Центральна виборча комісія встановила результати виборів на окрузі №87 та визнала кандидата від партії «Слуга народу» Василя Вірастюка обраним народним депутатом України. Згідно з протоколом Комісії він набрав 15 536 голосів виборців.

Відповідне рішення прийнято 22 квітня під час засідання ЦВК.

Як зазначив член Комісії Андрій Гевко, 5 квітня ЦВК отримала протокол окружної виборчої комісії, який в подальшому був відправлений на уточнення. 15 квітня Комісія отримала уточнений протокол про підсумки голосування на цих виборах.

«Крім того, відбувався розгляд судових справ у Івано-Франківському окружному адміністративному суді та Восьмому апеляційному адміністративному суді м. Львова. Також до Комісії надійшли звернення від виборців Микуличина та Яремче по трьох дільницях 261027, 261029 та 261030, а також довіреної особи Олександра Шевченка Сергія Лукача щодо дій окружної виборчої комісії округу №87 під час встановлення результатів виборів. Але ці питання правомірності дій ОВК були предметом судового розгляду і сьогодні надійшла інформація від Восьмого апеляційного адміністративного суду м. Львова, що усі справи розглянуті і винесені рішення, які набрали законної сили», – сказав Андрій Гевко.

Представник Олександра Шевченка Анатолій Попов звернувся до ЦВК з проханням повернути окружній виборчій комісії протокол на уточнення, щоб були враховані відомості протоколів 6 дільниць, де під час перерахунку голосів було виявлено меншу кількість бюлетенів за Олександра Шевченка, ніж у протоколах ДВК.

«У рішенні Верховного Суду від 21 квітня говориться про те, що Центральна виборча комісія при встановленні результатів виборів не займається механічним перенесенням результатів з протоколу про підсумки, вона вивчає обставини, при яких було здійснено голосування. При тому, що на 6 дільницях при повторному підрахунку голосів, є рішення судів, що цей підрахунок відбувався незаконно, було встановлено, що кількість голосів, яка подана за одного з кандидатів не може відповідати тій кількості, яка була прорахована і підтверджена документально на дільничних виборчих комісіях. Фактично окружна виборча комісія нічого не зробила, щоб вияснити чому так відбулось на цих 6 дільницях. І підрахунок, який відбувається, свідчить, що будуть змінені результати, якщо взяти до уваги дійсні протоколи, які виявлять дійсне волевиявлення», сказав він.

Голова Центральної виборчої комісії Олег Діденко зазначив, що ЦВК не діє механічно в даній ситуації, Комісія опрацьовувала отримані матеріали від ОВК та вивчала рішення судів.

«Коли ми приймали другий раз протокол про підсумки голосування від окружної виборчої комісії, у членів ЦВК виникало багато питань, фактично усі відповіді на питання було надано судом. Ми виходили з того, що Центральна виборча комісія, як і всі державні органи, зобов’язана виконувати рішення судів», сказав Олег Діденко.

Він додав, що ці вибори стали прикладом, чому варто відмовлятись від мажоритарної системи та запроваджувати ту, яка менш вразлива до порушень.

ЦВК склала протокол про результати виборів. Василь Вірастюк отримав 15 536 голосів виборців, Олександр Шевченко – 15 114 голосів.

Голоси інших кандидатів розподілились наступним чином:

  • Руслан Кошулинський – 14 311 голосів
  • Юрій Голіней – 3 003
  • Михайло Ноняк – 1 464
  • Олександр Леонідович Шевченко (1974 р.н) – 387
  • Олександр Петрович Шевченко – 146
  • Сергій Сивачук – 93
  • Марія Жолоб – 32
  • Іван Макар – 28
  • Руслан Дереворіз – 22
  • Руслан Зозуля – 17
  • Юрій Юрченко – 17
  • Йосип Резеш – 11

Протокол про результати виборів підписали 16 членів ЦВК, двоє членів комісії підписали протокол з окремою думкою.

Крім того, ЦВК звернулась до Національної поліції щодо перевірки фактів зникнення бюлетенів на 6 виборчих дільницях, які могли бути знищені, а отже є наявність фактів вчинення кримінального порушення згідно зі статтею 158-2 Кримінального кодексу України.

Фото на головній архівне