28 березня 2021 року відбудуться проміжні вибори народних депутатів у зв'язку з тим, що народний депутат Зиновій Андрійович став міським головою Надвірної, а Руслан Требушкін – Покровська. 5 лютого 2021 року Центральна виборча комісія сформувала склад окружних виборчих комісій для організації та проведення проміжних виборів у одномандатному виборчому окрузі №50 та №87. Комісії були утворені в максимальному складі – по 18 осіб. Загалом, до формування складу двох комісій долучились 17 політичних партій: ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Опозиційна платформа – За життя», «Голос», «Європейська Солідарність», «Громадянська позиція», ВО «Свобода», «Радикальна партія Олега Ляшка», «Партія зелених України», ВО «Факел», Об’єднання «Самопоміч», «Патріот», «Партія Шарія», «Аграрна партія України», «Соціальна справедливість», «Сила людей», «Українська стратегія Гройсмана» та «Сила права».

Найбільшу кількість представників в комісіях мають партії, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання, оскільки відповідно до виборчого законодавства вони мають право делегувати до складу виборчої комісії двох осіб, одна з яких в обов’язковому поряду включається до складу ОВК без проведення жеребкування. Це партії ВО «Батьківщина», «Слуга народу», «Голос», «Європейська Солідарність», і вони мають по чотири представники у двох ОВК. В той же час «Опозиційна платформа – За життя» має двох членів комісії, адже представлена тільки в окружній комісії №50.

Керівні посади в комісіях розподілені між представниками п’яти партій: «Голос», «Громадянська позиція», ВО «Батьківщина», «Опозиційна платформа – За життя» та «Слуга народу». Дві третини членів окружних комісій мають попередній виборчий досвід. По 12 осіб з кожної новоствореної комісії з виборчим бекграундом, який включає в себе роботу у виборчих комісіях різних рівнів, довіреною особою та участь у якості кандидата.   

З дотриманням термінів відбулися перші засідання окружних комісій, до 8 лютого включно. Проте не всі комісії набули повноважень вчасно. Так, на засіданні ОВК №50 були присутніми 11 членів і комісія вирішила, що такої кількості замало для набуття повноважень. Керівний склад окружної комісії неправильно трактував положення закону, порахувавши, що для набуття повноважень потрібно 12 осіб. Згідно з Законом України «Про вибори народних депутатів України», норми якого підлягають застосуванню під час проведення проміжних виборів народного депутата в окрузі №50, повноваження ОВК починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного ч. 1 ст. 27 Закону. Тобто закон вимагає, щоб присягу склали щонайменше 8 осіб. Тому через помилкове трактування закону на першому засіданні ніхто не склав присяги, але вже 9 лютого комісія провела чергове засідання, на якому було присутньо 13 членів і комісія з другої спроби набула повноважень. 

Комісії розпочали свою роботу без належного матеріального-технічного забезпечення, яке регулюється Постановою ЦВК від 8 серпня 2020 року № 164. Проте ризиків зриву роботи комісій наразі не спостерігається, тому що матеріально-технічне забезпечення у процесі вирішення. До прикладу, присутній на засіданні ОВК №87 керівник апарату Надвірнянської РДА Микола Кравчук заявив, що адміністрація має можливість і виконає всі вимоги щодо організації роботи комісії.

Доопрацювання потребує і дотримання карантинних обмежень окружними комісіями. Порядок здійснення протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів регулюється Постановою КМУ від 9 грудня 2020 року № 1236. Порядком визначено низку механізмів здійснення протиепідемічних заходів, зокрема – опитування членів комісії щодо наявності респіраторних захворювань, проведення  температурного скринінгу, використання засобів індивідуального захисту, обладнання приміщень комісії дезинфікуючими засобами та інформаційними матеріалами. Проте на перших засіданнях комісій, крім використання захисних масок, не було дотримано інших умов.

Загалом, окружні комісії розпочали свою роботу відкрито та безконфліктно. Основними питанням в порядку денному стали визначення членів комісії, які будуть працювати на платній основі, затвердження графіку роботи та чергувань, залучення спеціалістів, експертів, технічних працівників. Також, відповідно до календарного плану, наступними кроками комісії мають стати набуття статусу юридичної особи (не пізніш як на четвертий день з дня утворення окружної виборчої комісії) та складання єдиного кошторису видатків для підготовки і проведення виборів (у десятиденний строк з дня утворення окружної виборчої комісії).

Інформація про старт роботи комісій

ОВК №50

 

ОВК №87

 

Загальний склад комісії

18

18

Члени комісії з виборчим досвідом

12

12

Дата першого засідання

8 лютого

7 лютого

Присутні члени комісії на першому засіданні

11

12

Чи набула ОВК повноважень на першому засіданні

ні

так

Чи були присутні на засіданні сторонні особи

ні

ні

Чи була забезпечена ОВК необхідною матеріально-технічною базою станом на першому засіданні

ні

ні

Чи дотримувались члени ОВК карантинних вимог

ні

ні

Чи виникали конфліктні ситуації на першому засіданні

ні

ні