Відповідно до календарного плану проведення виборів всі окружні виборчі комісії Дніпропетровської області провели перші засідання та набули повноважень. Спостерігачі ОПОРИ відвідали засідання в Царичанці, Криничках та Дніпрі.

За словами координатора спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Дніпропетровській області наразі всі окружні комісії утворені та провели перші засідання.

«Таким чином, можна говорити, що виборчий процес в області офіційно розпочався», - сказав він.

3 червня 2019 року спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА відвідали перше засідання в окружній виборчій комісії №34 (Центр: селище міського типу Царичанка. ОВО включає: міста Вільногірськ, Жовті Води, Верхньодніпровський, П’ятихатський, Царичанський райони). З 18 членів комісії, яких затвердила Центральна виборча комісія на засіданні, були присутніми 13. Члени комісії склали присягу, розподілили обов’язки членів ОВК, розподілили посади та чисельність залучених працівників комісії та інше.

Голова окружної виборчої комісії №34 за поданням від Ліберальної партії України Андрій Стукало на першому засіданні комісії був відсутнім. Присутні члени комісії повідомили спостерігачу ОПОРИ, що за їхніми даними, Стукало зареєстрований в м. Херсон. Тож, засідання проводила заступниця голови комісії Любов Каніболоцька. Секретарка комісії за поданням ВО «Батьківщина» Валентина Шепетя під час другого туру виборів президента України 31 березня 2019 року була членкинею комісії №34 за поданням кандидата на пост президента України Володимира Зеленського.

В окружній виборчій комісії №40 (Центр: селище міського типу Кринички. ОВО включає: місто Марганець, частина Заводського району міста Кам’янське (виборчі дільниці № 121022 – 121027, 121029, 121031 –121035, 121039, 121044, 121045), Криничанський, Солонянський, Томаківський райони) присягу склали 12 з 18 членів комісії. Секретарка комісії за поданням політичної партії «5.10» Ольга Удовіна була відсутня. Як стало відомо спостерігачам ОПОРИ, голова комісії Олег Самко за поданням ПП «Україна майбутнього» та заступник голови комісії Сергій Березін за поданням ПП «Єдина родина» під час другого туру виборів Президента України 31 березня 2019 року працювали членами комісії в ОВК №40 за поданням кандидата на пост президента України Володимира Зеленського.

В Дніпрі перше засідання ОВК №27 (Центр: місто Дніпро, Соборний район. ОВО включає: Соборний район, частина Самарського району (виборчі дільниці № 121464 – 121466, 121480), частина Центрального району (виборчі дільниці № 121299 – 121309, 121316, 121317) міста Дніпра) проходило без присутності голови комісії Наталії Ненахової за квотою Інтернет партії України. Інші 17 з 18 членів комісії з’явились в повному складі. Члени ОВК №28 (Центр: місто Дніпро, Новокодацький район. ОВО включає: Новокодацький район, частина Амур-Нижньодніпровського району (виборчі дільниці № 121059 – 121062) міста Дніпра) складали присягу вдесятьох. Відсутніми на засіданні були голова комісії від ПП «Нова політика» та секретар за квотою від партії «Відродження», але це не завадило членам комісії звернулися до органів місцевого самоврядування щодо забезпечення матеріально-технічним обладнанням, визначити граничну чисельність залучених працівників (10 осіб) та членів комісії на платній основі, затвердити графік роботи та чергування.

Відповідно до статті 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України» «Повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 цього Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)