Є дуже багато свідчень, що разом з ВІЛ/СНІД у нас стрімко поширюється ще одна епідемія. Вона забирає у людину печінку, визнана глобальною небезпекою і називається гепатит В або С.

Гепатит С - www.new-day.com.ua„Я не знаю як я захворів“

На цю тему нас наштовхнуло попереднє розслідування про інфікованість крові, що переливається в Україні. Тоді ми встановили, що керівники Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Громашевського (головного науково-медичного закладу по інфекціях) мають комерційні інтереси у компанії, що постачає тести для перевірки крові.

„Без прийняття невідкладних заходів у найближчі 10-20 років, смертність від гепатиту С та його наслідків збільшиться у 2-3 рази і значно перевищить цей показник при ВІЛ-інфеції і СНІДі.“
Всесвітня організація охорони здоров’я, 2002

Клінічне відділення цього Інституту – старовинний будинок, схожий на церкву. Стоїть на території Києво-Печерської лаври. Людей, що туди потрапляють, об’єднує одне – вони всі уявлення не мають, як захворіли.

Підступність гепатиту, особливо гепатиту С – він протікає без симптомів. До відмови печінки.

Тарас з Хмельницької області, молодий рудий худорлявий телемайстер лежить з крапельницею у лівій руці. Минулого року, упевнений, що абсолютно здоровий, прийшов здати кров для хворої племінниці. Виявили гепатити В та С. Вже уражена печінка.

Сергію 55 років. Інтелігентний, веселий ґазда. „У мене піднявся цукор у крові, я вирішив зробити діагностику. Для себе просто. Отак я дізнався, що в мене гепатит В“, - притискає ваткою місце уколу.

„Після того, відразу ж перевірив на віруси всю сім’ю. У сина також виявився вірус гепатиту В“.

Сергій у лікарні – з літа минулого року.

„Поширеність гепатиту С і гепатиту В в Україні набула катастрофічних масштабів і є реальною загрозою для здоров’я нації“, - написав минулого року Інститут Громашевського для уряду.

Ми звернулися до Міністерства охорони здоров’я. Чи справді в Україні епідемія гепатитів і якщо так, що робиться для перемоги над нею?

Захворюваність знижується

Спочатку МОЗ надав довідку за останні два роки. Цифри в ній стверджують, що на гепатит в Україні хворіє дуже мало людей. І все менше і менше.

Статистика захворювання на гепатит С в Україні за останні два роки - МОЗ

Друге повідомлення підписано головним санітарним лікарем Анатолієм Пономаренком. Воно починається зовсім іншими словами:

„Досить актуальною в Україні є проблема вірусного гепатиту В, що обумовлено значним поширенням, важким перебігом, схильністю до хронічного перебігу хвороби та розвитком ускладнень“.

Але далі йде посилання на ці ж цифри, підкреслюється їх зниження і наголошується на ефективності щеплення дітей при народженні, в один та шість місяців. Потім - зауваження, що мова йде про гепатит В. Гепатит С, проти якого немає щеплення, був названий новою для України інфекцією.

Завершується лист повторним визнанням загрози, яку заперечує статистика МОЗ:

„Захворюваність на вірусні гепатити становить реальну загрозу здоров’ю населення України складністю гострого перебігу; формуванням хронічного перебігу, що призводить до тяжких ускладнень: цирозу та раку печінки; відсутністю методів ранньої діагностики, засобів специфічної профілактики та високою вартістю противірусного лікування“.

„За експертними оцінками, вірусом гепатиту С інфіковані від 500 до 700 мільйонів людей, що дорівнює приблизно 10% населення планети. На сьогодні можна констатувати пандемію гепатиту С, яка за своїми масштабами у 5 разів перевищує поширеність ВІЛ-інфекції“.

Третя відповідь надійшла від Раїси Таран з департаменту розвитку медичної допомоги. Її суть – МОЗ хоче покращити облік, перевіряє на гепатит донорів крові і просить збільшити фінансування на лікування хвороби. Ще згадується, що Інститут Громашевскього розробив державну програму профілактики гепатитів на 2009-2013 роки.

