Сьогодні, в день голосування на проміжних виборах народного депутата в окрузі №197, у соціальних мережах поширюється інформація щодо можливого координованого голосування, що може свідчити про ймовірний підкуп виборців. Зокрема, спостерігачі від кандидатів, які балотуються на виборах, публікують інформацію про те, що вони фіксують групи людей, які мають списки виборців, а також факти ймовірного підвезення. ОПОРА зв'язалася з особою, яка фігурує у списках та є зареєстрованою спостерігачкою від громадської організації. Особа, з якою говорили представники ОПОРИ, відповідала вкрай агресивно і не давала чіткої відповіді на жодне питання.

Наприклад, на Facebook-сторінці представника «Національного корпусу» Костянтина Мірошніченка повідомлялося наступне: «Зафіксували факт підвозу та ймовірного підкупу виборців. 2 особи від провладного кандидата зі списками в руках. Навіть не ховаючись, підвозять, відмічають тих, хто вже проголосував за потрібного кандидата від “зелених”. У списках — особиста інформація, номери телефонів, адреси виборців. Викликали поліцію, склали акт».

Громадянська мережа ОПОРА вирішила перевірити один із номерів, зазначений в опублікованих списках. Варто зазначити, що особа, чиє ім’я вказане у списках та з якою говорили представники ОПОРИ, є на сайті ЦВК як зареєстрована спостерігачка від громадської організації.

Особа, з якою говорили представники ОПОРИ, відповідала вкрай агресивно і не давала чіткої відповіді на жодне питання.

ОПОРА: "Ми хотіли би взяти коментар щодо інформації, яка оприлюднена в соціальній мережі Фейсбук..."

Особа 1: "Що-що? Який коментар?"

ОПОРА: "Скажіть, будь ласка, чи займаєтеся Ви виборами?"

Особа 1: "Я повинна перед Вами отчитуваться?"

ОПОРА: "Ми хотіли взяти Ваш коментар, чому Ваші дані оприлюднені? Як Ви сприймаєте цей факт?"

Особа 1: "Які мої дані оприлюднені?"

ОПОРА: "Один із кандидатів в 197 окрузі оприлюднив список, там є Ви як волонтер."

Особа 1: "Що я зробила таке?"

ОПОРА: "Хотіли спитати, як Ви сприймаєте факт, що осіб, імена яких оприлюднені, звинувачують у підкупу виборців?"

Особа 1: "А яке відношення я маю? Ви що так будеть обманювати, обгворювати?! Ви що чудите?! Я — людина похилого віку, пенсіонер. Що Ви від мене хочете?"

ОПОРА: "А Ви спостерігаєте за виборами? Ми хочемо ..."

Особа 1: "Я що маю перед Вами одчитуатися? ... Ви хто такий? Прокуратура? Міліція? Хто Ви такий? ... Всьо! До свідання. Нєхєр мені дзвонити!"

На цьому розмова завершилася.

Нагадаємо, що під час виборчої кампанії вже повідомляли про ймовірні схеми підкупу.

ОПОРА нагадує, що контрольоване голосування може бути ознакою організованого на дільниці підкупу виборців. Відповідно до частин 1-2 ст. 160 Кримінального кодексу України встановлено кримінальну відповідальність за прийняття пропозиції, обіцянки або одержання виборцем, учасником референдуму, членом виборчої комісії або комісії з референдуму, офіційним спостерігачем для себе чи третьої особи неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних з безпосередньою реалізацією ним своїх виборчих прав, прав на участь у референдумі, а також за пропозицію, обіцянку або надання виборцю чи учаснику референдуму, кандидату, члену виборчої комісії або комісії з референдуму неправомірної вигоди за вчинення або невчинення будь-яких дій, пов’язаних із безпосередньою реалізацією ним свого виборчого права, права на участь у референдумі.