Богослов та священник Української греко-католицької церкви Юстин Бойко у відкритому листі звернувся до кандидата у народні депутати по округу №87 Олександра Шевченка (“За майбутнє”) із закликом не використовувати церкву в передвиборчих цілях. 

У відкритому листі Юстин Бойко зазначає, що поїздки храмами та виступи у них сприймаються духовенством як елемент передвиборчої кампанії. Згадується у зверненні й те, що використання храму суперечить постановам Синоду Єпископів УГКЦ. З відкритим листом до кандидата священник звернувся через негативну реакцію у бік ієрархів, священників.

Наприкінці листа священник звернувся до кандидата з  «проханням припинити використовувати Церкву як майданчик передвиборчої кампанії. Натомість усильно рекомендую перенести його на суспільно-політичний грунт, який є найбільш відповідним для цього».

Про те, що церковна тематика є одним з ключових акцентів публічної активності Олександра Шевченка, свідчить інформаційна і рекламна активність його верифікованої сторінки у Facebook. Якщо проаналізувати рекламний контент на офіційній сторінці Олександра Шевченка у мережі Facebook в лютому, то даними з сервісу Facebook ads analyzer (станом на 15 лютого), з 71 прорекламованого допису – 47 стосувалися візиту кандидата у храми виборчого округу. Практика відвідування храмів і виступів у них з промовами використовувалась до набуття ним суб’єктності у виборчому процесі та продовжується після реєстрації кандидатом у народні депутати України (зареєстрований ЦВК 9 лютого 2021 р). Інформація про візити кандидата у храми ПЦУ і УГКЦ на регулярній основі висвітлюється через офіційну сторінку у Facebook та активно просувається за допомогою Facebook-реклами. З проаналізованих відео видно, що під час візитів у храми Олександра Шевченка священнослужителі позитивно відгукуються про політика та дають можливість виступити з промовою перед присутніми. Від початку січня з такою формою візитів Шевченко відвідав храми міст Надвірна і Яремче, селищ Отинія та Битків, а також сіл Мирне, Гвізд, Пнів, Пасічна,  Назавизів, Забережжя, Лісна Тарновиця, Іваниківка, Монастирчани, Волосів, Зелена, Бистриця та Саджавка.

«Судячи з проаналізованих відеозаписів візитів політика у храми після набуття ним статусу кандидата, прямої агітації не було, тому важко дати однозначну відповідь, чи порушувалось обмеження на участь релігійних організацій у агітації, яке встановлене статтею 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації». Навіть якщо б ця норма була недотримана, то санкції за її порушення законодавством прямо не передбачено. Крім того, релігійних організацій немає у переліку тих, кому агітацію забороняє частина 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України». Це виходить за межі регулювання виборчого законодавства. Дискусія може виникати щодо прийнятності такої форми публічної політичної активності,  але наскільки прийнятними є такі форми візитів політиків у храми під час виборчого процесу варто оцінювати церковним ієрархам і релігійним громадам. Якщо релігійні організації надають унікальні можливості комусь із кандидатів, то це ставить під сумнів нейтралітет релігійних організацій у виборчому процесі. Вказана ситуація відстежується ОПОРОЮ ще й огляду на реакцію та оцінку такої діяльності з боку суспільства», –  коментує координатор спостереження за виборами у Івано-Франківській області.

Представники ОПОРИ звернулися до Олександра Шевченка на його сторінку у Facebook за коментарем з приводу вказаної ситуації, однак на час виходу публікації відповіді або ж коментаря не отримали. ОПОРА з готовністю опублікує позицію Олександра Шевченка у випадку її отримання.

Відповідно до частини 8 статті 5 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів. Священнослужителі мають право на участь у політичному житті нарівні з усіма громадянами.