На позачергових виборах народних депутатів у 9 округах області працюватиме 162 члени ОВК. Найбільше – за поданням Радикальної партії Олега Ляшка. Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА на Київщині.

Центральна виборча комісія визначила склад окружних комісій, які працюватимуть на парламентських виборах. Загалом, кандидатури на членів комісії подало 25 партій. На Київщині найбільше членів ОВК від Радикальної партії Олега Ляшка –  16 членів комісій. Крім цього, по 15 членів ОВК в округах області працюватиме від «БПП «Солідарність» та ВО «Батьківщина», а по 13 членів комісій за поданням «Об’єднання «Самопоміч» і «Народного фронту». Найменше ж членів комісій, по 2, у Громадянської позиції та «України майбутнього».

Якщо говорити про керівний склад окружних виборчих комісій, то найбільше посад у ВО «Батьківщини». Члени комісій за поданням цієї партії, обіймають посади голів ОВК у 92 та 95 округах, а також заступника голови комісії в 98 окрузі. Загалом, керівні посади – голова, заступник та секретар комісії у складі дев'яти ОВК Київської області – отримали політичні партії: «Конгрес українських націоналістів», ВО «Свобода», «Єдина країна», політична партія «Правий Сектор», Партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна», «Нова Політика», ВО «Батьківщина», «Громадянська позиція», «5.10», «Інтернет партії України», Радикальної партії Олега Ляшка, Партії Зелених України, «БПП «Солідарність», «Народний Фронт», Ліберальна партія України, «Сила і Честь», Партія «Відродження», Партія «Солідарність жінок України», «Самопоміч», «Всеукраїнське політичне об'єднання «Єдина родина», українська партія «Зелена планета» та всеукраїнське аграрне об'єднання «Заступ».

Між тим, 8 осіб з керівного складу окружних виборчих комісій, які працюватимуть на парламентських виборах, мали попередній досвід роботи на виборах президента України 2019. Зокрема, якщо дивитись у розрізі виборчих округів, то заступник голови комісії 90 ОВО Максим Запаскін під час виборів президента працював за поданням Руслана Кошулинського. У 91 ОВО заступник голови Наталія Диришпол, мала досвід роботи в окружній виборчій комісії за поданням Олександра Вілкула. Голова виборчої комісії 92 ОВО Володимир Коваль протягом президентської виборчої кампанії працював від Сергія Носенка. У 93 ОВО заступник голови комісії Людмила Шелудько, мала досвід роботи під час виборів президента України і в першому, і в другому турі, за поданням Руслана Ригованова та Петра Порошенка, відповідно. Щодо досвіду роботи керівного складу комісії 94 ОВО, то голова ОВК Оксана Бондаренко під час виборів президента працювала в ОВК за поданням Володимира Петрова, а під час другого туру –  від Петра Порошенка. Разом з тим, представники керівного складу виборчих комісій 95 та 96 округів, досвіду роботи у комісії під час президентських виборів цьогоріч не мали. У 97 ОВО під час попередньої виборчої кампанії з керівного складу працювали і голова комісії, і секретар. Голова, Людмила Федченко під час другого туру виборів Президента працювала в окружній виборчій комісії за поданням Володимира Зеленського. А секретар комісії Олена Слободяник мала досвід роботи в ОВК у першому турі за поданням Юрія Тимошенка, у другому –  Петра Порошенка. Стосовно 98 ОВО голова комісії Оксана Борщик протягом виборів президента працювала в окружній комісії за поданням Олега Ляшка, а в другому турі – від Володимира Зеленського.

Відповідно до ч. 2 ст. 107  ЗУ «Про вибори народних депутатів України» окружні виборчі комісії утворюються не пізніш як за п’ятдесят днів до дня голосування за поданнями суб’єктів внесення подання, визначених п. 1 ч. 2 ст. 27 цього Закону (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), а також партій - суб’єктів виборчого процесу, кандидатів у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів (не більш як по одній кандидатурі до складу кожної окружної виборчої комісії), що вносяться до Центральної виборчої комісії не пізніш як за п’ятдесят три дні до дня голосування у порядку, встановленому ст. 27 Закону. Повноваження комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, , на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення, про що йдеться у ч. 1 ст. 31 Закону.

На Київщині протягом парламентських виборів працюватимуть 162 члени окружних виборчих комісій від 25 політичних партій
 
Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.