У виборчому окрузі №50, де 28 березня відбудуться проміжні вибори народного депутата, спостерігачі ОПОРИ фіксують прояви незбалансованого висвітлення перебігу виборчих перегонів та участі у цьому процесі кандидатів у народні депутати України. За рахунок бюджетних коштів в Покровську підтримують окремі місцеві засоби масової інформації. І саме ці ЗМІ переважно піарять одного з кандидатів, чинного міського голову Добропілля Андрія Аксьонова.

Питання щодо фінансування місцевих ЗМІ з’явилося після відеосюжету на той момент чинного кандидата в нардепи Артема Марчевського від «Опозиційної платформи – За життя». У відео зазначалося, що близько мільйона гривень з бюджету Покровської міської ради витрачається саме на дотації ЗМІ.

ОПОРА вирішила перевірити це питання, надіславши відповідний запит до органу місцевого самоврядування. Проте Покровська міська рада у своїх відповідях від 10.02.2021 та від 25.02.2021 зазначає, що вони не є розпорядниками інформації. Врешті, у відповідь на черговий запит у Департаменті фінансово-економічної політики та управління активами Покровської міської ради повідомили, що відповідно до рішення міської ради «Про бюджет Покровської міської територіальної громади на 2021 рік» обсяг коштів на висвітлення діяльності Покровської міської ради в місцевих засобах масової інформації та засобах зовнішньої реклами визначений у розмірі 1 294 300 гривень.

Розподіл коштів між засобами масової інформації розподіляється наступним чином:

1. ТОВ ТК «Орбіта» – 635 500 гривень;

2. ТОВ «Телебачення "Капрі"» – 300 000 гривень;

3. сайт 06239.com.ua – 8 800 гривень;

4. розміщення зовнішньої реклами – 350 000 гривень.

Безпосередньо виділення коштів на висвітлення діяльності Покровської міської ради в засобах масової інформації не є порушенням. Хоча, якщо розглядати цей аспект в розрізі стандартів незалежної журналістики, то дотація коштів від місцевої влади унеможливлює незаангажовану подачу матеріалів, яка часом може містити і критику діяльності влади.

Якщо ж розглядати дотацію «провладних» ЗМІ під час виборчого процесу, і проаналізувати наявність в сюжетах телеканалів інформації про різних суб’єктів виборчого процесу, то прослідковується явний дисбаланс. Зокрема, телеканали «Орбіта» та «Капрі» регулярно продукують відеосюжети в позитивному руслі про кандидата в нардепи Андрія Аксьонова від партії «Порядок», майже залишаючи поза увагою інших кандидатів. Більш того, якщо на відео потрапляє символіка партії «Порядок» чи, наприклад, ім’я Андрія Аксьонова на брендованих агітаційних масках, то це пропускається в ефір. Якщо ж в ході зйомки сюжета потрапляє символіка чи назви інших партій, як це було, наприклад, з Артемом Марчевським, кандидатом від партії «ОПЗЖ», то це зображення блюрять, а представників від цієї політичної сили називають «газовими баронами» та «кукловодами», заїзджими кандидами та провокаторами.

У  розділі передвиборча агітація на сайті телеканалу «Орбіта» розміщені всього п’ять публікацій з агітацією на користь Андрія Аксьонова, у той же час на сайті публікується безліч відеосюжетів та матеріалів щодо публічної активності кандидата, які не мають відповідного маркування і у назві яких зазначається «за підтримки/за сприяння/за ініціативи Андрія Аксьонова». Аналогічна ситуація простежується і у сюжетах ТОВ «Телебачення «Капрі», зокрема, участь кандидата у забезпеченні ремонту піддашків під’їздів у Покровську, рентген-кабінету у Родинському, відсипці ґрунтових доріг у Мирнограді, роздачі благодійної допомоги пенсіонерам, безкоштовних відвідуваннях басейну у Новодонецькому тощо. Раніше ОПОРА вже зазначала про виявлені факти розміщення у друкованих виданнях місцевих ЗМІ політичної «джинси» на користь кандидата від «Порядку».

З-поміж інших кандидатів – суб’єктів виборчого процесу, місцеві телеканали також  висвітлюють випадки публічної активності кандидата від політичної партії «Слуга народу» Андрія Бондаренка. Сюжети присвячені його поточній діяльності на посаді голови Покровської районної державної адміністрації, зокрема підведення підсумків роботи за 2020 рік, робочий візит до пенсійного фонду у Покровську, візит до Покровського ВНЗ тощо. Більше публікацій розміщує інформаційний портал «pokrovsk.news», з початку березня ОПОРА нарахувала 14 матеріалів, що висвітлюють діяльність голови РДА.

Матеріали про висвітлення діяльності інших кандидатів у ЗМІ Покровська не публікуються взагалі, фіксуються лише поодинокі випадки участі кандидатів у телевізійних програмах. На ТК «Орбіта» ефірний час у програмі «Актуальне інтерв’ю» отримали лише декілька кандидатів: Андрій Аксьонов, Андрій Бондаренко та Лариса Ревва (ВО «Батьківщина»); у програмі «Точка зору» – Надія Масло.

23 березня у ефірі телеканалу «Капрі» проводились перші дебати між кандидатами округу – Миколою Головком (самовисування) та Надією Масло («Опозиційний блок»). На ефір, що мав розпочатися о 17:30, була також запрошена кандидатка від партії «Держава» Вікторія Шилова, однак до ефіру її не допустили, не відчинивши двері, про що кандидатка повідомила своїх глядачів на особистому каналі в YouTube. Вікторія Шилова окремо зазначила, що це вже не перший випадок відмови телеканалу у співпраці.

Відповідно до вищенаведеного, можна говорити про порушення у розрізі використання медійного адміністративного ресурсу, до того ж в інтересах лише окремих кандидатів.