На початку березня посадові особи місцевої влади супроводжували кандидатів під час візитів у населені пункти округу №87, проводили з кандидатами наради й зустрічі та оглядали об’єкти місцевої інфраструктури. Такі дії можна розцінювати як публічну демонстрацію прихильності посадових осіб до окремих кандидатів, що може порушувати принцип рівного виборчого права, який, в тому числі, забезпечується рівним та неупередженим ставленням органів влади і їхніх посадових осіб до всіх кандидатів.  Не обійшлося й без агітаційних заходів у приміщеннях органів влади, незважаючи на пряму законодавчу заборону використовувати такі приміщення для агітації.

Посадові особи різних рівнів були у різній формі були причетними до заходів за участю кандидатів Олександра Шевченка, Василя Вірастюка, Юрія Голінея, Руслана Кошулинського, а кандидатка Маруся Звіробій-Біленька у приміщенні відділу освіти місцевої громади провела зустріч з виборцями.

2 березня Олександр Шевченко відвідав село Саджавка у Коломийській міській територіальній громаді, де оглянув будівлю будинку культури, яка потребує ремонту. Під час цього візиту кандидата супроводжував заступник голови Івано-Франківської обласної ради Микола Палійчук, на оприлюднених на Facebook-сторінці кандидата світлинах помічено також присутність Коломийського міського голови Богдана Станіславського.  Що стосується заступника голови обласної ради, то він також супроводжував кандидата під час візиту в будинок культури в селі Стримба Надвірнянської міської територіальної громади.

4 березня на Facebook-сторінці Руслана Кошулинського оприлюднений допис про те, що кандидат відвідав Солотвинську територіальну громаду та взяв участь у освяченні приміщення селищної ради. Про спільну участь у заході кандидата та селищного голови Манолія Піцуряка свідчать оприлюднені у цьому дописі світлини.

Також 4 березня зафіксована участь посадових осіб у заходах кандидата Василя Вірастюка. На промовідео кандидат сам інформує про те, що провів зустріч з Надвірнянським міським головою Зіновієм Андрійовичем, де вони обговорили плани на день. Судячи з оприлюднених відео, участь у цьому обговоренні брав голова Надвірнянської РДА Володимир Пасько. Згодом кандидат у супроводі міського голови та голови РДА відвідали Надвірнянську центральну районну лікарню та Прикарпатський військово-спортивний ліцей-інтернат тощо.

9 березня через сторінку у Facebook Юрій Голіней повідомив про те, що спільно з головою Пасічнянської територіальної громади Андрієм Гундою обговорили питання інфраструктурного характеру. Того ж дня Юрій Голіней повідомив, що провів зустріч з працівниками «Пнівської сільської ради» (сільська рада ліквідована під час адміністративно територіальної реформи, село Пнів входить до складу Пасічнянської громади) і подякував за «організацію та підтримку» Андрію Гунді.

Окрім вищенаведеного обговорення з кандидатом Юрієм Голінеєм, голова Пасічнянської територіальної громади Андрій Гунда підписав меморандум з Олександром Шевченком «про співпрацю у вирішенні ключових питань Пасічнянської територіальної громади». Під  меморандумом кандидат підписався як депутат Івано-Франківської обласної ради.

Про зустріч Марусі Звіробій-Біленької з «сільської ради та  мешканцями у Пневі» 5 березня повідомила сторінка «Європейська Солідарність - Івано-Франківськ». На оприлюднених світлинах зображена кандидатка, яка проводить зустріч у приміщенні відділу освіти Пасічнянської територіальної громади (колишнє приміщення Пнівської сільської ради).

Вищенаведені приклади свідчать про те, що посадові особи, чиї повноваження поширюються на території різних населених пунктів виборчого округу в прямий і непрямих спосіб долучаються до активності кандидатів і такі дії порушують як стандарт рівних можливостей для кандидатів, так і можуть порушувати обмеження, встановлені статтею 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме заборону участі посадових осіб в агітації у робочий час та заборону використання для агітації приміщень органів влади. Правову оцінку такій ролі посадових осіб у публічній активності кандидатів повинні дати правоохоронні органи.

«Участь посадових осіб органів місцевої влади виборчого округу в проведенні заходів за участю кандидатів містить ознаки зловживання адміністративним ресурсом, оскільки частиною 5 статті 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» заборонено надання будь-яких привілеїв кандидатам за будь-якими ознаками, а також гарантовано рівне та неупереджене ставлення органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх службових та посадових осіб до кандидатів у депутати.

Проведення кандидатами зустрічей з виборцями у приміщення органів влади містить ознаки порушення обмежень, встановлених частиною 3 статті 74, Закону України «Про вибори народних депутатів України», а саме порушення  заборони на використання приміщень органів державної влади для проведення передвиборної агітації. 

Крім того, посадовим особам варто звернути увагу на те, що пункт 3 частини, 1 статті 74, Закону України «Про вибори народних депутатів України» забороняє брати участь у агітації посадовим і службовим особам органів влади у робочий час, за винятком, коли така особа є кандидатом.

Коли до участі у агітації залучаються посадові особи органів влади, це ставить під сумнів дотримання принципу рівного ставлення посадових осіб органів влади, а проведення кандидатами заходів у приміщеннях органів влади містить ознаки порушення правил ведення агітації», – прокоментував координатор Громадянської мережі ОПОРА у Івано-Франківській області.

За коментарями звертайтеся:

email: [email protected]