При цьому, як і у попередніх повідомленнях, було наголошено, що статистика показує зниження захворюваності.

Як вона народжується?

Чому цифри суперечать тону відповідей МОЗу? Можливо, тому, що у Міністерстві усвідомлюють, як ці цифри виникають. Ось що дізналися ми.

На гепатит С – найбільш небезпечний вірус – системно перевіряють лише тих, хто здає кров. Порівняйте з перевірками на іншого вбивцю людства - ВІЛ/СНІД.

Групи людей яким належно проходити тест на гепатит С

Тобто гепатит може бути виявлений лише у трьох випадках: коли вірус знаходять у донора крові; коли його виявляють у людини, що вирішила обстежитися добровільно або коли хвороба вже перейшла у гостру форму.

При цьому медичні дослідження стверджують: на одну гостру форму гепатиту припадає 16 хронічних форм. Які протікають без симптомів. Замкнуте коло: гепатитів не реєструють, бо на них не перевіряють, а на них не перевіряють, бо їх мало зареєстровано.

Все таки - чи є епідемія?

Те, що медична статистика недосконала, можна припустити і без будь-якого розслідування. Важливе інше: чи справді загроза так поширена, як стверджують в інституті, що досліджує віруси?

Аналіз того, як рахується статистика, підказав відповідь. Щоб оцінити поширеність гепатитів, треба дізнатися, скільки їх виявляють серед донорів крові.

Дані, що надав МОЗ на наш запит, не залишають шансів. Гепатити В і С знаходять у чотирьох зі ста донорів крові!

Кількість донорів в Україні яких забракували через наявність вірусу гепатиту С

Звісно, (і попереднє розслідування знайшло докази цього), кров перевіряють за допомогою тест-систем, які часто помиляються. Звісно, кров приходять здавати (і так заробляти) чимало хворих людей, яким нема де жити. Але все одно це вражаюче співвідношення. Серед єдиної категорії українців, яку обов’язково перевіряють на всі гепатити, їх виявляють у сім з половиною раз частіше, ніж ВІЛ-СНІД. Епідемія якого (разом з туберкульозом) в Україні офіційно визнана.

„Найбільш високі показники захворюваності гострим гепатитом С протягом періоду реєстрації відмічались у Запорізькій, Кіровоградській, Одеській, Дніпропетровській і Чернігівській областях. А також у містах Київ та Севастополь“.
Звіт інституту епідеміології та інфекційних хворобі імені Громашевського.

Що робити?

Не лякатися, але берегтися. Бо мало того, що гепатити руйнують печінку, так їх ще й дорого лікувати. Курс проти вірусного гепатиту В може коштувати до 10 тисяч доларів на рік, проти В – до 25 тисяч.

Як берегтися? Гепатити передаються як ВІЛ. Статеві стосунки, ін’єкції, операції (у тому числі стоматологічні), відвідини манікюрного салону або ж перукарні.

„45% інфікування гепатитом В відбувається статевим шляхом. На другому місці – ін’єкційне введення наркотиків. На третьому – медичні втручання. У гепатиту С переважає інфікування через ін’єкції наркотиків (37,6%). Такий же показник має і статевий шлях. На третьому місці – медичні втручання“.

Ще Інститут Громашевського радить перевірятися хоча б раз на рік.

До речі, про державну програму профілактики, яку розробив Інститут. Ми запитали, що в ній запропоновано. Безкоштовно перевіряти кров на гепатити людей, які самі цього захотіли. Зобов’язати перевірятися людей з усіх груп ризику. Створити загальноукраїнський і регіональні гепатоцентри.

Тільки програма, яку нам дали в Інституті Громашевського, розрахована не на 2009-2013 роки, як повідомили у МОЗ. А на 2008-2012. Бо це вже четверта редакція документу, який створений ще два роки тому.

Як із скепсисом сказав директор Інституту Громашевського Віктор Марієвський: „У нас це все напрацьовується і осідає в Міністерстві охорони здоров’я“…

Олександр Акименко, Бюро журналістських розслідувань „Свідомо“
Джерело