданні ОВК № 130 були присутні 13 із 18 членів ОВК. Як повідомила голова ОВК Лілія Гончаренко, п’ять членів ОВК із тих чи інших причин не змогли прийти на засідання. Так, Катерина Грач від політичної партії «Інтернет партія України» була в лікарні, Аліна Бєланенко від політичної партії «Конгрес Українських Націоналістів» на момент проведення засідання знаходилась в Одесі, Ілля Шевченко від політичної партії «Громадянська позиція» перебував в іншому місті, Сергій Фініковський від політичної партії «Солідарність жінок України» не зміг прийти за сімейними обставинами, Сергій Авдєєнко від політичної партії «Нова Політика» не прийшов із невідомих причин.

Із 18 членів окружної виборчої комісії  №131 на першому засіданні були присутні 14 осіб. Серед відсутніх – четверо членів ОВК, які мешкають в іншому місті (троє – в м. Первомайськ, один – у м. Черкаси). Так, не з’явився на засідання Михайло Швець  – представник від партії «Сила і Честь», який мешкає у м. Первомайськ; Олена Сабліна – представниця від політичної партії «Сила Людей», мешканка м. Первомайськ; Інна Грибенко – представниця від політичної партії «Нова політика», мешканка м. Первомайськ; Дмитро Крайовий – представник від Української партії «Зелена планета», який мешкає в м. Черкаси.

Перше засідання окружної виборчої комісії №132 відвідали 15 членів ОВК. Так, заступник голови комісії Денис Абубакіров (партія «Громадянська позиція») взагалі відмовився працювати в комісії. Ще двоє осіб мешкають в інших містах: Віра Губренко (Українська партія «Зелена планета») − в Києві, а Вікторія Старченко («Інтернет партія України») – в Одесі.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)