25 березня у Покровську на чоловіка, який агітував на користь кандидатки у народні депутати України від політичної партії «Держава» Вікторії Шилової, напали декілька осіб. Зі слів кандидатки, вони побили волонтера, який до того ж виявився членом дільничної виборчої комісії. Наразі поліція відкрила кримінальне провадження за статтею 157 Кримінального кодексу України.

За словами кандидатки, 25 березня стався конфлікт в Покровську на стоянці біля супермаркету – на чоловіка, який агітував волонтером у наметі Вікторії Шилової, напала група людей. Сама Вікторія Шилова прибула на місце події, попередньо викликавши поліцію та фільмувала ситуацію для свого каналу у YouTube. Вікторія Шилова заявляє, що одним із учасників конфлікту з боку нападників виявилася довірена особа від одного із кандидатів в окрузі.

«Не просто волонтера. Він інвалід, чорнобилець-ліквідатор, він член ДВК… Поліція нарахувала 7 нападників. Може їх було більше. Але я в цей час виїхала в Мирноград. Та повернулась. Коли приїхала – було порядка 7-8 осіб. Чоловік, який нападав – він поїхав, він втік… Він на нього накинувся – людину перший раз в житті бачив», – зазначила в коментарі ОПОРІ Вікторія Шилова.

Волонтера-члена ДВК на швидкій забрали в лікарню, підозрюючи струс головного мозку. За словами Вікторії Шилової, вона зараз збирає на карту йому кошти на лікування, оскільки це вартує близько 2 тисяч гривень на день.

ОПОРА з’ясувала, що потерпілий Дмитро Колесов – член ДВК № 141091 від кандидатки в народні депутати України Вікторії Шилової. Його дружина – Ліліана Колесова, членкиня дільничної виборчої комісії № 141090 за поданням від Вікторії Шилової.

Сама Вікторія Шилова не вбачає порушення в залученні члена ДВК до агітації.

«Ми будемо міняти його сьогодні ввечері – він не в змозі, його нудить, він рве…. І що, що він член ДВК… Він, що не має права підійти до моєї палатки. Вони ж від мене члени ДВК… Я не вважаю, що це проблема. Вони ж не на ДВК це роблять», – сказала Вікторія Шилова в коментарі ОПОРІ.

Проте законодавство чітко зазначає, що члену виборчої комісії забороняється агітувати за чи проти кандидата протягом всього строку повноважень. І з цього приводу ОПОРА готує відповідне звернення до поліції.

Тим часом начальник Покровського районного управління ГУНП України в Донецькій області Юрій Кондрацький повідомив: «Порушено кримінальне провадження за статтею 157 Кримінального кодексу України. Проводиться досудове розслідування». Підтвердити чи спростувати причетність до нападу довірених осіб від кандидатів-конкурентів Вікторії Шилової в правоохоронних органах відмовилися.

Раніше Вікторія Шилова звернулася до Покровського районного управління поліції ГУНП в Донецькій області із заявою щодо виявлених випадків обговорення у чаті, де нібито були повідомлення про погрози, залякування та фізичну розправу над волонтерами від Вікторії Шилової та самої кандидатки у нардепи. 

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 74 Закону України “Про вибори народних депутатів України” участь у передвиборній агітації забороняється членам виборчих комісій протягом строку їх повноважень у відповідних виборчих комісіях.

Згідно з ч. 12 ст. 36 Закону України “Про вибори народних депутатів України” члену виборчої комісії протягом часу своїх повноважень забороняється агітувати за чи проти партій, кандидатів у депутати та публічно оцінювати діяльність партій – суб'єктів виборчого процесу та кандидатів у депутати.

Відповідно до частини 1 ст. 212-10 Кодексу України про адміністративні правопорушення проведення передвиборної агітації, агітації з референдуму особою, участь якої в агітації заборонена законом, проведення агітації поза строками, встановленими законом, чи в місцях, що заборонені законом, проведення агітації у формах та засобами, що суперечать Конституції або законам України, або інше порушення встановлених законом обмежень щодо ведення агітації, крім випадків, передбачених частиною другою цієї статті, статтями 212-9, 212-13 та 212-14 цього Кодексу, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Згідно з частиною 2 статті 157 Кримінального кодексу України перешкоджання вільному здійсненню виборцем виборчого права, перешкоджання діяльності іншого суб’єкта виборчого процесу при виконанні ними своїх повноважень чи здійсненні своїх прав,  поєднане із застосуванням насильства, знищенням чи пошкодженням майна, погрозою застосування насильства або знищення чи пошкодження майна, – карається обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.