В окрузі № 197 на проміжних виборах народного депутата спостерігається досить високий рівень змагальності. Станом на кінець вересня агітаційна кампанія вже набула інтенсивного та виразного характеру. Спостерігачі ОПОРИ зафіксували активність 8 кандидатів, частина з яких вдавалася до матеріального стимулювання виборців або розміщувала друковані агітаційні матеріали без необхідних відомостей.

У виборчому окрузі №197 зареєстровано 26 кандидатів. 18 зареєстрованих кандидатів висунуті політичними партіями, вісім балотуються шляхом самовисування.

Для восьми кандидатів перший місяць виборчого процесу характеризувався інтенсивною діяльністю. Ними стали: Віталій Войцехівський («Слуга народу»), Владислав Голуб (самовисування), Сергій Василюк («Народовладдя»), Андрій Іллєнко (ВО «Свобода»), Роман Сущенко («Європейська Солідарність»), Дмитро Кухарчук («Національний корпус»), Юлія Гершун (самовисування) та Іван Степанець (самовисування). Більшість з них розпочала свої кампанії дочасно, ще влітку, зокрема Віталій Войцехівський («Слуга народ»), Владислав Голуб, Сергій Василюк, Андрій Іллєнко та Роман Сущенко. Крім цього, було зареєстровано ще 18 кандидатів, проте агітаційної активності вони не проявляли.

Ці вибори не стали виключенням у застосуванні технології «двійників» і на кінець вересня округ №197 має кандидата Віталія Войцехівського (самовисування), який змінив своє ім’я та прізвище за шість днів до подачі документів та має ідентичні ПІБ із впізнаваним кандидатом Віталієм Войцехівським («Слуга народу»). Також ЦВК зареєструвала двох кандидатів із прізвищем Голуб (самовисуванці), при цьому на Черкащині вже зареєстрований кандидат Владислав Голуб (самовисування).

У вересні кандидати вдавалися до різних форм публічної активності. Втім, домінуючою є пряма комунікація з виборцями, яка проявляється в зустрічах з виборцями, участі та організації публічних заходів, відкритті інфраструктурних об’єктів, виборчій благодійності.

Перший місяць виборчого процесу відзначився залученням до агітаційної діяльності народних депутатів, лідерів політичних партій, музичних гуртів. Так, низку заходів на Черкащині разом з кандидатом Романом Сущенко відвідав народний депутат Петро Порошенко, який неодноразово закликав підтримати кандидата. На користь Віталія Войцехівського («Слуга народу») залучалась народна депутатка Роксолана Підласа, яка разом з кандидатом зустрічалась із підприємцями на ринку в Каневі. Лідер «Національного Корпусу» Андрій Білецький виступав під стінами Черкаської ОДА, де відбулась акція протесту проти переслідування владою ветеранів російсько-української війни, насамперед щодо ув’язнення Дмитра Кухарчука, кандидата від партії по 197-му округу. Дмитро Кухарчук був ув’язнений у кінці літа за підозрою в хуліганських діях під Офісом Президента 14 серпня. На Черкащині кандидат від ВО «Свобода» Андрій Іллєнко організував населеними пунктами округу концертний тур гурту «Ромакс».

Частина кандидатів, а саме Владислав Голуб, Юлія Гершун, Іван Степанець тривалий час здійснювали передвиборчу благодійність у статусі не зареєстрованих суб’єктів, що давало змогу уникати відповідальності. Проте спостерігачі ОПОРИ фіксують епізоди, які мають ознаки підкупу виборців і повинні отримати належну реакцію з боку правоохоронних органів. Це стосується також інформації на сайті Бобрицької громади, де було зазначено про подарунок інвалідної коляски місцевій родині з боку кандидата Віталія Войцехівського («Слуга народу»).

Цей же кандидат найбільш представлений у різних сегментах передвиборчої агітації. Віталій Войцехівський має досить багато зовнішньої реклами, активно відвідує офіційні свята днів міст і днів сіл на окрузі, де виступає зі сцени та спілкується з мешканцями, про що додатково звітується роликами в соціальних мережах. Спостерігачі ОПОРИ відзначають, що кандидат не пропускає практично жодного подібного заходу, а в місцях його присутності, зазвичай роздають надувні кульки зеленого кольору із написом «Слуга Народу. Команда Войцехівського». Як міський голова Золотоноші також здійснює публічну активність. 10 вересня разом із очільником Черкаської ОДА Олександром Скічком відкривав спортивне поле з легкоатлетичними доріжками у Золотоніській спеціалізованій школі. За підтримки Віталія Войцехівського на Золотоніщині реалізують проєкт повернення листів, які надсилали місцеві мешканці, примусово вивезені до Німеччини, до родичів адресатів, про що з'являлась джинса та політична реклама в місцевих ЗМІ. ОПОРА наголошує, що участь у перегонах представників влади, які довільно трактують вимоги законодавства щодо заборони агітації під час виконання посадових обов’язків, має додаткові ризики з точки зору порушення стандартів.

