У складі окружних виборчих комісій №127-132 Миколаївської області найбільше представництво має партія «Нова політика», найменше – партія «Об’єднання «Самопоміч». Про це повідомляють представники Громадянської мережі ОПОРА на Миколаївщині.

Усього до складу окружних комісій Миколаївщини було подано кандидатури від 30 суб’єктів подань. Із них у повному обсязі надійшли подання від шести партій, які мають свої фракції у поточному скликанні Верховної Ради: Радикальної партії Олега Ляшка, ВО «Батьківщина», «Народний фронт», «Об’єднання «Самопоміч», «БПП «Солідарність» та Опозиційний блок. Найбільше представництво в ОВК мають такі політичні сили:  «Нова політика» – п’ять членів комісії; ВО «Батьківщина», Радикальна партія, Громадянська позиція, Українська партія «Зелена планета», Конгрес Українських Націоналістів – по чотири члени комісії.  По три члени комісії в ОВК мають 12 партій («Відродження», «Народний фронт», політична партія «Правий сектор», «Єдина країна», «Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ», «Сила Людей» та інші), по два представники ввели до складу ОВК №127-132  п’ять партій («БПП «Солідарність», «Ліберальна партія», «Солідарність жінок України», партія Сергія Тігіпка «Сильна Україна» та «Партія зелених»). Окрім того, до складу окружних виборчих комісій Миколаївщини увійшов один представник партії «Об’єднання «Самопоміч» (ОВК №130).

Також ОПОРА проаналізувала досвід роботи представників партій, які увійшли до керівного складу ОВК №127-132.

Так, на 127 окрузі досвід такої роботи має голова ОВК Ірина Домарацька. Вона була членом даної окружної виборчої комісії на виборах Президента у 2019 році, членом Миколаївської міської виборчої комісії на місцевих виборах 2015 року, секретарем ОВК №132 на позачергових виборах Президента в 2014 році. Інформації про досвід роботи заступника голови Наталі Іосипової та секретаря Тетяни Кирієнко не знайдено.  

На 128 окрузі секретар ОВК Наталя Зажирко має досвід роботи членом даної ОВК під час виборів президента України в 2019 році. Інформації про досвід такої роботи голови Михайла Станковського та заступника Крістіни Стрельченко не знайдено.

У свою чергу, голова окружної виборчої комісії №129 Євгенія Антипова була членом даної ОВК на цьогорічних президентських виборах. Інформації про досвід аналогічної роботи заступника голови Валентини Сердцової та секретаря Оксани Клименко не знайдено.

Голова окружної виборчої комісії №130 Лілія Гончаренко має досвід роботи членом даної ОВК на виборах президента в 2019 році, членом ОВК №130 на позачергових виборах до Верховної Ради в  2014 році. А заступник голови окружної виборчої комісії Федір Барбалат був головою даної ОВК на виборах президента в 2019 році. Інформації про аналогічний досвід секретаря ОВК Олександра Васильєва не знайдено.

На 131 окрузі досвід роботи в ОВК має заступник голови Олександр Кіценко. Він працював головою даної комісії на виборах президента в 2019 році, головою Вознесенської міської виборчої комісії на місцевих виборах 2015 року, головою ОВК №133 на позачергових виборах президента в 2014 році, членом ОВК №131 на позачергових виборах Верховної Ради в 2014 році.  А секретар ОВК Тамара Козубняк була членом даної ОВК на виборах президента в 2019 році.  Інформації про аналогічний досвід голови ОВК Ольги Бушуєвої не знайдено.

На окрузі №132 голова ОВК Віктор Можаєв має досвід роботи головою комісії на місцевих виборах у 2015 році, членом комісії на позачергових виборах народних депутатів у 2014 році. Заступник голови ОВК Денис Абубакіров був головою ОВК №132 на виборах президента в 2019 році. Про досвід роботи в ОВК секретаря комісії Валентини Целіщевої інформації не знайдено.

31 травня Центральна виборча комісія своєю постановою утворила 199 окружних виборчих комісій у максимальному складі 18 осіб. Відповідно до частини 3 статті 31 Закону України «Про вибори народних депутатів України» повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 даного Закону, на її першому засіданні, яке проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.