У вересні на користь Владислава Голуба (самовисування) продовжила працювати громадська організація «Разом ми потужна сила» та два Культурно-освітні центри, які були створені влітку. Центри організовують ретро-вечірки та проводять різноманітні навчальні курси. Також на власній сторінці у Facebook Владислава Голуба та на сторінці ГО розповідається про ініціативу зі встановлення відеокамер спостереження у школах населених пунктів округу, що також було висвітлено у сюжеті місцевого телеканалу «Вікка». До кампанії кандидата залучаються агітатори, які на масових заходах роздають брендовані надувні кульки. Кандидат публікує ролики у Facebook та YouTube, в яких висвітлюється його робота за каденції нардепом попереднього скликання, зокрема акцентується увага на проєктах, реалізованих за кошти субвенцій, виділених на округ.

Помітну виборчу кампанію веде висуванець партії «Європейська Солідарність» Роман Сущенко, який активно зустрічається з виборцями на окрузі, про що завжди вичерпно звітує на своїй сторінці у Facebook. Кандидат представлений зовнішньою рекламою на території округу, з'являвся в ефірі національного телеканалу «Прямий», власником якого є Петро Порошенко.

Андрій Іллєнко (ВО «Свобода») активно проводить зустрічі з виборцями та роздає агітаційну газету із наметів у людних місцях округу. Кандидат організував тур гурту Romax населеними пунктами округу, який концертує майже щодня.

Кандидат у народні депутати Сергій Василюк («Народовладдя») має меншу агітаційну активність. Василюк більше уваги приділяє концертній діяльності, як фронтмен групи «Тінь Сонця». Агітує особисто з партійних наметів у людних місцях на окрузі або агітують представники партії кандидата, зокрема очільник партії, колишній нардеп Юрій Левченко.

Кандидатом у народні депутати від політичної партії «Національний корпус» мав стати член Черкаського осередку партії Ігор Зайчук. Втім, після ув’язнення Олега Довбиша та Дмитра Кухарчука за підозрою у хуліганських діях під Офісом Президента 14 серпня, партія висунула кандидатом Дмитра Кухарчука. У вересні в Чекасах вдбулося кілька акцій протесту, на одній з яких виступав лідер «Національного корпусу» Андрій Білецький.

У статусі потенційного кандидата до 1 жовтня перебував громадський діяч Іван Степанець. Протягом вересня активно відвідує публічні заходи, звітує в соціальних мережах про забезпечення засобами індивідуального захисту різноманітних закладів у населених пунктах округу від ГО «Центр допомоги армії». Відповідно до публічних даних благодійна організація з такою назвою існувала з 2014 року, припинила свою діяльність в 2017 році, однак вже в 2019 році в Черкасах було зареєстровано громадську організацію під назвою «ЦЕНТР ДОПОМОГИ АРМІЇ, ВЕТЕРАНАМ ТА ЇХНІМ РОДИНАМ».

Так само до 1 жовтня в статусі потенційної кандидатки проводила свою активність Юлія Гершун. Як голова благодійної організації «Благодійний фонд Юлії Гершун «Розвиток обдарованих дітей» вона надала сертифікат на 25 тисяч гривень для переможця VІ-го Канівського міжнародного кінофестивалю. Вітала громади Григорівка, Келеберда, Геронимівка, Яблунів із днем села, де організовувала безкоштовний батут для дітей.

Традиційним порушенням на початковому етапі офіційного виборчого процесу було розміщення друкованих агітаційних матеріалів на носіях зовнішньої реклами без необхідних відомостей про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Незаконна агітація була розповсюджена на користь Владислава Голуба (самовисування), Романа Сущенка («Європейська Солідарність»).

Загалом у вересні виборча кампанія не супроводжувалася резонансними і систематичними конфліктами, силовими протистояннями або чорним піаром, а випадки таких зловживань були поодинокими. Зокрема, були зіпсовані білборди кандидатів Владислава Голуба (самовисування) та Віталія Войцехівського («Слуга народу»). Але характер таких подій не мав системного характеру.

За оцінками ОПОРИ, матеріально-організаційне забезпечення процесу адміністрування виборів відбувається на належному рівні. Органи адміністрування виборів виконують усі вимоги виборчого законодавства та не допускали критичних порушень. Органи місцевого самоврядування забезпечили окружні комісії матеріально-технічним оснащенням у достатньому для виконання поточної роботи об’ємі.

Звіт ОПОРИ за результатом спостереження першого місяця виборчого процесу на проміжних виборах народних депутатів в ОВО №184 та №197

Громадянська мережа ОПОРА отримала дозвіл ЦВК на проведення громадського спостереження за проміжними виборами та оголосила набір спостерігачів, які спостерігатимуть на виборчих дільницях 197 виборчого округу в день голосування. Для того, щоб приєднатися до команди спостерігачів,  залишайте свою заявку за посиланням: https://forms.gle/QzUPt5vLWwv3GGyv7